PROFESIONALNI SPORTISTI SE KUNU U NJU i to ne bez razloga CVEKLA uspešno UKLANJA čak 7 zdravstvenih tegoba (FOTO)
Cvekla je dragocena lekovita biljka , koja je prava riznica vitamina i kao takva odlična za prirodni detoks.
Ova biljka može u potpunosti da preporodi organizam, te slobodno možemo da kažemo da je ona zapravo narodni antianemik, antibakterik, antikarcinom, antipiretik, antioksidant, antisklerotik, detoksikant, diuretik, remineralizant.
Pored toga što je bogata vitaminima i mineralima, sadrži i visok procenat gvožđa, a naročito je bogata belančevinama, mastima i ugljenim hidratima.
Snižava krvni pritisak
Cvekla je bogata nitratima koji se u telu pretvaraju u dušikov oksid što opušta i širi krvne sudove, a ova poboljšana cirkulacija snižava pritisak. Prema jednoj studiji, samo čaša soka od cvekle dnevno uspešno snižava krvni pritisak.
Smanjuje rizik od srčanih bolesti
Sadrži puno alkaloida betaina i folata iz vitamina B koji udruženi snižavaju holesterol u krvi. Stoga, može biti odlična prevencija kod bolesti srca i krvnih sudova.Poboljšava izdržljivost Profesionalni sportisti se kunu u moći ovog skromnog korena. Zašto? Nitrati koje sadrži daju snagu telu i izdržljivost.
Studije sa sportistima su potvrdile te pozitivne efekte. Potrebno je samo da pojedemo 3 do 5 gomolja cvekle dnevno (ili je popijemo kao sok, supu) pre sportskih napora kako bi rezultat bio bolji. Inače, nivo nitrata u telu najviša je 2 do 3 sata posle konzumiranja cvekle.
Poboljšava funkciju mozga
Azotov oksid opušta i širi krvne sudove, a sposobnost tela da ih samo proizvede opada. Uporedo se smanjuje izmena materije i nervna aktivnost u mozgu. Cvekla je tu dođe kao pogonsko gorivo.
Studija iz 2010. je pokazala da su ljudi koji su dva dana bili na ishrani bogatoj nitratima bili bolje koncentrisani, organizovani i preciznije obavljali zadatke od onih koji su konzumirali malo nitrata. Podstiče funkcije jetre.
Svakodnevno konzumiranje cvekle sprečava nakupljanje masnoća u jetri. I to je zasluga betaina kojeg osim u cvekli možemo da pronađemo jedino još u spanaću i kvinoji. Jetra se čak može smanjiti zahvaljujući unosu betaina.
Pomaže kod hroničnih bolesti
Cvekla je bogata betalainima, vrstom antioksidansa koji se, kažu naučnici, uspešno bore protiv slobodnih radikala, sprečavajući upale u telu i hronične bolesti. Odlična je i protiv gojaznosti, pa čak i raka.
Dobra je za probavu
Za poboljšanje probave potrebno je jesti hranu bogatu vlaknima – poput cvekle. Čaša soka od cvekle smanjuje rizik od konstipacije, hemoroida i divertikulitisa, a betain pomaže i kod probavljanja hrane u želucu.
Dnevnik/Stil