broken clouds
18°C
20.09.2024.
Нови Сад
eur
117.058
usd
105.2585
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

ПАКАО ПОЈАСА ГАЗЕ Израелски кошаркаш српског порекла: Хамас ми је убио двојицу пријатеља ЗОВУ ГА ДА СЕ СКЛОНИ У СРБИЈУ АЛИ ХОЋЕ ДА БРАНИ ИЗРАЕЛ

19.10.2023. 11:02 11:08
Пише:
Извор: Tanjug/AP Photo/Maya Alleruzzo

Израелски кошаркаш Ирони Нахарија, који је српског порекла, налази се у граду Нетања и говорио је ексклузивно за јутарњи програм телевизије Курир о тренутној ситуацији у Израелу и о 13. дану рата у овој земљи.

Он је поделио са гледаоцима јутарњег програма "Редакција" како изгледа живот у граду Нетања у близини Газе:

- Тренутно је ситуација таква да су неке продавнице и супермаркети отворени. Овде смо прилично сигурни, јер гађају бомбама близу града Нетање, али не и сам град. Ово је можда најсигурнији град, али људи не иду на посао, школе и обданишта не раде. Морамо бити близу склоништа, јер када се огласи сирена имамо минут и 30 секунди да дођемо до склоништа, то је зато што смо поприлично удаљени од Газе - испричао је Драпић.

Његова кућа нема склониште па када се огласе сирене, са женом и децом иде код родитеља.

- Моја кућа нема склониште, тако да када се сирена огласи са женом и дететом идем код мојих родитеља, јер они имају склониште. Сигурније је да будемо тамо, не желимо да ризикујемо. Заправо, били смо тамо много пута. Ми знамо да Хамас обично шаље бомбе из Газе. Али, једну ствар нисмо предвидели када су у суботу ујутру око пола седам, припадници Хамаса ушли у сва села близу Газе и бацали су бомбе, тада су сви морали да сакрију у склоништа - рекао је, испричавши страхоте које су уследиле:

- Када су се људи сакрили, било их је око хиљаду, они су ушли унутра и убијали све - и децу и жене; неке су киднаповали. Убијали су децу испред њихових родитеља, трудној жени су исекли стомак и извукли нерођено дете из стомака. То је ужасна ствар. Тада смо схватили да морамо да урадимо нешто поводом тога, јер оно што је терористичка организација Хамас урадила, тако нешто никад нисмо видели - испричао је Драпић.

Са братом је у контакту као и са пријатељима.

- У контакту сам са братом, не често, али се чујемо. Он је тог дана требао да иде на Кипар са пријатељима, али када су му послали слике и када је видео шта се дешава, све је отказао. Добио је позив од војске да иде у базу, јер су морали да иду на југ како би заштитили наше људе. Када се чујемо, не прича пуно, јер не сме да каже неке информације. Сваки пут када се чујемо, само нам каже да је он добро, да је све у реду, да је на сигурном, да будемо сви заједно и да се пазимо, и смешно је то што нам увек каже да не бринемо. Каже и да ћемо ми победити, заштитити наш народ и нашу државу - казао је.

Драпић је сигуран да ће Израел победити.

- Мислим да ћемо победити. Израел је у специфичној ситуацији, јер живимо на Блиском истоку и пуно је арапских држава око нас. Посебно за Израел је то што смо у рату сви заједно. То вам могу рећи и да људи који нису у војсци раде многе ствари како би помогли, спремни смо за ово. Ми желимо мир али не можемо да ћутимо о стварима које су нам урадили, ове ужасне ствари, тако да морамо да зауставимо ову терористичку организацију Хамас, цео свет мора да зна шта су нам урадили. Морамо вратити киднаповане којих је око две хиљаде. Ми се сами морамо заштитити, нико други то неће урадити. Мислим да је ту нешто велико, мислим да Хамас и Хезболах раде заједно са Ираном. Дали су им новац, али не новац за шта им је потребан у Гази, Хамас је узео новац и купио бомбе, оружје и све, како би убили јевреје, а то не треба тако да буде - сматра Драпић.

Испричао је шта се десило на журки у току првог напада Хамаса.

- Чула се сирена када је кренуо напад, али су сви мислили да је то део представе, а онда када су покушали да побегну колима, Хамас их је окружио и свако ко је жело да изађе је био убијен. Морате да разумете, тамо је било обезбеђења, али Хамас је дошао са ручним ракетним бацачима и пушкама, тако да обезбеђење ништа није могло да уради. Два моја пријатеља су убијена на тој журки, а њих неколико је успело да побегне, трчали су без престанка три сата како би побегли - присетио се и додао:

Пријатељ кога знам је из Лос Анђелеса дошао са ћерком на журку. Ову причу знам добро јер је његова ћерка била погођена у ногу, и он је трчао ка њој како би је заштитио и у том тренутку су га убили. То је само једна од многих прича. Ћерка је преживела, али је њен отац убијен.

Како Драпић има пуно пријатеља из Србије, ипак не планира да оставља своју земљу.

- Много мојих пријатеља из Србије из Новог Сада, ме зову и моју породицу да дођемо у Србију, али Израел је моја земља, овде ми је и породица, жена, дете родитељи, брат ми је у рату, тако да, тренутно се осећам добро, постоје тешки дани, али се трудимо да гурамо напред. Ако сам потребан мојој држави, остаћу овде јер је овде будућност мог сина и Израела - сигуран је Драпић.

(Kurir.rs)

Аутор:
Пошаљите коментар