Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

БЕРБА ЈЕ У ТОКУ: Како што дуже очувати поврће?

04.07.2023. 13:25 13:29
Пише:
Фото: freeimages.com

Временске неприлике у јуну, велике количине падавина у неким крајевима Србије праћене градом и температурне осцилације, изазвале су проблеме пољопривредним произвођачима. Јун је месец бербе повртарских култура, међутим, сакупљање плодова у већини рејона је одложено, пошто повртарске културе касне. Како су плодови били изложени стресним условима, треба повести рачуна о њиховом чувању након бербе.

Правилно чување поврћа није ништа мање важно од његовог узгоја и бербе. Скоро сви губици у квантитету и квалитету плодова настају управо у периоду од бербе до тренутка употребе.

Берба плодова умногоме утиче на њихово чување. Са њом се не сме каснити јер се тиме зауставља даљи раст биљака. С друге стране, превремена берба може имати негативан утицај – боље се чува поврће које је биолошки зрело, него поврће чији је раст прекинут бербом.

Препоручује се берба у више наврата јер се њоме обезбеђује квалитет, већи принос, али и дуже коришћење плодова.

Плодове током бербе треба сачувати од механичких повреда, а повређене и оболеле плодове не треба мешати са здравим.

На успешно чување плодова утиче и процес производње поврћа, односно услови узгоја. Уколико се поврће гаји на хладним, влажним и тешким земљиштима, теже и краће ће очувати свежину након брања. Исто важи и ако је поврће вађено или брано у кишном периоду, када је земља наквашена.

Након брања плодове је потребно расхладити, тако што се стављају на сеновито место, под надстрешницу или у подрум и оперу хладном водом.

Колико ће поврће моћи да се чува зависи од врсте – дуже и боље чуваће се плодови црног лука него парадајза; од сорте – љуће сорте црног лука ће се боље складиштити него слатке; саме садржине плодова – водњикави плодови се теже и краће чувају.

Плодови неких воћних и повртарских култура испуштају веће количине етилена. Он доводи до убрзаног дозревања, омекшавања плодова, губитка хлорофила у зеленим ткивима и мењања укуса.

На етилен су нарочито осетљиви зелена салата, паприка, краставци, блитва, патлиџан, кељ, пасуљ и шаргарепа, те ово поврће не треба складиштити поред култура које емитују етилен у већим количинама, попут јабука, крушака, брескви, диња, нектарина, али и парадајза.

Изузетак су лукови и кромпир: етилен спречава њихово проклијавање, те је чак пожељно складиштити их поред култура које емитују веће количине етилена.

Обезбедите одговарајућу температуру и проветреност!

Већа концентрација етилена у затвореном простору најчешће долази од заражених, оштећених плодова који сазревају, те је због тога важно редовно проветравање и контролисање плодова у складишту.

Плодови се боље чувају на нижим температурама из више разлога: спречавају развој проузроковача трулежи, увенуће плодова, успоравају испаравање тј. губитак влаге, смањује се и синтеза етилена.

Тања Пролић

https://www.dobrojutro.co.rs/kako-sto-duze-ocuvati-povrce-nakon-berbe/

Пише:
Пошаљите коментар
Расписан конкурс: За прераду воћа и поврћа 20 милиона динара

Расписан конкурс: За прераду воћа и поврћа 20 милиона динара

28.04.2023. 08:22 08:24