ХЛЕБ НАШ НАСУШНИ, шта се дешава ако поједемо коју кришку више?
Иако се ради о веома доступној и популарној намирници без које већина људи готово да не може да замисли оброк, лекари упозоравају да прекомерна конзумација хлеба може довести до неколико нежељених последица по наше здравље, преноси Медицал News Today.
Добијање на тежини
Висок унос једноставних угљених хидрата, попут prеthodno припремљеног белог хлеба, првенствено може довести до нагомилавања килограма, односно нежељеног дебљања.
Повећан ризик од дијабетеса
Исто тако, стручњаци упозоравају да прекомерна конзумација хлеба доводи до повећаног ризика од дијабетеса. Наиме, храна која садржи угљене хидрате, као што је хлеб, изазива повећање шећера у крви. Висок ниво шећера у крви може довести до још штетнијих исхода као што су срчана обољења, губитак вида и болест бубрега, због чега је кључно да ниво шећера у крви буде под контролом.
Проблеми са кожом
Поред повећања телесне тежине и већег ризика од дијабетеса, ако једемо превише хлеба, могли бисмо да имамо проблема са здрављем наше коже. Истраживачи су открили да унос хране са високим гликемијским индексом, а то је сам бели хлеб, погоршава стање наше коже, доводи до стварања бубуљица или акни.
Затвор
Проблеми са варењем су још један нежељени ефекат прекомерне конзумације хлеба. Како објашњавају лекари, због недовољног уноса влакана може доћи до поремећаја у функционисању дигестивног система, што између осталог, резултира и затвором.
Kurir.rs