ПРОФЕСИОНАЛНИ СПОРТИСТИ СЕ КУНУ У ЊУ и то не без разлога ЦВЕКЛА успешно УКЛАЊА чак 7 здравствених тегоба (ФОТО)
Цвекла је драгоцена лековита биљка , која је права ризница витамина и као таква одлична за природни детокс.
Ова биљка може у потпуности да препороди организам, те слободно можемо да кажемо да је она заправо народни антианемик, антибактерик, антикарцином, антипиретик, антиоксидант, антисклеротик, детоксикант, диуретик, реминерализант.
Поред тога што је богата витаминима и минералима, садржи и висок проценат гвожђа, а нарочито је богата беланчевинама, мастима и угљеним хидратима.
Снижава крвни притисак
Цвекла је богата нитратима који се у телу претварају у душиков оксид што опушта и шири крвне судове, а ова побољшана циркулација снижава притисак. Према једној студији, само чаша сока од цвекле дневно успешно снижава крвни притисак.
Смањује ризик од срчаних болести
Садржи пуно алкалоида бетаина и фолата из витамина Б који удружени снижавају холестерол у крви. Стога, може бити одлична превенција код болести срца и крвних судова.Побољшава издржљивост Професионални спортисти се куну у моћи овог скромног корена. Зашто? Нитрати које садржи дају снагу телу и издржљивост.
Студије са спортистима су потврдиле те позитивне ефекте. Потребно је само да поједемо 3 до 5 гомоља цвекле дневно (или је попијемо као сок, супу) пре спортских напора како би резултат био бољи. Иначе, ниво нитрата у телу највиша је 2 до 3 сата после конзумирања цвекле.
Побољшава функцију мозга
Азотов оксид опушта и шири крвне судове, а способност тела да их само произведе опада. Упоредо се смањује измена материје и нервна активност у мозгу. Цвекла је ту дође као погонско гориво.
Студија из 2010. је показала да су људи који су два дана били на исхрани богатој нитратима били боље концентрисани, организовани и прецизније обављали задатке од оних који су конзумирали мало нитрата. Подстиче функције јетре.
Свакодневно конзумирање цвекле спречава накупљање масноћа у јетри. И то је заслуга бетаина којег осим у цвекли можемо да пронађемо једино још у спанаћу и квиноји. Јетра се чак може смањити захваљујући уносу бетаина.
Помаже код хроничних болести
Цвекла је богата беталаинима, врстом антиоксиданса који се, кажу научници, успешно боре против слободних радикала, спречавајући упале у телу и хроничне болести. Одлична је и против гојазности, па чак и рака.
Добра је за пробаву
За побољшање пробаве потребно је јести храну богату влакнима – попут цвекле. Чаша сока од цвекле смањује ризик од констипације, хемороида и дивертикулитиса, а бетаин помаже и код пробављања хране у желуцу.
Дневник/Стил