Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

ŽIVINARI NAVIJAJU ZA POSKUPLJENJE MESA ali uvoz i kupovna moć koče cenu CELO PILE (NE)ĆE BITI SKUPLJE OD 300 DINARA?

02.09.2023. 17:56 18:00
Piše:
Izvor: Dnevnik/F. Bakić

Da li će pileće meso pokupeti i za koliko, pitanje je koje se sve češće čuje od kada se pojavila afrička kuga svinja i cene svinjetine krenule naviše.

U Poslovnom udruženju za živinarstvo „Zajednica živinara” ističu da nije u redu da se nove; više cene pilećeg mesa povezuju sa sve skupljom svinjetinom i pojavom zarazne bolesti svinja jer nije isto toviti piliće i svinje.

- Bilo bi poželjno da piletina poskupi, ali da li će do povećanja cene doći, kada će to i za koliko će pileće meso biti skuplje u odnosu na sadašnje cene nemamo odgovor - izjavio je za „Dnevnik” direktor Poslovnog udruženja za živinarstvo Zajednica živinara  Rade Škorić.

Kilogram trupa pileta, istakao je Škorić, trebao bi da košta od 330 do 350 dinara da bi svi u lancu tova bili u plusu, ali poskupljenje ne zavisi od tovljača pošto do domaćih potrošača sve više stižu piletina i prerađevine iz uvoza. - Upravo taj prekomeran uvoz pilećeg mesa je razlog zašto se sa sigurnošću ne može reći da li će i kada piletina poskupeti i zašto celo pile ne samo što ne može da preskoči 300 dinara već i što se prodaje ispod 250 dinara - naglasio je Škorić.

115.000–120.000 tona mesa iznosi godišnji domaći tov

Na kraju prošle godine u velikim marketima, a i u mesarama kilogram trupa piletine koštao je 300 dinara, ali već nekoliko meseci kilogram celog pileta u velikim trgovinama prodaje se daleko ispod te cene - za nepunih 240 dinara na akcijama. U prodavnicama pilećeg mesa kilogram celog pileta košta 289 dinara.

289 dinara kilogram trupa pileta u prodavnicama pilećeg mesa

- Sa sadašnjim cenama pilećeg mesa svi u tovu prave gubitke jer kilogram žive vage pileta košta od 115 do 120 dinara, a troškovi tova iznose oko 140 dinara po kilogramu žive mere. Zato bi kilogram pilećeg mesa trebalo da košta od 330 do 350 dinara - naglašava  Škorić i podvlači da nije logično da je kilogram krompira skuplji od kilograma žive mere pileta jer se sada krompir prodaje za oko 140 dinara, a živo pile od 115 do 120 dinara..

Po Škorićevim rečima, uvoz pilećeg mesa raste.

- Prošle godine i u prvih pet meseci ove godine uvezeno je oko 16.500 tona piletine i prerađevina. To nas je koštalo oko 25,9 miliona evra, a taj uvoz bio nepotreban. Imamo dovoljno naših pilića u tovu, godišnje proizvedemo od 115.000 do 120.000 tona mesa, što zadovoljava potrebe domaćeg stanovništva. Nešto malo i prodamo- tri, četiri posto u Severnu Makednoniju, Crnu Goru i Bosnu i Hercegovinu jer domaći farmeri nemaju dozvolu za izvoz u Evropsku uniju pošto dozvole i usaglašavanje propisa treba da obezbedi država - istakao je Škorić.


Najjeftiniji mesni obrok

Bez obzira na to da li će piletina poskupeti ili će se i dalje kupovati po sada važećim cenama pileće meso ostaće najjeftiniji mesni obrok. Trup pileta je najisplativije kupiti, premda ni kilogram bataka u odnosu na cene drugih vrsta mesa, nije skup. Kilogram bataka kreće se od 360 dinara, krila od 240 dinara, leđa - 120 dinara, a yigerice 320 dinara. Malo skuplje je rolovano pileće meso, koje se prodaje od 750 dinara pa naviše za kilogram, dok je kilogram filea oko 640 dinara.


On je ukazao i da domaće tovljače zabrinjava i preveliki uvoz pilećeg filea iz Ruske Federacije.

- U prvom polugodištu ove godine uvezeno je 2.300 tona filea , a tokom 2022. godine iz Ruske Federacije je na domaće trpeze stiglo 3.120 tona filea. Bojimo se da ovaj uvoz bude još veći i dostigne u ovoj godini 5.000 tona što bi moglo da poremeti domaći tov i farmerima izazove još veće minuse i odustajanje od daljeg uzgoja pilića - ukazao je Škorić.

Z. Delić

Autor:
Pošaljite komentar