overcast clouds
25°C
23.09.2024.
Нови Сад
eur
117.062
usd
104.8191
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

ЖИВИНАРИ НАВИЈАЈУ ЗА ПОСКУПЉЕЊЕ МЕСА али увоз и куповна моћ коче цену ЦЕЛО ПИЛЕ (НЕ)ЋЕ БИТИ СКУПЉЕ ОД 300 ДИНАРА?

02.09.2023. 17:56 18:00
Пише:
Извор: Дневник/Ф. Бакић

Да ли ће пилеће месо покупети и за колико, питање је које се све чешће чује од када се појавила афричка куга свиња и цене свињетине кренуле навише.

У Пословном удружењу за живинарство „Заједница живинара” истичу да није у реду да се нове; више цене пилећег меса повезују са све скупљом свињетином и појавом заразне болести свиња јер није исто товити пилиће и свиње.

- Било би пожељно да пилетина поскупи, али да ли ће до повећања цене доћи, када ће то и за колико ће пилеће месо бити скупље у односу на садашње цене немамо одговор - изјавио је за „Дневник” директор Пословног удружења за живинарство Заједница живинара  Раде Шкорић.

Килограм трупа пилета, истакао је Шкорић, требао би да кошта од 330 до 350 динара да би сви у ланцу това били у плусу, али поскупљење не зависи од товљача пошто до домаћих потрошача све више стижу пилетина и прерађевине из увоза. - Управо тај прекомеран увоз пилећег меса је разлог зашто се са сигурношћу не може рећи да ли ће и када пилетина поскупети и зашто цело пиле не само што не може да прескочи 300 динара већ и што се продаје испод 250 динара - нагласио је Шкорић.

115.000–120.000 тона меса износи годишњи домаћи тов

На крају прошле године у великим маркетима, а и у месарама килограм трупа пилетине коштао је 300 динара, али већ неколико месеци килограм целог пилета у великим трговинама продаје се далеко испод те цене - за непуних 240 динара на акцијама. У продавницама пилећег меса килограм целог пилета кошта 289 динара.

289 динара килограм трупа пилета у продавницама пилећег меса

- Са садашњим ценама пилећег меса сви у тову праве губитке јер килограм живе ваге пилета кошта од 115 до 120 динара, а трошкови това износе око 140 динара по килограму живе мере. Зато би килограм пилећег меса требало да кошта од 330 до 350 динара - наглашава  Шкорић и подвлачи да није логично да је килограм кромпира скупљи од килограма живе мере пилета јер се сада кромпир продаје за око 140 динара, а живо пиле од 115 до 120 динара..

По Шкорићевим речима, увоз пилећег меса расте.

- Прошле године и у првих пет месеци ове године увезено је око 16.500 тона пилетине и прерађевина. То нас је коштало око 25,9 милиона евра, а тај увоз био непотребан. Имамо довољно наших пилића у тову, годишње произведемо од 115.000 до 120.000 тона меса, што задовољава потребе домаћег становништва. Нешто мало и продамо- три, четири посто у Северну Македнонију, Црну Гору и Босну и Херцеговину јер домаћи фармери немају дозволу за извоз у Европску унију пошто дозволе и усаглашавање прописа треба да обезбеди држава - истакао је Шкорић.


Најјефтинији месни оброк

Без обзира на то да ли ће пилетина поскупети или ће се и даље куповати по сада важећим ценама пилеће месо остаће најјефтинији месни оброк. Труп пилета је најисплативије купити, премда ни килограм батака у односу на цене других врста меса, није скуп. Килограм батака креће се од 360 динара, крила од 240 динара, леђа - 120 динара, а yigеricе 320 динара. Мало скупље је роловано пилеће месо, које се продаје од 750 динара па навише за килограм, док је килограм филеа око 640 динара.


Он је указао и да домаће товљаче забрињава и превелики увоз пилећег филеа из Руске Федерације.

- У првом полугодишту ове године увезено је 2.300 тона филеа , а током 2022. године из Руске Федерације је на домаће трпезе стигло 3.120 тона филеа. Бојимо се да овај увоз буде још већи и достигне у овој години 5.000 тона што би могло да поремети домаћи тов и фармерима изазове још веће минусе и одустајање од даљег узгоја пилића - указао је Шкорић.

З. Делић

Аутор:
Пошаљите коментар