few clouds
17°C
18.10.2024.
Нови Сад
eur
117.0199
usd
107.9121
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

ВЕЛИКИ УСПЕХ НАШИХ ВИНАРА Вино из Шида међу ДЕВЕТ НАЈБОЉИХ НА СВЕТУ

20.06.2023. 09:17 09:25
Пише:
Фото: Ilustracija/pixabay.com

Титула Бест оф Show, коју је на овогодишњем највећем и најпознатијем светском оцењивању вина у Лондону Декантер понео „грашац бели 2020“ Винарије „Винчић“ из Шида, сврстало је то вино из Србије у друштво девет најбољих белих сувих вина света, а уједно још једном потврдило да српска вина по квалитету више не заостају за оним из остатка земљине кугле.

Највише признање такмичења Декантер у Лондону - Бест ин Show добија педесет вина која су награђена златном или платинастом медаљом, што је додатни разлог за понос. На крају, Винчићев грашац није једино српско вино које је до сада на том оцењивању освојило платину, али јесте прво бело вино с титулом Бест in Show. Она ће, без сумње, обрадовати нарочито винске посленике који последњих година промовишу грашац као аутохтоно вино, а посебно то име.

Осим грашца из Шида, на овогодишњем Децантер World Wine Awards (DWWA) Србија се окитила са још пет златних одличја за вина која су оцењена са по 95 поена. То су „Тифлер’с Мом Схираз 2017“ Ердевик, „три долине 2020“ Матијашевић, „СовиНоа Фуме Бланц 202“1 Матијашевић, „мистер Марселан 2021“ БТ Winery и „Stella Ноир 2020“ Јовац 95, те 38 сребрних и 59 бронзаних медаља, у конкуренцији 18.250 етикета из 57 земаља.


Пуно се ради

Енолог и креатор платинастог „омнибус лектора“ из винарие Ердевик, али и других вина, која су не само на Декантеру него и на другим оцењивањима освојила награде, Татјана Ђуричић каже да је српско винарство последњих двадесет година знатно напредовало.

- Почетком 2000-их година стасало је много нових винарија којима је било најбитније да се добије квалитетно вино – каже Татјана Ђуричић. - Пуно се ради у виноградима, на сортименту и у винаријама и резултати тога су видљиви, а један од показатеља су многобројне награде на великим оцењивањима у свету. Оне су важне због тога што је Србија мала, непозната земља у винском свету и врло често се догађа да странци питају да ли ми уопште и производимо вина. За произвођаче је битно да имају награде на светским оцењивањима, уколио желе да извозе вина, јер су оне доказ квалитета.

Помаци су, по њеном мишљењу, учињени и у односу државе према произвођачима. Држава сад ради на маркетингу и промоцији наших вина у свету, што је значајан корак на путу изласка Србије на светско тржиште.


Недуго по објављивању резултата са Декантеровог такмичења, стигле су вести са још једног оцењивања. У питању је балканско оцењивање - The Балканс Интернатионал Wine Цомпетитион (BIWC) на ком су вина из Србије такође побрала низ медаља.

Винарија „Винчић” је бриљирала и на том надметању добивши награду најбоље бело аутохтоно вино за „Гранд Фру 2020“ (95 поена) и титулу Бест оф Show за „грашац 2020“.

Награда за најбоље полусуво вино на такмичењу отишла је у руке Винарије „Деспотика“ за „немир 2022“, коју је, додуше, поделила са једном винаријом из земље домаћина - Руминије. Србија се на BIWC-u ове године окитила са 31 зланим одличјем, 51 сребрном и 38 брозаних медаља.

Подсећања ради, лане се Србија на највећем оцењивању вина Декантеру могла поносити са девет злата, 30 сребра и 46 бронзе, а 2021. године са четири златне, 16 сребрних и 44 бронзане медаље. Те године разлог за понос имале су три винарије из Војводине и једна из Шумадије, које су понеле злато. 

Значајна година за српске винарије када је у питању Декантерово оцењивање вина јесте 2020. Те године винарија Ердевик понела је платинасту медаљу за бело вино „омнибус лектор шардоне 2015“, док је винарија Матаљ из Неготина добила две, а винарија Грабак из Врњачке Бање једну златну. Сребром су награђена 26 вина, бронзом 59. Prеthodnе, 2019. године винарије из Србије на најпрестижнијем винском такмичењу освојиле су 44 медаље - три златне, 12 сребрних и 29 бронзаних.

З. Милосављевић

Аутор:
Пошаљите коментар