УТИЦАЈ ПИВА НА ЗДРАВЉЕ: Научници дошли до нових открића
Ново истраживање показало је да је умерена конзумација алкохола боља од потпуног суздржавања. То би, у теорији, могло да спречи болести срца, побољшати циркулацију крви и да помогне у старењу.
Међународни стручњаци открили су да је пиво богато благотворном мешавином једињења потребних за добро здравље црева - за које се верује да побољшавају здравље срца и имунитет. Утврђено је да је делотворније од пробиотика када се пије у умереним количинама.
Пробиотици су храна са живим микроорганизмима са наводним здравственим предностима. Укључују ким, комбуху и кефир – популарне код генерације З. Други примери укључују сир и јогурт.
После спроведеног истраживања научници су рекли: - Као етаблирано ферментирано пиће, пиво је богато многим есенцијалним аминокиселинама, витаминима и биоактивним материјама које су укључене у регулацију многих људских физиолошких функција. Полифеноли у сладу и хмељу пива такође су важна активна једињеса који делују у оба смера на микробиом црева. Због састава и присуства микроорганизама неке његове компоненте имају сличне или чак веће учинке од пробиотика.
Студија објављена у часопису Фронтиерс ин Нутритион, заложила се за "биоактивне пивске материје" које ће се касније користити за здравствене добробити.
У рецензији су навели:
- Комбинујући ове резултате студија на људима и животињама, умерена конзумација пива има благотворан учинак на имунолошки систем у поређењу са стањима злоупотребе алкохола или апстиненције. Кад се конзумација алкохола контролише у сигурним границама, комбиновани учинци алкохола и осталих компоненти метаболизма на цревну флору заслужују свеобухватнију анализу - пише британски Сан.
(Нпортал)