Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Petru Burki sedam godina za ubistvo iz nehata, pokušaj ubistva i držanje oružja

03.07.2023. 14:00 15:17
Piše:
Foto: S. Knežević

Petar Burka (61) iz Loka osuđen je nepravosnažno na jedinstvenu kaznu od sedam godina zatvora za tri krivična dela: ubistvo u pokušaju, nehatno lišenje života i nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija.

Naime, njemu je za pokušaj ubistva sugrađanina Novice Štrbačkog izrečena kazna od tri godine, za nehatno lišenje života S. P. (59) ugostiteljske radnice u seoskoj kafani četiri godine i za nelegalno oružje dve godine zatvora.

Obrazlažući presudu, sudija Vidoje Mitrić, istakao je da je Više javno tužilaštvo dokazalo da je Burka počinio pomenuta krivična dela i da tu ništa nije sporno, ali da je prilikom odlučivanja o kazni u obzir uzeta činjenica da je okrivljeni neosuđivano lice i njegovo držanje pred sudom.

Podsećanja radi, Petar Burka je 15. aprila prošle godine oko 21.30 časova, nakon sukoba u seoskoj kafani, gde je S. P.  radila, pucao iz vatrenog oružja i usmrtio nesrećnu ženu.


Žalba

Zastupnik porodice oštećene, advokat Ivan Gvozdenac nakon izricanja presude najavio je žabu. On je rekao da je porodica zadovoljna što je Burka osuđen za sva tri krivična dela, ali da smatraju da je sankcija od sedam godina mala s obzirom na to da su izgubili majku.

- Okrivljeni nije izrazio iskreno kajanje, niti se u bilo kom trenutku iskreni izvinio što samim tim govori da je sankcija trebalo da bude neuporedivo veća - kaže advokat Gvozdenac.

Inače Burka je u svojoj završnoj reči, pročitanoj sa lista papira, rekao da najoštrije osuđuje svaki vid nasilja, posebno nad ženama, i da bi više voleo da je taj kobni metak pogodio njega, a ne nesrećnu ženu.


Njega je, naime, zbog narušavanja javnog reda i mira, jedan gost lokala pokušao da izgura iz ugostiteljskog objekta u baštu, čemu se on opirao, držeći se za vrata, što je potvrdio Novica Šrbački koji je prilikom saslušanja ispričao da je kritične večeri došao u kafanu oko 19.30 časova i seo za sto okrivljenog koji je ušao u sukob sa jednim gostom lokala. U jednom momentu su obojica pali, nastavili da se rvu i tuku, a potom im je prišao Štrbački, podigao okrivljenog i odgurnuo ga na klupu. Burka je, u trenutku dok se udaljavao, iz jakne izvadio i repetirao pištolj u nameri da Štrbačkog, koji je pokušao da mu izbije oružje iz ruke, liši života. Međutim, hitac koji je ispalio pogodio je pokojnu S. P. koja je stajala u blizini vrata koja vode ka bašti. Nesrećna žena je dobila ustrelnu ranu u predelu gornjeg desnog prednjeg dela grudnog koša i na licu mesta preminula.

Okrivljeni Burka nije priznao dva, od tri dela koja mu se stavljaju na teret, odnosno nije priznao ubistvo u pokušaju i nehatno lišenje života.

On je nakon zločina uhapšen i saslušan, a prema nezvaničnim informacijama, na saslušanju nije hteo da iznosi odbranu, odnosno, branio se ćutanjem.

Meštani Loka su dan nakon trageduje ispričali za  „Dnevnik” da je osumnjičeni poznat kao kavgayija, naročto kada se njegova narav ukrsti sa alkoholom. Navodno je ranije u jednoj kafanskoj tuči potezao nož, tako da mu ta vrsta sukoba nije strana.


Meštani: Ubijena greškom

Za nastradalu S. P. žitelji Loka sa kojima je reporter "Dnevnika" razgovarao imaju samo reči hvale.

- Ona je bila divna, fina, povušena i kulturna žena. Stvarno, što se kaže, na svom mestu. Strašno je što je dočekala takvu sudbinu. Ovde je živela sama, ali ima dve odrasle ćerke i sina. Za nju niko ne može ništa loše da kaže. Videli smo da se u medijima piše svašta, da su njih dvoje bili u vezi, ali to nije tačno. I ona i on su živeli sami i nemaju nikakve veze jedno sa drugim. Nije ubijena iz ljubomore ili ne znam ni ja šta, tu nije postojala nikakva emotivna veza i na to treba skrenuti pažnju svima. On je nišanio jednog čoveka, a nju pogodio greškom i to je sve - ispričali su meštana nakon tragedije.


- Dugo ga znamo i svi možemo da kažemo da je nezgodan, naročito kada popije. Alkohol jako loše utiče na njega i postaje agresivan i bezobrazan. Te kobne večeri bio je u kafani, ali su ga zbog neprimerenog ponašanja izbacili, a on je u besu otišao do svoje kuće, uzeo pištolj i pucao iz bašte lokala u sam lokal. Priča se da je hteo da pogodi čoveka koji ga je izbacio iz kafane, međutim, promašio ga je, ali je, nažalost, pogodio, ničim krivu, radnicu u kafani - ispričli su tada žitelji Loka. Jedan od sagovornika „Dnevnika” rekao je da je Petar, odmah nakon tragedije, bacio pištolj i otišao sa lica mesta, a policija ga je zatekla na autobuskom stajalištu i stavila mu lisice na ruke.

Prilikom pretresa njegovog stana, pronađena je manja količina municije, zbog čega se tereti i za nedozvoljenu proizvodnju, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija.

S. Knežević, D. Nikolić

Autor:
Pošaljite komentar