scattered clouds
20°C
19.09.2024.
Нови Сад
eur
117.058
usd
105.2585
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

РАДОВИ НА ЈЕДНОМ ОД СИМБОЛА ГРАДА ЗРЕЊАНИНА Жарко Зрењанин заблистаће у пуном сјају

23.10.2023. 10:37 10:44
Пише:
Извор: Град Зрењанин

ЗРЕЊАНИН: На иницијативу градоначелника Зрењанина Симе Салапуре, започели су радови на чишћењу, конзервацији и рестаурацији споменика Жарку Зрењанину.

Завод за заштиту споменика културе Зрењанин добио је помоћ Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања за инвестиционо одржавање споменика и ратних војних меморијала, у износу од 650.000 динара. Након спроведеног тендера, радови су поверени предузећу „Гранит - Лијешће” из Сремске Митровице, с бројним референцама у оваквој врсти делатности.

Стручњаци Завода за заштиту споменика културе истичу да бронзани део споменика нема видљива (варови, спојеви) и механичких оштећења. Фигура је у већем делу површина позеленела (бакарни сулфат који је део патине), али је оксидација толико неуједначена да је створила визуелни ефекат цуротина, које подсећају на птичији измет. На појединим местима дебљина соли је много већа у односу на суседне површине, због неуједначености структуре бронзе, а и заклоњености задње стране испред зграде. Бетонски постамент са обложеним црним  каменим гранитним плочама је такође запрљан од цуротина сулфатних соли из фугни, док су уклесана слова у гранитној плочи испрана. Поред тога, зграда Комитета иза споменика је од камена пешчара, исписана графитима, добрим делом запрљана и веома ружи амбијент споменика.

Очистиће се и преполирати све гранитне плоче на постаменту, уз ретуширање натписа на њима и комплетно прање и чишћење од графита зидног платна у позадини, као амбијенталне целине

Све наведено условило је неопходност рестаурације и санације споменика, уз очување и реконструкцију елемената изворног изгледа и оригиналних материјала, а уз уклањање свих елемената који нарушавају изворно здање. Извођачи радова приступили су основном чишћењу споменика, након чега ће се уклонити све наслаге бакарног сулфата и поступак понављати док се не дође до бронзе. Извршиће се потом импрегнација, наношење завршног и заштитног слоја који ће штитити споменик од даљег пропадања и отпоран је на атмосферске услове. Очистиће се и преполирати све гранитне плоче на постаменту, уз ретуширање натписа на њима и комплетно прање и чишћење од графита зидног платна у позадини, као амбијенталне целине.  

Споменик народном хероју Жарку Зрењанину, један је од симбола града и место низа догађаја којима се негује сећање на антифашистичку борбу. Рад је вајара Радета Станковића, висок је три метра и постављен на 60 цм високом постаменту. Откривен је 1952. године на Тргу слободе, где се налазио до 1964. године када је, због реконструкције трга, премештен на локацију на којој се и сада налази - испред зграде свима знане као Комитет. некадашњих друштвено-политичких организација, познатој као „Комитет”.

Мисли се да је споменик некада био црне боје, јер и данас постоје делови у доњој зони који су тамни, и нису позеленели.

В. Х.

Аутор:
Пошаљите коментар
БИЗАРНО: КОД ЗАДРА ХОЋЕ ДА УКЛОНЕ ЋИРИЛИЧНИ НАГДРОБНИ СПОМЕНИК; Огласио се и епископ Никодим: Коме сметају мртви Срби?

БИЗАРНО: КОД ЗАДРА ХОЋЕ ДА УКЛОНЕ ЋИРИЛИЧНИ НАГДРОБНИ СПОМЕНИК; Огласио се и епископ Никодим: Коме сметају мртви Срби?

12.10.2023. 20:28 20:33
ПОСЛЕ ИНЂИЈЕ, СПОМЕНИК МИЛУНКИ САВИЋ ће красити још један град Биће подигнут на месту где је ова ЗНАМЕНИТА ЖЕНА провела последње деценије живота

ПОСЛЕ ИНЂИЈЕ, СПОМЕНИК МИЛУНКИ САВИЋ ће красити још један град Биће подигнут на месту где је ова ЗНАМЕНИТА ЖЕНА провела последње деценије живота

05.10.2023. 16:55 17:00
Његове песме на једнак начин доживљаване од Триглава до Ђевђелије: СПОМЕНИК ТОМИ ЗДРАВКОВИЋУ откривен у Скадарлији

Његове песме на једнак начин доживљаване од Триглава до Ђевђелије: СПОМЕНИК ТОМИ ЗДРАВКОВИЋУ откривен у Скадарлији

02.10.2023. 17:32 17:51