overcast clouds
15°C
20.09.2024.
Нови Сад
eur
117.058
usd
105.2585
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Нема више БЕСНИХ ПУТНИКА Аеродромске рекламације добијају нови облик Све решено У ПАР КЛИКОВА

18.08.2023. 16:03 16:21
Пише:
Извор: Pixabay, ilustracija

Директорат цивилног ваздухопловства (ДЦВ) Србије саопштио је данас да је увео нови начин подношења рекламација путника путем нове веб форме доступне на сајту www.cad.gov.rs у одељку који се бави заштитом права путника.

На овај начин, како се наводи, ДЦВ настоји да корисницима олакша и поједностави процес подношења рекламација, како би у свега пар корака могли да упуте жалбу.

На сајту постоји упутство и упитник који вас, кроз питања с елиминацијом, води до прецизног одговора на ваш проблем.

Ево на шта све можете да се жалите:

Ако дође до отказивања лета кривицом авио-превозника, можете да затражите заштиту својих права и накнаду ако је лет отказан из оперативних разлога, због прекорачења радних сати посаде, ако нисте регистровани због овербоока (продато је више места него што је доступно, најчешће због промене типа авиона..). Такође, накнаду можете тражити ако је лет отказан јер нема довољно путника, или превозник не може да докаже разлоге отказивања лета.

С друге стране, авио-превозник није одговоран ако су разлог отказивања лоши временски услови, природне катастрофе, војне операције, ванредно стање, наметање ограничења и забране кретања – дерогације по различитим основама, штрајк запослених у авио индустрији (контролора лета, земаљског опслуживања, агената…), као и ако се утврде недостаци авиона који представљају опасност за безбедност путника, изузев оних који су могли бити отклоњени редовним сервисирањем.

Авио-превозник је дужан да у случају отказаног лета на дан поласка путнику уручи обавештење о правима које има по Закону (најчешће исписано на самој електронској карти, али и да вам понуди могућност избора између повраћаја новца у вредности путне карте или преусмеравања пута ка крајњој дестинацији. Такође, дужан је да вам понуди бесплатне оброке и освежавајуће напитке, у зависности дужине чекања, у складу с прописаном компанијском процедуром. Ако је потребно једо или више ноћења, дужан је да вам обезбеди хотелски смештај, као и превоз до њега, и омогући два бесплатна телефонска позива, слање порука телефаксом или електронском поштом. Ако сте се одлучили за новац, надокнада се креће између 250 и 600 евра, у зависности од дужине лета и  кашњења током преусмеравања пута.

Важно је да се рекламацијом прво обратите авио-превознику. Већина авио-превозника рекламације прихвата у електронској форми, на посебним порталима за подношење жалби. Рекламација је успешно поднета када добијете одговор са референтним бројем рекламације, а рок за њено подношење је 90 дана од дана када сте успели да полетите или када је требало – па сте остали приземљени.

Авио-превозник има рок од 60 дана да прихвати или одбије рекламацију, уз образложење одбијања – позове се на чињенице које су условиле отказивање, а које га ослобађају одговорности и исплате одштете. Ако у року од 60 дана не удовољи рекламацији или на њу не одговори, путник има право да повреду Закона пријави Директорату цивилног ваздухопловства. Надлежна служба за права путника утврдиће да ли је било повреде Закона и упутити вас како да остварите права.

Незадовољни путници такође правду могу да потраже и пред надлежним судом.

Директорат напомиње да су сви прописи усклађени с прописима Европске уније, те наши путници имају иста права као они с европским документима.

И. Радоичић

Аутор:
Пошаљите коментар
ШТА ДА РАДИТЕ АКО ВАМ ЈЕ ОТКАЗАН ЛЕТ: Ко поштује ову процедуру може да добије и до 600 евра!

ШТА ДА РАДИТЕ АКО ВАМ ЈЕ ОТКАЗАН ЛЕТ: Ко поштује ову процедуру може да добије и до 600 евра!

19.06.2023. 19:47 19:52