Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

TEMA „DNEVNIKA”: SARADNJA KOJOM STVARAMO IMIDŽ U SVETU Novi Sad ima 24 pobratima, uskoro još tri

07.10.2023. 12:17 12:30
Piše:
Foto: Dnevnik.rs

Otkako je aprila 1964. godine potpisana Povelja o bratimljenju Novog Sada i italijanske Modene, naš grad je decenijama potom razvijao mrežu pobratima, zbog čega ova višestruka evropska prestonica sada ima potpisana 24 sporazuma sa lokalnim samouprava van Srbije.

Među njima su, hronološki navedeni, Čangčun, Dortmund, Norič, Iliupoli, Budva, Temišvar, Nižnji Novgorod, Pečuj, Gomelj, Toluka, Orel, Ulm, Krf, Angjen le Ben, Taverni, Sen le La Fore, Kumanovo, Petrogradski okrug, Aleksandrija, Istočno Sarajevo, Širaz, Tivat i Alanja. Međutim, Grad Novi Sad se tu ne zaustavlja, te je trenutno u procesu potpisivanja Pisma o namerama i Sporazuma o uspostavljanju saradnje sa još tri grada – Klagenfurtom, Klivlendom i Busanom.

– Najučestalija saradnja je sa Dortmundom i Ulmom, Temišvarom, Tavernijem, Nižnjim Novgorodom, kao i Budvom i Tivtom, a ona se pre svega ogleda na polju kulture i sporta – kaže za „Dnevnik” zamenik gradonačelnika Igor Crnobarac, navodeći koje su ključne karakteristike koje su opredeljujuće za izbor partnera. – Kriterijumi se ogledaju u istorijskim ili kulturnim vezama, demografskim, površinskim i drugim karakteristikama po kojima je lokalna samouprava pozicionirana u državi. Tu su i slične privredne orijentacije, kao i pojedinosti po kojima se naš grad razlikuje od drugih.

Najveći vojvođanski grad tradicionalno je otvoren, u njemu žive pripadnici 26 različitih nacionalnih zajednica

Važnost ovakvih sporazuma jeste prilika za naš grad da se čuje i zna daleko van granica Srbije, kao i mogućnost da se nešto nauči od mnogo razvijenijih gradova i država.

– Svaki od gradova pobratima ima svoje osobenosti u zavisnosti od podneblja, vere, kulture, istorije, tradicije, a iz svakog crpimo ono što bi moglo da bude interesnatno i korisno Novom Sadu, naročito iz sfere društvenog života koje nisu dostigle viši nivo u našem gradu, a svakako da težimo tome. Ove saradnje su važne pre svega i zbog sopstvene prepoznatljivosti i imidža u svetu, dok i od nas mnogi mogu dosta toga da nauče, prvenstveno u sektoru IT-a, u kom je Novi Sad lider u regionu – dodaje Crnobarac.

U toku je proces potpisivanja Pisma o namerama i Sporazuma o uspostavljanju saradnje sa austrijskim Klagenfurtom, američkim Klivlendom i južnokorejskim Busanom (zamenik gradonačelnika Igor Crnobarac)

Naša vojvođanska prestonica je, prema rečima našeg sagovornika, tradicionalno otvorena, budući da ima stanovnike koji su pripadnici 26 različitih nacionalnih zajednica, zbog čega Novi Sad svoj identitet zasniva na izobilju različitosti koje je kamen temeljac njegove istorijske  i kulturne baštine.

Novi Sad je tokom decenija uspostavio i negovao prijateljske odnose sa brojnim gradovima u inostranstvu, neprestano šireći mrežu svojih prijatelja

 Negujući odnose saradnje ne samo sa gradovima u najbližem okruženju, Novi Sad je tokom decenija uspostavio i negovao prijateljske odnose sa brojnim gradovima u inostranstvu, neprestano šireći mrežu svojih prijtelja koji su svoju privrženost tom istinskom i iskrenom prijateljstvu pokazali i u najtežim periodima kroz koje je naš grad prolazio, posebno u novijoj istoriji. Do takve saradnje dolazi u zavisnosti od međusobnog interesa, kao i bliskosti i stepena razvijenosti odnosa između dva grada. Svaka saradnja započinje inicijalnim pismima, bilo s naše ili njihove strane, a nastavlja se potpisivanjem Pisma o namerama i najvišeg pravnog akta koji reguliše odnose između gradova, a to je Sporazum o uspostavljanju saradnje – pojašnjava zamenik gradonačelnika.

Novi Sad je upravo u procesu potpisivanja Pisma o namerama i Sporazuma o uspostavljanju saradnje sa čak tri grada – austrijskim Klagenfurtom, američkim Klivlendom i južnokorejskim Busanom.

– Što se uzajamnih poseta tiče, u narednom periodu prva bi trebalo da bude nemačkom gradu Dortmundu, gde je u planu postavljanje i svečano otkrivanje skulpture, što je poklon našeg grada – zaključuje Crnobarac.

Lea Radlovački

 

Autor:
Pošaljite komentar
SARADNJA OSJEČKO-BARANJSKOG I VOJVOĐANSKOG CRVENOG KRSTA Unapređuju humanitarne aktivnosti

SARADNJA OSJEČKO-BARANJSKOG I VOJVOĐANSKOG CRVENOG KRSTA Unapređuju humanitarne aktivnosti

04.10.2023. 12:23 13:19
Gradonačelnici gradova pobratima čestitali rođendan Novom Sadu

Gradonačelnici gradova pobratima čestitali rođendan Novom Sadu

02.02.2021. 12:10 12:13
Prijem predstavnika gradova pobratima i prijatelja

Prijem predstavnika gradova pobratima i prijatelja

01.02.2020. 13:51 13:53