broken clouds
19°C
20.09.2024.
Нови Сад
eur
117.062
usd
104.8191
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

ПЕТНАЕСТИ ДАН СУКОБА Израелска војска ПОЈАЧАЛА дејства, гранатирана ПИЈАЦА у Гази ХАМАС: Нема ПРЕГОВОРА о заробљеним војницима ДОК ТРАЈУ НАПАДИ

21.10.2023. 21:08 00:01
Пише:
Извор: Tanjug (AP Photo/Tsafrir Abayov, File)

ГАЗА: Израел је вечерас гранатирао пијацу Нусеират у Појасу Газе.

Како је саопштило је палестинско Министарство унутрашњих послова, у нападу има жртава.

Има мртвих и велики је број повређених у израелском гранатирању пијаце Нусеират у Појасу Газе, наводи се у саопштењу, преносе РИА Новости.

Министарство није прецизирало број жртава и рањених.

Палестински портал Кудс јавио је да је на месту напада избио пожар.

23.04 Израел: Хамасова тврдња о плану за ослобађање талаца је пропаганда

Израелска Влада поручила је данас да је тврдња Хамаса да је та група желела да ослободи још два таоца из хуманитарних разлога, али да је Израел одбио да их прими, ''пропаганда''.

Нећемо да се обазиремо на лажну пропаганду Хамаса, наведено је из кабинета израелског премијера Бењамина Нетанијахуа, преноси Ројтерс.

22.30 WAFA: У нападима Израела на Појас Газе 29 погинулих

Најмање 29 људи погинуло је у вечерашњим нападима израелских ваздушних снага на Појас Газе, а десетине су повређене, јавила је палестинска новинска агенција WAFA.

Prеthodno је Ал Џазира јавила да је Израел интензивирао ракетне нападе на Појас Газе, наводећи да су на мети напада и јужни делови те палестинске енклаве.

Како је навео катарски ТВ канал, на мети напада био је избеглички камп у граду Нусеират, у којем живе хиљаде палестинаца.

У нападу на једна ресторан погинуло је осам особа, а десетине су рањене.

22.13 Агенције УН: Први конвој помоћи за Газу далеко од довољног, потребе много веће

Агенције Уједињених нација саопштиле су данас да је први конвој хуманитарне помоћи од 20 камиона који је стигао у Газу "далеко од довољног" и да представља само почетак јер је за више од 1,6 милиона Палестинаца у тој енклави хитно потребна много већа испорука помоћи.

Агенције УН, укључујући Светску здравствену организацију (СЗО), Светски програм за храну (WFP), Уницеф и друге, навеле су у заједничком саопштењу да су деца и болесни људи у најкритичнијој ситуацији и упозориле да деца "умиру алармантном брзином" јер им је ускраћено право на храну, воду и здравствену заштиту.

Агенције су позвале на хуманитарни прекид ватре и тренутни, неограничени приступ за хуманитарну помоћ широм Газе, објавио је Тајмс.

У Гази је била очајна хуманитарна ситуација пре најновијих непријатељстава. Сада је катастрофално. Свет мора учинити више, истиче се у саопштењу.

Организација Лекари без граница (МСФ) у међувремену је саопштила да је здравствени систем у Гази "суочен са колапсом" јер су болнице претрпане и недостају им ресурси.

 

Недавно смо дали велику донацију медицинских залиха, укључујући лекове, анестетике и медицинску опрему болници Ал Шифа, главној хируршкој установи у Појасу Газе, објавила је МСФ на платформи X (Твитер).

22:07 Хамас: Хтели смо да ослободимо још два таоца, Израел одбио

Портпарол Хамаса Абу Убаида рекао је да је та група намеравала да ослободи још два таоца из "хуманитарних разлога", али да је Израел одбио да их прими.

Абу Убаида, портпарол бригаде Из ел-Деен ал-Касам, навео је у кратком саопштењу да је у петак обавестио Катар о намери Хамаса да ослободи двоје људи.

Хамас је у петак ослободио двоје америчких држављана, мајку и ћерку "из хуманитарних разлога".

Абу Убаида је рекао да је ослобађање било одговор на катарске напоре у посредовању.

Раније је палестинско Министарство унутрашњих послова саопштило да је Израел вечерас гранатирао пијацу Нусеират и да а у нападу има жртава.

Портпарол Израелских одбрамбених снага (ИДФ), контраадмирал Данијел Хагари рекао је раније данас да ће Израел од вечерас појачати нападе на Газу "да би се смањила опасност за израелску војску у наредним фазама рата".

Хагари је поновио позиве становницима Појаса Газе да се евакуишу на југ те енклаве, пренео је Ројтерс.

20:52 ИДФ: Израел од вечерас појачава нападе на Газу

Израел ће од вечерас појачати нападе на Газу да би се смањила опасност за израелску војску у наредним фазама рата, изјавио је портпарол Израелских одбрамбених снага (ИДФ), контраадмирал Данијел Хагари.

Хагари је поновио позиве становницима Појаса Газе да се евакуишу на југ те енклаве.

ИДФ је и даље фокусиран на Газу где је Хамас који држи таоце, упркос поновљеним нападима терористичке либанске групе Хезболах на север Израела из Либана, рекао је Хагари.

"Сваког дана вршимо процену севера. Снажни смо у одбрани и нападу (на граници са Либаном), али главни задатак на који смо фокусирани је Газа", истакао је Хагари на конференцији за новинаре.

Аутор:
Пошаљите коментар
ПОГОЂЕНА ЦРКВА СВЕТОГ ПОРФИРИЈА У ГАЗИ? Још није јасно ко је извео напад

ПОГОЂЕНА ЦРКВА СВЕТОГ ПОРФИРИЈА У ГАЗИ? Још није јасно ко је извео напад

20.10.2023. 00:10 00:15