Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Njegoš je "KRALJ PAPRIKE" Na tri hektara ima 40.000 SADNICA ovog povrća: "Ovo mi je zanimacija" (VIDEO)

15.08.2023. 11:50 12:17
Piše:
Izvor: Printscreen YouTube Prijepolje Istorija sa okolinom

Njegoš Stojadinović iz Prijepolja očekuje minimalno 15 tona roda na 50 ari posađene površine, čija je svaka paprika bujna i zdrava.

"Kralj paprike", kako su ga mediji proglasili, a nema televizije ni poljoprivredne emisije u kojoj se nije pojavio - Njegoš Stojadinović iz Prijepolja uveliko je u svom zasadu i čeka još desetak dana da plodovi sazre za berbu.

"Sve je urađeno kako treba, kod mene je sve jedan kroz jedan. Na tri hektara imam kupus i papriku - 38.000 sadnica somborke i 2.000 sadnica babure", kaže Stojadinović opisujući svoju njivu koja je korak do magistrale u Kolovratu na Bijelopoljskom putu. Sadio je ranije i duplo više sadnica paprike, ali je ove godine rešio da umesto toga "pojača" kupus.

"Manji je ulog, a lakši je rad, dok je paprika zahtevnija dosta. Folija treba da se razvuče, razmak je 20x25 cm, pa dok se primi, više ima prskanja. Na 50 ari, stavio sam 25 traktora stajnjaka, 250 kilograma 'veštaka' i 50 kilogram uree. Za prihranu sam koristio bakar, mankogal, tri 'dvaeske' i tako. Važno je da ona dole ima azota dovoljno da bi nagurala hranu do kraja", ispostavio nam je "račun" naš sagovornik koji je u početku imao problem samo sa bakteriozom, ali je uspeo da je zaštiti na vreme.

Od svih primenjenih mera, jedino ne koristi standardni sistem za navodnjavanje, već vuče vodu iz reke Lim koja je tik uz njivu i sprovodi je rasprskivačima. Sa dve pumpe navodnjava oko 800 do 900 litara u minuti ujutru i uveče. Očekuje minimalno 15 tona roda na pomenutu površinu, a kupusa 80-90 tona.

Napraviš dobar kvalitet - uzmeš novac

Nekada je radio po strugarama, kaže, a ovo je petnaesta godina kako je u poljoprivredi.

"Kad pogledaš - ima toga dosta, prostrano je. Pa sam ušao u tu igru, ovo mi dođe kao neka zanimacija. Napraviš dobar kvalitet, uzmeš novac, pogotovo za kupus ove godine, biće cena 70, 80 dinara za kilogram, a papriku - neću imati količinu da podmirim tržište."

Svaka mu je ka' Njegoševa, rekli bi Crnogorci, a paprika našeg Njegoša je svaka ista, bujna i zdrava - svedoče fotografije i videa koja redovno postavlja na svom fejsbuk profilu.

Međutim, plasman ovog povrća u početku je bio težak, ocenjuje prijepoljski povrtar, dok nije stekao kvalitet, "upoznao ljude" i malo se izreklamirao, ne krijući da i putem Agrokluba želi da stekne nove kupce. Danas je unapred prodato 50 odsto, dok je ostalo rešio da ostavi za mušterije koji žele da kupe lično sa njegove tezge. Plasirao je robu za Nemačku, a poslednjih godina je "pogodio" bliži komšiluk.

"Nekih pet tona sam prodao Sjenici, firmi koja pravi papriku u pavlaci, a dve tone imam poručeno do Božića. Cena na malo je 200 dinara za kilogram, a na veću količinu 150 dinara. Mislim da će ostatati ta cena, jer sve manje ljudi sadi somborku, treba dosta rada, a malo je radne snage", objašnjava, a na pitanje, kako on to sve postiže, kaže da mora u 5 sati da se ustane da bi se sve stiglo. Njih četvoro iz kuće rade na njivi i dodatno angažovani sezonci po potrebi, za koje nam otkriva da imaju od 60 do 70 godina.

Maline - nema tu velike zarade

Kao da povrće nije dovoljno, Stojadinović je ušao i u "igranku" sa malinom - uzgaja je na 80 ari. Standardna cena je 200 dinara, mada je on prodao za 220 ariljskoj hladnjači, ali ne predviđa veliku potražnju za ovim voćem zbog opšte krize.

"Prekjuče je bila zadnja berba. Imao sam pet tona prinosa. Cena je u početku bila 250, pa se spustila na 220 dinara. Tako da smo zadovoljni, 60 odsto je plaćeno, ostalo - 20. septembra. Međutim, kad sve sabereš i oduzmeš - nema tu neke zarade. Mi to radimo porodično, pa nismo u nekom velikom minusu", objasnio nam je Njegoš Stojadinović svoje iskustvo sa "crvenim zlatom".

Agroklub

Autor:
Pošaljite komentar