Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

VUČIĆ: Molimo zemlje Kvinte da urazume svoje čedo, Srbija samo želi mir!

29.05.2023. 16:45 23:46
Piše:
Izvor: FoNet

BEOGRAD: Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras da Aljbin Kurti ima samo  jednu želju - da izazove sukobe na KiM i dođe do velikog sukoba između Srba i NATO, da dovede do krvoprolića ceo region i naglasio da je Kurti jedini krivac za ovo što se događa na KiM.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obratio se javnosti povodom najnovijih dešavanja na Kosovu i Metohiji.

Odmah nakon obraćanja, predsednik Srbije zaputio se na administrativnu liniju. On sa vojskom odatle prati situaciju.

Predsednik je na početku svog izlaganja rekao da je mesecima govoreno da Aljbin Kurti ima samo jednu želju - da izazove sukobe na KiM, da zazove krvoproliće.

- Iako smo mesecima govorila da Aljbin Kurti ima samo jednu želju da izazove sukobe na KiM, da dovede do krvoprolića, malo ko je želeo da čuje istinu i hteo da razume šta je suština svega što se događa. U poslednja 3 dana i politički nepismen mogao je da razume šta su pripremali, sve u organizaciji Kurtija, da dođe do sukoba Srba i NATO-a a on da pere ruke i kaže da nema nikakve veze sa tim.

- Srbi na severu KiM u 7 jutros okupili su se ispred opština Zvečan kako bi iskazali nezadovoljstvo upadom Kurtijevih okupatora, a pripadnici KFOR-a iako su davali garancije, nisu to sprečili. Srbe su sačekali vojnici KFOR-a i bodljikava žica i "gradonačelnici" ovih opština, naknadno su otišli na sastanak američkog ambasadora.

Predsednik kaže da je KFOR pustio Kurtijeve "gradonačelnike" da uđu u zgrade Opštine, a onda su njih "štitili od Srba", umesto da su uradili obrnuto.

- Dva vozila ROSU ostala su okružena Srbima na koje je srpski naslov okačio zastavu i ispisao 4 slova S ali nikakvo nasilje nisu sprovodili. Nakon nekoliko sastanaka predstavnika Srba i KFOR-a, a išao je Dragiša Milović na te razgovore, veoma odgovoran čovek, Srbi su predložili da KFOR zameni ROSU specijalcima a da KFOR može da ostane. Srbima nije smetao KFOR. Tada je komandant KFOR-a za region istok rekao da razume spske zahteve, KFOR zatim uslovljava čitav dogovor time da Srbi puste dva vozila policije. Srbi na to nisu pristali. Govorim vam suštu istinu. I tada je KFOR krenuo u akciju.

- 52 Srba je zatražilo lekarsku pomoć. Igora Simića i Gorana Rakića su udarali po međunožju i glavi. Udarali su i šutirali su ih, a Srbi su ga jedva odvojili. Počeli su da bacaju šok bombe po narodu. Najteže povređeni su Dragiša Galjak, operisan je, lekari su mu se borili za život, sada je na intenzivnoj nezi. Doktor Dragiša Milović, teške višestruke povrede, Časlav Sofronijević, od više udaraca u grudi, povrede od gumenih metaka takođe se nalazi na opservaciji. Ostali su svi sa lakšim povredama. Ukupno je povređen 41 pripadnik KFORA.

Predsednik je istakao da "zapuca li albanski okupator, situacija će biti drugačija".

- Daćemo sve od sebe da sačuvamo mir, ali poslednji put ponavljam i molim međunarodnu zajednicu da urazumi Aljbina Kurtija, ako to ne učine, plašim se da će biti kasno. Nećemo dozvoliti pogrom i progon našeg naroda na KiM.

Podsetimo, Veliki broj pripadnika Kfora sa opremom za razbijanje demonstracija raspoređen je jutros u blizini opštinskih zgrada u Zvečanu, Leposaviću i Zubinom Potoku.

Više stotina Srba okupilo se ispred opštinskih zgrada na severu tzv. Kosova i traže povlačenje tzv. kosovske policije i novoizabranih gradonačelnika Albanaca, Srbi na lokalnim izborima nisu učestvovali i odbijaju da prihvate albanske predstavnike na vlasti u opštinama gde Srbi čine više od 95 odsto stanovništva.

Doktor Zlatan Elek, direktor KBC u Kosovskoj Mitrovici izjavio je da se u ovoj zdravstvenoj ustanovi javilo više od 50 građana sa povredama od šok bombi, gumenih metaka i bojeve municije, nakon što je došlo do haosa na severu KiM.

