clear sky
20°C
22.09.2024.
Нови Сад
eur
117.062
usd
104.8191
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

ВУЧИЋ: Молимо земље Квинте да уразуме своје чедо, Србија само жели мир!

29.05.2023. 16:45 23:46
Пише:
Извор: FoNet

БЕОГРАД: Председник Србије Александар Вучић изјавио је вечерас да Аљбин Курти има само  једну жељу - да изазове сукобе на КиМ и дође до великог сукоба између Срба и НАТО, да доведе до крвопролића цео регион и нагласио да је Курти једини кривац за ово што се догађа на КиМ.

Председник Србије Александар Вучић обратио се јавности поводом најновијих дешавања на Косову и Метохији.

Одмах након обраћања, председник Србије запутио се на административну линију. Он са војском одатле прати ситуацију.

Председник је на почетку свог излагања рекао да је месецима говорено да Аљбин Курти има само једну жељу - да изазове сукобе на КиМ, да зазове крвопролиће.

- Иако смо месецима говорила да Аљбин Курти има само једну жељу да изазове сукобе на КиМ, да доведе до крвопролића, мало ко је желео да чује истину и хтео да разуме шта је суштина свега што се догађа. У последња 3 дана и политички неписмен могао је да разуме шта су припремали, све у организацији Куртија, да дође до сукоба Срба и НАТО-а а он да пере руке и каже да нема никакве везе са тим.

- Срби на северу КиМ у 7 јутрос окупили су се испред општина Звечан како би исказали незадовољство упадом Куртијевих окупатора, а припадници КФОР-а иако су давали гаранције, нису то спречили. Србе су сачекали војници КФОР-а и бодљикава жица и "градоначелници" ових општина, накнадно су отишли на састанак америчког амбасадора.

Председник каже да је КФОР пустио Куртијеве "градоначелнике" да уђу у зграде Општине, а онда су њих "штитили од Срба", уместо да су урадили обрнуто.

- Два возила РОСУ остала су окружена Србима на које је српски наслов окачио заставу и исписао 4 слова С али никакво насиље нису спроводили. Након неколико састанака представника Срба и КФОР-а, а ишао је Драгиша Миловић на те разговоре, веома одговоран човек, Срби су предложили да КФОР замени РОСУ специјалцима а да КФОР може да остане. Србима није сметао КФОР. Тада је командант КФОР-а за регион исток рекао да разуме спске захтеве, КФОР затим условљава читав договор тиме да Срби пусте два возила полиције. Срби на то нису пристали. Говорим вам сушту истину. И тада је КФОР кренуо у акцију.

- 52 Срба је затражило лекарску помоћ. Игора Симића и Горана Ракића су ударали по међуножју и глави. Ударали су и шутирали су их, а Срби су га једва одвојили. Почели су да бацају шок бомбе по народу. Најтеже повређени су Драгиша Гаљак, оперисан је, лекари су му се борили за живот, сада је на интензивној нези. Доктор Драгиша Миловић, тешке вишеструке повреде, Часлав Софронијевић, од више удараца у груди, повреде од гумених метака такође се налази на опсервацији. Остали су сви са лакшим повредама. Укупно је повређен 41 припадник КФОРА.

Председник је истакао да "запуца ли албански окупатор, ситуација ће бити другачија".

- Даћемо све од себе да сачувамо мир, али последњи пут понављам и молим међународну заједницу да уразуми Аљбина Куртија, ако то не учине, плашим се да ће бити касно. Нећемо дозволити погром и прогон нашег народа на КиМ.

Подсетимо, Велики број припадника Кфора са опремом за разбијање демонстрација распоређен је јутрос у близини општинских зграда у Звечану, Лепосавићу и Зубином Потоку.

Више стотина Срба окупило се испред општинских зграда на северу тзв. Косова и траже повлачење тзв. косовске полиције и новоизабраних градоначелника Албанаца, Срби на локалним изборима нису учествовали и одбијају да прихвате албанске представнике на власти у општинама где Срби чине више од 95 одсто становништва.

Доктор Златан Елек, директор КБЦ у Косовској Митровици изјавио је да се у овој здравственој установи јавило више од 50 грађана са повредама од шок бомби, гумених метака и бојеве муниције, након што је дошло до хаоса на северу КиМ.

- Један мушкарац је тренуно у операционој сали и лекари му се боре за живот. Он, према нашим информацијама, има прострелну рану у пределу карлице. Једна особа која је тешко повређена за сада је у фази дијагностике. А, међу повређенима је и доктор Драгиша Миловић, председник општине Звечан који је задобио ударце у пределу груди, али не зна се од чега.

Мисија Кфор предвођена НАТО-ом саопштила је да је јутрос повећала присуство у све четири општине на северу КиМ и позвала све стране да се уздрже од потеза који би могли да распламсају тензије и да изазову ескалацију.

