Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

BIRAMO NAJLEPŠU BAŠTU Ljubav prema cveću okupila komšiluk Gordane Danilovac (FOTO)

07.08.2023. 11:02 11:07
Piše:
Izvor: Privatna arhiva

Kada se pre desetak godina Gordana Danilovac sa sestrom doselila u Novi Sad iz zapadnobačkog sela Deronje, na terasu zgrade u Ulici Papa Pavla 31 okačila je prve purpurne surfinije.

Oduševljene balkonskom dekoracijom, komšije iz zgrade odmah su se pridružile negovanju cvetnica i uređenju dvorišta zgrade, prepoznatljive svakom ko se bar jednom prošetao ovom novosadskom ulicom.

– Ovu cvetnu avanturu sestra i ja smo započele purpurnim surfinijama – rekla je Gordana Danilovac. – Čim smo ih okačile na terasu, susedima se svidela ideja, pa su se i oni ubrzo pridružili. Prvo komšinica Marina Lopičić, pa Jasna Stanojević sa trećeg sprata, te dve porodice iz dvorišta zgrade. Prošlo je, otprilike, pet godina otkako zajedno uređujemo naš cvetni raj. Zajedno biramo i sadimo cvetnice, prskamo ih protiv insekata, prema savetima komšinice Tanje Holik, koja je agronom, zalivamo, prehranjujemo... Međutim, glavni preparati, zaduženi za napredovanje drveća i ukrasnog bilja u našem dvorištu, nisu gvožđe i slične supstance, već ljubav, komšijska sloga i istinsko prijateljstvo.

Pored surfinija, koje su sad već zaštitni znak najlepše zgrade u Ulici Papa Pavla, dvorište naše sagovornice obiluje i mnogim drugim biljnim vrstama. Centralni, popločani deo dvorišta krasi veličanstveno drvo ablicije, poznate i po nazivu kineska mimoza. Njeni raskošni, roze-naranyasti cvetovi ukrašavaju olistalu krošnju, tako da mimoza podseća na novogodišnje drvo sred vrelih, toplih dana. Uz metalnu ogradu, o koju vise crvene petunije, posađen je red tuja, dok se prekoputa, iza baštenske garniture, vijore grane listopadnih drveta. Tu, u debelom hladu, komšije se okupljaju, piju kafu, zajedno kuvaju i ručaju.


Prijavite svoju baštu do 1. septembra

Akcija „Najlepša bašta Novog Sada”, koju organizuju list „Dnevnik”, Novosadska televizija i „Color Media Communications”, traje do 1. septembra. Zainteresovani sugrađani mogu da prijave svoje mini-oaze na takmičenje slanjem mejla na adresu najlepsabastaŽgmail.com. Poznate ličnosti, koje će se naći u žiriju, kao i stručnjaci iz oblasti hortikulture i predstavnici medija, izabraće ovogodišnje pobednike, 


– Specifičnost našeg vrta ogleda se u prenosivoj, drvenoj bio- bašti, u koju smo zasadili čeri paradajz – istakla je Gordana Danilovac. – Imamo malo i začinskog bilja, poput bosiljka. Hteli smo da ih zasadimo više, ali nas je kišni početak leta sprečio u toj nameri.

Održavanje bašte, kako je rekla sagovornica, ne oduzima mnogo vremena. Uvek se neko u jutarnjim satima prošeta dvorištem, po potrebi prska, a potom zaliva biljke. Komšije redovno dele posao, a onaj ko je u zgradi, taj i održava osvežavajuću oazu, smeštenu između dva velika bulevara.

Kako nam otkriva Gordana Danilovac, nekoliko godina se prijavljivala za ovu akciju, a tek ove je njena bašta ušla u uži izbor. Visokom plasmanu se ne nada mnogo, dovoljno joj je kad izađe na terasu i vidi oduševljene prolaznike, koji gotovo nikada ne prođu pored zgrade, a da ne fotografišu svu tu lepotu, koja učini da na momenat pomislimo da smo u raskošnom francuskom naselju.

D. Klašnja

Foto: privatna arhiva

Autor:
Pošaljite komentar
BIRAMO NAJLEPŠU BAŠTU Uz podršku supruga, vrt Ivane Anđelković MALI RAJ PREPUN SREĆE I LJUBAVI

BIRAMO NAJLEPŠU BAŠTU Uz podršku supruga, vrt Ivane Anđelković MALI RAJ PREPUN SREĆE I LJUBAVI

19.07.2023. 10:16 10:21
BIRAMO NAJLEPŠU BAŠTU Vrt Marije Marčokove u Kisaču lepotom privlači prolaznike, a zaustavi i poneki auto

BIRAMO NAJLEPŠU BAŠTU Vrt Marije Marčokove u Kisaču lepotom privlači prolaznike, a zaustavi i poneki auto

18.07.2023. 09:39 09:57
BIRAMO NAJLEPŠU BAŠTU Oaza Marice Babi u centru grada

BIRAMO NAJLEPŠU BAŠTU Oaza Marice Babi u centru grada

14.06.2023. 10:22 10:29