broken clouds
-1°C
25.11.2024.
Нови Сад
eur
116.9977
usd
111.7457
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Његош je "KРАЉ ПАПРИКЕ" На три хектара има 40.000 САДНИЦА овог поврћа: "Ово ми је занимација" (ВИДЕО)

15.08.2023. 11:50 12:17
Пише:
Фото: Printscreen YouTube Prijepolje Istorija sa okolinom

Његош Стојадиновић из Пријепоља очекује минимално 15 тона рода на 50 ари посађене површине, чија је свака паприка бујна и здрава.

"Краљ паприке", како су га медији прогласили, а нема телевизије ни пољопривредне емисије у којој се није појавио - Његош Стојадиновић из Пријепоља увелико је у свом засаду и чека још десетак дана да плодови сазре за бербу.

"Све је урађено како треба, код мене је све један кроз један. На три хектара имам купус и паприку - 38.000 садница сомборке и 2.000 садница бабуре", каже Стојадиновић описујући своју њиву која је корак до магистрале у Коловрату на Бијелопољском путу. Садио је раније и дупло више садница паприке, али је ове године решио да уместо тога "појача" купус.

"Мањи је улог, а лакши је рад, док је паприка захтевнија доста. Фолија треба да се развуче, размак је 20x25 цм, па док се прими, више има прскања. На 50 ари, ставио сам 25 трактора стајњака, 250 килограма 'вештака' и 50 килограм урее. За прихрану сам користио бакар, манкогал, три 'дваеске' и тако. Важно је да она доле има азота довољно да би нагурала храну до краја", испоставио нам је "рачун" наш саговорник који је у почетку имао проблем само са бактериозом, али је успео да је заштити на време.

Од свих примењених мера, једино не користи стандардни систем за наводњавање, већ вуче воду из реке Лим која је тик уз њиву и спроводи је распрскивачима. Са две пумпе наводњава око 800 до 900 литара у минути ујутру и увече. Очекује минимално 15 тона рода на поменуту површину, а купуса 80-90 тона.

Направиш добар квалитет - узмеш новац

Некада је радио по стругарама, каже, а ово је петнаеста година како је у пољопривреди.

"Кад погледаш - има тога доста, пространо је. Па сам ушао у ту игру, ово ми дође као нека занимација. Направиш добар квалитет, узмеш новац, поготово за купус ове године, биће цена 70, 80 динара за килограм, а паприку - нећу имати количину да подмирим тржиште."

Свака му је ка' Његошева, рекли би Црногорци, а паприка нашег Његоша је свака иста, бујна и здрава - сведоче фотографије и видеа која редовно поставља на свом фејсбук профилу.

Међутим, пласман овог поврћа у почетку је био тежак, оцењује пријепољски повртар, док није стекао квалитет, "упознао људе" и мало се изрекламирао, не кријући да и путем Агроклуба жели да стекне нове купце. Данас је унапред продато 50 одсто, док је остало решио да остави за муштерије који желе да купе лично са његове тезге. Пласирао је робу за Немачку, а последњих година је "погодио" ближи комшилук.

"Неких пет тона сам продао Сјеници, фирми која прави паприку у павлаци, а две тоне имам поручено до Божића. Цена на мало је 200 динара за килограм, а на већу количину 150 динара. Мислим да ће остатати та цена, јер све мање људи сади сомборку, треба доста рада, а мало је радне снаге", објашњава, а на питање, како он то све постиже, каже да мора у 5 сати да се устане да би се све стигло. Њих четворо из куће раде на њиви и додатно ангажовани сезонци по потреби, за које нам открива да имају од 60 до 70 година.

Малине - нема ту велике зараде

Као да поврће није довољно, Стојадиновић је ушао и у "игранку" са малином - узгаја је на 80 ари. Стандардна цена је 200 динара, мада је он продао за 220 ариљској хладњачи, али не предвиђа велику потражњу за овим воћем због опште кризе.

"Прекјуче је била задња берба. Имао сам пет тона приноса. Цена је у почетку била 250, па се спустила на 220 динара. Тако да смо задовољни, 60 одсто је плаћено, остало - 20. септембра. Међутим, кад све сабереш и одузмеш - нема ту неке зараде. Ми то радимо породично, па нисмо у неком великом минусу", објаснио нам је Његош Стојадиновић своје искуство са "црвеним златом".

Агроклуб

Пише:
Пошаљите коментар