(Дневник/Курир/Тањуг)

Вучић о ситуацији на КиМ са Борељом и Тајанијем

Председник Србије Александар Вучић разговарао је вечерас телефоном са шефом дипломатије ЕУ Жозепом Борељом и потпредседником Савета министара и министром спољних послова Италије Антонијом Тајанијем о ситуацији на северу КиМ .

 Председник Вучић је саговорнике обавестио о свему што се дешавало на Косову и Метохији и рекао да је ово организовао премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти, ''као и да смо сви то знали данима због чега је од Бореља и Тајанија тражио да уразуме Куртија'', саопштила је служба за сарадњу с медијима председника Републике.

Вучић је, такође, истакао да ће Србија и Срби учинити све да очувају мир и стабилност, додаје се у саопштењу

 
У Звечану мирно, Кфор испред општине, грађани се повукли

ЗВЕЧАН: У Звечану је ситуација тренутно потпуно мирна, али су испред зграде општине и даље јаке снаге Кфора, јавља новинаар Танјуга.

Грађани су се углавном разишли.

У Зубином Потоку грађани су се такође разишли, а нови протест заказали су за сутра у 7 сати.

У Звечану је данас дошло до сукуба између припадника Кфора и Срба, који су мирно протестовали због заузимања општинских просторија од приштинских представника.

Припадници КФОР-а били су распоређени и у Лепосавићу и Зубином Потоку.

Косовска полиција у петак је насилно увела у зграде општина албанске градоначелнике који су изабрани на изборима које су Срби бојкотовали што је довело до незадовољства Срба и нових напетости.

               

КБЦ у Косовској Митровици: Примљена 53 повређена, један животно угрожен

КОСОВСКА МИТРОВИЦА: У клиничко-болнички центар у Косовској Митровици примљено је 53 људи повређених током данашње акције растеривања Срба у Звечану.

Једна особа је оперисана, налази се у јединици интензивне неге и лекари се боре за његов живот, изјавио је за Танјуг Златан Елек, директор КБЦ у Косовској Митровици.

Како је навео, оперисани је задобио две ране у пределу карлице и левог кажипрста, а повреде су настале употребом бојеве муниције.                            

Међу повређенима је и заменик директора КБЦ др Драгиша Миловић, који је претучен у Звечану и има повреде грудног коша, обе руке и ноге и трбуха, казао је Елек.

Припадници Кфора почели да туку српски народ у Звечану, лете каменице

ЗВЕЧАН: Припадници Кфора почели су данас да разбијају демонстрације и туку представнике српског народа који су седели испред општине у Звечану, јавља извештач Танјуга.

Prеthodno је официр Кфора преговарао са представницима Српске листе и представницима српског народа, и тражио да Срби ослободе окружене специјалце косовске полиције, који су у три блиндирана возила "затворени" целог дана, рекавши да не може да дозволи да његове колеге (из косовске полиције) буду блокирани.

Србима је од Кфора запрећено да, уколико не буду прихватили да се склоне, да ће Кфор бити приморан силом да их отера.

Након што је народ одбио захтев Кфора, договор је био да седну на асфалт испред општине Звечан и мирним путем изразе протест.

Међутим, припадници Кфора су почели у почетку да вуку и гурају Србе, након чега су полетеле каменице ка Кфору.

Тајани: Повређено 11 италијанских припадника Кфора, троје теже

РИМ: Министар спољних послова Италије Антонио Тајани саопштио је да је данас на Косову и Метохији повређено 11 италијанских припадника Кфора.

Тајани је на Твитеру навео да је, од 11 италијанских припадника Кфора, троје теже повређено, али да су сви ван животне опасности.

"Желим да изразим солидарност са војницима мисије Кфора који су повређени на Косову током сукоба српских демонстраната и косовске полиције", написао је Тајани.

"Војска Италије наставља да се залаже за мир", навео је Тајани.              

Сукоби трају, Кфор испаљује шок бомбе ка Србима, Срби узвраћају камењем

У Звечану траје сукоб између припадника Кфор и српског народа, након што су припадници НАТО мисије кренули на Србе који су мирно седели испред општине Звечан, јавља извештач Танјуга.

Након што између 200 и 300 Срба није испунило ултиматум Кфора да се удаље од возила косовске полиције која су била окружена српским народом, Кфор је силом кренуо на демонстранте, користећи пендреке, шок бомбе и сузавац.

Срби су узвратили на напад Кфора, летеле су флаше и каменице, а како додаје извештач Танјуга, било је повређених припадника Кфора, док је њихова опрема остала на асфалту - чизме, ципеле, пендреци и остала опрема.

Запаљен је и један приватан аутомобил.

Извештач Танјуга јавља да се српски народ разбежао, али да су из прикрајка и даље бацали камење на Кфор, који је све време испаљивао шок бомбе.

Блиндирана возила косовске полиције су се померила, а косовски припадници стоје поред општине и засад се не мешају у сукоб.

Кфор је у међувремену преко разгласа позвао Србе да се разиђу.

Аутор:
Пошаљите коментар