Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

VELIKI USPEH NAŠIH VINARA Vino iz Šida među DEVET NAJBOLJIH NA SVETU

20.06.2023. 09:17 09:25
Piše:
Foto: Ilustracija/pixabay.com

Titula Best of Show, koju je na ovogodišnjem najvećem i najpoznatijem svetskom ocenjivanju vina u Londonu Dekanter poneo „grašac beli 2020“ Vinarije „Vinčić“ iz Šida, svrstalo je to vino iz Srbije u društvo devet najboljih belih suvih vina sveta, a ujedno još jednom potvrdilo da srpska vina po kvalitetu više ne zaostaju za onim iz ostatka zemljine kugle.

Najviše priznanje takmičenja Dekanter u Londonu - Best in Show dobija pedeset vina koja su nagrađena zlatnom ili platinastom medaljom, što je dodatni razlog za ponos. Na kraju, Vinčićev grašac nije jedino srpsko vino koje je do sada na tom ocenjivanju osvojilo platinu, ali jeste prvo belo vino s titulom Best in Show. Ona će, bez sumnje, obradovati naročito vinske poslenike koji poslednjih godina promovišu grašac kao autohtono vino, a posebno to ime.

Osim grašca iz Šida, na ovogodišnjem Decanter World Wine Awards (DWWA) Srbija se okitila sa još pet zlatnih odličja za vina koja su ocenjena sa po 95 poena. To su „Tifler’s Mom Shiraz 2017“ Erdevik, „tri doline 2020“ Matijašević, „SoviNoa Fume Blanc 202“1 Matijašević, „mister Marselan 2021“ BT Winery i „Stella Noir 2020“ Jovac 95, te 38 srebrnih i 59 bronzanih medalja, u konkurenciji 18.250 etiketa iz 57 zemalja.


Puno se radi

Enolog i kreator platinastog „omnibus lektora“ iz vinarie Erdevik, ali i drugih vina, koja su ne samo na Dekanteru nego i na drugim ocenjivanjima osvojila nagrade, Tatjana Đuričić kaže da je srpsko vinarstvo poslednjih dvadeset godina znatno napredovalo.

- Početkom 2000-ih godina stasalo je mnogo novih vinarija kojima je bilo najbitnije da se dobije kvalitetno vino – kaže Tatjana Đuričić. - Puno se radi u vinogradima, na sortimentu i u vinarijama i rezultati toga su vidljivi, a jedan od pokazatelja su mnogobrojne nagrade na velikim ocenjivanjima u svetu. One su važne zbog toga što je Srbija mala, nepoznata zemlja u vinskom svetu i vrlo često se događa da stranci pitaju da li mi uopšte i proizvodimo vina. Za proizvođače je bitno da imaju nagrade na svetskim ocenjivanjima, ukolio žele da izvoze vina, jer su one dokaz kvaliteta.

Pomaci su, po njenom mišljenju, učinjeni i u odnosu države prema proizvođačima. Država sad radi na marketingu i promociji naših vina u svetu, što je značajan korak na putu izlaska Srbije na svetsko tržište.


Nedugo po objavljivanju rezultata sa Dekanterovog takmičenja, stigle su vesti sa još jednog ocenjivanja. U pitanju je balkansko ocenjivanje - The Balkans International Wine Competition (BIWC) na kom su vina iz Srbije takođe pobrala niz medalja.

Vinarija „Vinčić” je briljirala i na tom nadmetanju dobivši nagradu najbolje belo autohtono vino za „Grand Fru 2020“ (95 poena) i titulu Best of Show za „grašac 2020“.

Nagrada za najbolje polusuvo vino na takmičenju otišla je u ruke Vinarije „Despotika“ za „nemir 2022“, koju je, doduše, podelila sa jednom vinarijom iz zemlje domaćina - Ruminije. Srbija se na BIWC-u ove godine okitila sa 31 zlanim odličjem, 51 srebrnom i 38 brozanih medalja.

Podsećanja radi, lane se Srbija na najvećem ocenjivanju vina Dekanteru mogla ponositi sa devet zlata, 30 srebra i 46 bronze, a 2021. godine sa četiri zlatne, 16 srebrnih i 44 bronzane medalje. Te godine razlog za ponos imale su tri vinarije iz Vojvodine i jedna iz Šumadije, koje su ponele zlato. 

Značajna godina za srpske vinarije kada je u pitanju Dekanterovo ocenjivanje vina jeste 2020. Te godine vinarija Erdevik ponela je platinastu medalju za belo vino „omnibus lektor šardone 2015“, dok je vinarija Matalj iz Negotina dobila dve, a vinarija Grabak iz Vrnjačke Banje jednu zlatnu. Srebrom su nagrađena 26 vina, bronzom 59. Prethodne, 2019. godine vinarije iz Srbije na najprestižnijem vinskom takmičenju osvojile su 44 medalje - tri zlatne, 12 srebrnih i 29 bronzanih.

Z. Milosavljević

Autor:
Pošaljite komentar