few clouds
17°C
28.09.2024.
Нови Сад
eur
117.0955
usd
104.8397
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

ТЕМА „ДНЕВНИКА”: САРАДЊА КОЈОМ СТВАРАМО ИМИЏ У СВЕТУ Нови Сад има 24 побратима, ускоро још три

07.10.2023. 12:17 12:30
Пише:
Фото: Dnevnik.rs

Откако је априла 1964. године потписана Повеља о братимљењу Новог Сада и италијанске Модене, наш град је деценијама потом развијао мрежу побратима, због чега ова вишеструка европска престоница сада има потписана 24 споразума са локалним самоуправа ван Србије.

Међу њима су, хронолошки наведени, Чангчун, Дортмунд, Норич, Илиуполи, Будва, Темишвар, Нижњи Новгород, Печуј, Гомељ, Толука, Орел, Улм, Крф, Ангјен ле Бен, Таверни, Сен ле Ла Форе, Куманово, Петроградски округ, Александрија, Источно Сарајево, Шираз, Тиват и Алања. Међутим, Град Нови Сад се ту не зауставља, те је тренутно у процесу потписивања Писма о намерама и Споразума о успостављању сарадње са још три града – Клагенфуртом, Кливлендом и Бусаном.

– Најучесталија сарадња је са Дортмундом и Улмом, Темишваром, Тавернијем, Нижњим Новгородом, као и Будвом и Тивтом, а она се пре свега огледа на пољу културе и спорта – каже за „Дневник” заменик градоначелника Игор Црнобарац, наводећи које су кључне карактеристике које су опредељујуће за избор партнера. – Критеријуми се огледају у историјским или културним везама, демографским, површинским и другим карактеристикама по којима је локална самоуправа позиционирана у држави. Ту су и сличне привредне оријентације, као и појединости по којима се наш град разликује од других.

Највећи војвођански град традиционално је отворен, у њему живе припадници 26 различитих националних заједница

Важност оваквих споразума јесте прилика за наш град да се чује и зна далеко ван граница Србије, као и могућност да се нешто научи од много развијенијих градова и држава.

– Сваки од градова побратима има своје особености у зависности од поднебља, вере, културе, историје, традиције, а из сваког црпимо оно што би могло да буде интереснатно и корисно Новом Саду, нарочито из сфере друштвеног живота које нису достигле виши ниво у нашем граду, а свакако да тежимо томе. Ове сарадње су важне пре свега и због сопствене препознатљивости и имиџа у свету, док и од нас многи могу доста тога да науче, првенствено у сектору ИТ-а, у ком је Нови Сад лидер у региону – додаје Црнобарац.

У току је процес потписивања Писма о намерама и Споразума о успостављању сарадње са аустријским Клагенфуртом, америчким Кливлендом и јужнокорејским Бусаном (заменик градоначелника Игор Црнобарац)

Наша војвођанска престоница је, према речима нашег саговорника, традиционално отворена, будући да има становнике који су припадници 26 различитих националних заједница, због чега Нови Сад свој идентитет заснива на изобиљу различитости које је камен темељац његове историјске  и културне баштине.

Нови Сад је током деценија успоставио и неговао пријатељске односе са бројним градовима у иностранству, непрестано ширећи мрежу својих пријатеља

 Негујући односе сарадње не само са градовима у најближем окружењу, Нови Сад је током деценија успоставио и неговао пријатељске односе са бројним градовима у иностранству, непрестано ширећи мрежу својих пријтеља који су своју приврженост том истинском и искреном пријатељству показали и у најтежим периодима кроз које је наш град пролазио, посебно у новијој историји. До такве сарадње долази у зависности од међусобног интереса, као и блискости и степена развијености односа између два града. Свака сарадња започиње иницијалним писмима, било с наше или њихове стране, а наставља се потписивањем Писма о намерама и највишег правног акта који регулише односе између градова, а то је Споразум о успостављању сарадње – појашњава заменик градоначелника.

Нови Сад је управо у процесу потписивања Писма о намерама и Споразума о успостављању сарадње са чак три града – аустријским Клагенфуртом, америчким Кливлендом и јужнокорејским Бусаном.

– Што се узајамних посета тиче, у наредном периоду прва би требало да буде немачком граду Дортмунду, где је у плану постављање и свечано откривање скулптуре, што је поклон нашег града – закључује Црнобарац.

Леа Радловачки

 

Аутор:
Пошаљите коментар
САРАДЊА ОСЈЕЧКО-БАРАЊСКОГ И ВОЈВОЂАНСКОГ ЦРВЕНОГ КРСТА Унапређују хуманитарне активности

САРАДЊА ОСЈЕЧКО-БАРАЊСКОГ И ВОЈВОЂАНСКОГ ЦРВЕНОГ КРСТА Унапређују хуманитарне активности

04.10.2023. 12:23 13:19
Градоначелници градова побратима честитали рођендан Новом Саду

Градоначелници градова побратима честитали рођендан Новом Саду

02.02.2021. 12:10 12:13
Пријем представника градова побратима и пријатеља

Пријем представника градова побратима и пријатеља

01.02.2020. 13:51 13:53