overcast clouds
21°C
20.09.2024.
Нови Сад
eur
117.058
usd
105.2585
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

БИРАМО НАЈЛЕПШУ БАШТУ Љубав према цвећу окупила комшилук Гордане Даниловац (ФОТО)

07.08.2023. 11:02 11:07
Пише:
Извор: Приватна архива

Када се пре десетак година Гордана Даниловац са сестром доселила у Нови Сад из западнобачког села Дероње, на терасу зграде у Улици Папа Павла 31 окачила је прве пурпурне сурфиније.

Одушевљене балконском декорацијом, комшије из зграде одмах су се придружиле неговању цветница и уређењу дворишта зграде, препознатљиве сваком ко се бар једном прошетао овом новосадском улицом.

– Ову цветну авантуру сестра и ја смо започеле пурпурним сурфинијама – рекла је Гордана Даниловац. – Чим смо их окачиле на терасу, суседима се свидела идеја, па су се и они убрзо придружили. Прво комшиница Марина Лопичић, па Јасна Станојевић са трећег спрата, те две породице из дворишта зграде. Прошло је, отприлике, пет година откако заједно уређујемо наш цветни рај. Заједно бирамо и садимо цветнице, прскамо их против инсеката, према саветима комшинице Тање Холик, која је агроном, заливамо, прехрањујемо... Међутим, главни препарати, задужени за напредовање дрвећа и украсног биља у нашем дворишту, нису гвожђе и сличне супстанце, већ љубав, комшијска слога и истинско пријатељство.

Поред сурфинија, које су сад већ заштитни знак најлепше зграде у Улици Папа Павла, двориште наше саговорнице обилује и многим другим биљним врстама. Централни, поплочани део дворишта краси величанствено дрво аблиције, познате и по називу кинеска мимоза. Њени раскошни, rozе-naranyasti цветови украшавају олисталу крошњу, тако да мимоза подсећа на новогодишње дрво сред врелих, топлих дана. Уз металну ограду, о коју висе црвене петуније, посађен је ред туја, док се прекопута, иза баштенске гарнитуре, вијоре гране листопадних дрвета. Ту, у дебелом хладу, комшије се окупљају, пију кафу, заједно кувају и ручају.


Пријавите своју башту до 1. септембра

Акција „Најлепша башта Новог Сада”, коју организују лист „Дневник”, Новосадска телевизија и „Цолор Медиа Communications”, траје до 1. септембра. Заинтересовани суграђани могу да пријаве своје мини-оазе на такмичење слањем мејла на адресу najlеpsabastaŽgmail.com. Познате личности, које ће се наћи у жирију, као и стручњаци из области хортикултуре и представници медија, изабраће овогодишње победнике, 


– Специфичност нашег врта огледа се у преносивој, дрвеној био- башти, у коју смо засадили чери парадајз – истакла је Гордана Даниловац. – Имамо мало и зачинског биља, попут босиљка. Хтели смо да их засадимо више, али нас је кишни почетак лета спречио у тој намери.

Одржавање баште, како је рекла саговорница, не одузима много времена. Увек се неко у јутарњим сатима прошета двориштем, по потреби прска, а потом залива биљке. Комшије редовно деле посао, а онај ко је у згради, тај и одржава освежавајућу оазу, смештену између два велика булевара.

Како нам открива Гордана Даниловац, неколико година се пријављивала за ову акцију, а тек ове је њена башта ушла у ужи избор. Високом пласману се не нада много, довољно јој је кад изађе на терасу и види одушевљене пролазнике, који готово никада не прођу поред зграде, а да не фотографишу сву ту лепоту, која учини да на моменат помислимо да смо у раскошном француском насељу.

Д. Клашња

Фото: приватна архива

Аутор:
Пошаљите коментар
БИРАМО НАЈЛЕПШУ БАШТУ Уз подршку супруга, врт Иване Анђелковић МАЛИ РАЈ ПРЕПУН СРЕЋЕ И ЉУБАВИ

БИРАМО НАЈЛЕПШУ БАШТУ Уз подршку супруга, врт Иване Анђелковић МАЛИ РАЈ ПРЕПУН СРЕЋЕ И ЉУБАВИ

19.07.2023. 10:16 10:21
БИРАМО НАЈЛЕПШУ БАШТУ Врт Марије Марчокове у Кисачу лепотом привлачи пролазнике, а заустави и понеки ауто

БИРАМО НАЈЛЕПШУ БАШТУ Врт Марије Марчокове у Кисачу лепотом привлачи пролазнике, а заустави и понеки ауто

18.07.2023. 09:39 09:57
БИРАМО НАЈЛЕПШУ БАШТУ Оаза Марице Баби у центру града

БИРАМО НАЈЛЕПШУ БАШТУ Оаза Марице Баби у центру града

14.06.2023. 10:22 10:29