clear sky
17°C
18.10.2024.
Нови Сад
eur
117.0208
usd
107.8135
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Петру Бурки седам година за убиство из нехата, покушај убиства и држање оружја

03.07.2023. 14:00 15:17
Пише:
Фото: С. Кнежевић

Петар Бурка (61) из Лока осуђен је неправоснажно на јединствену казну од седам година затвора за три кривична дела: убиство у покушају, нехатно лишење живота и недозвољена производња, држање, ношење и промет оружја и експлозивних материја.

Наиме, њему је за покушај убиства суграђанина Новице Штрбачког изречена казна од три године, за нехатно лишење живота С. П. (59) угоститељске раднице у сеоској кафани четири године и за нелегално оружје две године затвора.

Образлажући пресуду, судија Видоје Митрић, истакао је да је Више јавно тужилаштво доказало да је Бурка починио поменута кривична дела и да ту ништа није спорно, али да је приликом одлучивања о казни у обзир узета чињеница да је окривљени неосуђивано лице и његово држање пред судом.

Подсећања ради, Петар Бурка је 15. априла прошле године око 21.30 часова, након сукоба у сеоској кафани, где је С. П.  радила, пуцао из ватреног оружја и усмртио несрећну жену.


Жалба

Заступник породице оштећене, адвокат Иван Гвозденац након изрицања пресуде најавио је жабу. Он је рекао да је породица задовољна што је Бурка осуђен за сва три кривична дела, али да сматрају да је санкција од седам година мала с обзиром на то да су изгубили мајку.

- Окривљени није изразио искрено кајање, нити се у било ком тренутку искрени извинио што самим тим говори да је санкција требало да буде неупоредиво већа - каже адвокат Гвозденац.

Иначе Бурка је у својој завршној речи, прочитаној са листа папира, рекао да најоштрије осуђује сваки вид насиља, посебно над женама, и да би више волео да је тај кобни метак погодио њега, а не несрећну жену.


Њега је, наиме, због нарушавања јавног реда и мира, један гост локала покушао да изгура из угоститељског објекта у башту, чему се он опирао, држећи се за врата, што је потврдио Новица Шрбачки који је приликом саслушања испричао да је критичне вечери дошао у кафану око 19.30 часова и сео за сто окривљеног који је ушао у сукоб са једним гостом локала. У једном моменту су обојица пали, наставили да се рву и туку, а потом им је пришао Штрбачки, подигао окривљеног и одгурнуо га на клупу. Бурка је, у тренутку док се удаљавао, из јакне извадио и репетирао пиштољ у намери да Штрбачког, који је покушао да му избије оружје из руке, лиши живота. Међутим, хитац који је испалио погодио је покојну С. П. која је стајала у близини врата која воде ка башти. Несрећна жена је добила устрелну рану у пределу горњег десног предњег дела грудног коша и на лицу места преминула.

Окривљени Бурка није признао два, од три дела која му се стављају на терет, односно није признао убиство у покушају и нехатно лишење живота.

Он је након злочина ухапшен и саслушан, а према незваничним информацијама, на саслушању није хтео да износи одбрану, односно, бранио се ћутањем.

Мештани Лока су дан након трагедује испричали за  „Дневник” да је осумњичени познат као kavgayija, нарочто када се његова нарав укрсти са алкохолом. Наводно је раније у једној кафанској тучи потезао нож, тако да му та врста сукоба није страна.


Мештани: Убијена грешком

За настрадалу С. П. житељи Лока са којима је репортер "Дневника" разговарао имају само речи хвале.

- Она је била дивна, фина, повушена и културна жена. Стварно, што се каже, на свом месту. Страшно је што је дочекала такву судбину. Овде је живела сама, али има две одрасле ћерке и сина. За њу нико не може ништа лоше да каже. Видели смо да се у медијима пише свашта, да су њих двоје били у вези, али то није тачно. И она и он су живели сами и немају никакве везе једно са другим. Није убијена из љубоморе или не знам ни ја шта, ту није постојала никаква емотивна веза и на то треба скренути пажњу свима. Он је нишанио једног човека, а њу погодио грешком и то је све - испричали су мештана након трагедије.


- Дуго га знамо и сви можемо да кажемо да је незгодан, нарочито када попије. Алкохол јако лоше утиче на њега и постаје агресиван и безобразан. Те кобне вечери био је у кафани, али су га због непримереног понашања избацили, а он је у бесу отишао до своје куће, узео пиштољ и пуцао из баште локала у сам локал. Прича се да је хтео да погоди човека који га је избацио из кафане, међутим, промашио га је, али је, нажалост, погодио, ничим криву, радницу у кафани - испричли су тада житељи Лока. Један од саговорника „Дневника” рекао је да је Петар, одмах након трагедије, бацио пиштољ и отишао са лица места, а полиција га је затекла на аутобуском стајалишту и ставила му лисице на руке.

Приликом претреса његовог стана, пронађена је мања количина муниције, због чега се терети и за недозвољену производњу, држање, ношење и промет оружја и експлозивних материја.

С. Кнежевић, Д. Николић

Аутор:
Пошаљите коментар