- Jedan muškarac je trenuno u operacionoj sali i lekari mu se bore za život. On, prema našim informacijama, ima prostrelnu ranu u predelu karlice. Jedna osoba koja je teško povređena za sada je u fazi dijagnostike. A, među povređenima je i doktor Dragiša Milović, predsednik opštine Zvečan koji je zadobio udarce u predelu grudi, ali ne zna se od čega.

Misija Kfor predvođena NATO-om saopštila je da je jutros povećala prisustvo u sve četiri opštine na severu KiM i pozvala sve strane da se uzdrže od poteza koji bi mogli da rasplamsaju tenzije i da izazovu eskalaciju.

(Dnevnik/Kurir/Tanjug)

Vučić o situaciji na KiM sa Boreljom i Tajanijem

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je večeras telefonom sa šefom diplomatije EU Žozepom Boreljom i potpredsednikom Saveta ministara i ministrom spoljnih poslova Italije Antonijom Tajanijem o situaciji na severu KiM .

 Predsednik Vučić je sagovornike obavestio o svemu što se dešavalo na Kosovu i Metohiji i rekao da je ovo organizovao premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti, ''kao i da smo svi to znali danima zbog čega je od Borelja i Tajanija tražio da urazume Kurtija'', saopštila je služba za saradnju s medijima predsednika Republike.

Vučić je, takođe, istakao da će Srbija i Srbi učiniti sve da očuvaju mir i stabilnost, dodaje se u saopštenju

 
U Zvečanu mirno, Kfor ispred opštine, građani se povukli

ZVEČAN: U Zvečanu je situacija trenutno potpuno mirna, ali su ispred zgrade opštine i dalje jake snage Kfora, javlja novinaar Tanjuga.

Građani su se uglavnom razišli.

U Zubinom Potoku građani su se takođe razišli, a novi protest zakazali su za sutra u 7 sati.

U Zvečanu je danas došlo do sukuba između pripadnika Kfora i Srba, koji su mirno protestovali zbog zauzimanja opštinskih prostorija od prištinskih predstavnika.

Pripadnici KFOR-a bili su raspoređeni i u Leposaviću i Zubinom Potoku.

Kosovska policija u petak je nasilno uvela u zgrade opština albanske gradonačelnike koji su izabrani na izborima koje su Srbi bojkotovali što je dovelo do nezadovoljstva Srba i novih napetosti.

               

KBC u Kosovskoj Mitrovici: Primljena 53 povređena, jedan životno ugrožen

KOSOVSKA MITROVICA: U kliničko-bolnički centar u Kosovskoj Mitrovici primljeno je 53 ljudi povređenih tokom današnje akcije rasterivanja Srba u Zvečanu.

Jedna osoba je operisana, nalazi se u jedinici intenzivne nege i lekari se bore za njegov život, izjavio je za Tanjug Zlatan Elek, direktor KBC u Kosovskoj Mitrovici.

Kako je naveo, operisani je zadobio dve rane u predelu karlice i levog kažiprsta, a povrede su nastale upotrebom bojeve municije.                            

Među povređenima je i zamenik direktora KBC dr Dragiša Milović, koji je pretučen u Zvečanu i ima povrede grudnog koša, obe ruke i noge i trbuha, kazao je Elek.

Pripadnici Kfora počeli da tuku srpski narod u Zvečanu, lete kamenice

ZVEČAN: Pripadnici Kfora počeli su danas da razbijaju demonstracije i tuku predstavnike srpskog naroda koji su sedeli ispred opštine u Zvečanu, javlja izveštač Tanjuga.

Prethodno je oficir Kfora pregovarao sa predstavnicima Srpske liste i predstavnicima srpskog naroda, i tražio da Srbi oslobode okružene specijalce kosovske policije, koji su u tri blindirana vozila "zatvoreni" celog dana, rekavši da ne može da dozvoli da njegove kolege (iz kosovske policije) budu blokirani.

Srbima je od Kfora zaprećeno da, ukoliko ne budu prihvatili da se sklone, da će Kfor biti primoran silom da ih otera.

Nakon što je narod odbio zahtev Kfora, dogovor je bio da sednu na asfalt ispred opštine Zvečan i mirnim putem izraze protest.

Međutim, pripadnici Kfora su počeli u početku da vuku i guraju Srbe, nakon čega su poletele kamenice ka Kforu.

Tajani: Povređeno 11 italijanskih pripadnika Kfora, troje teže

RIM: Ministar spoljnih poslova Italije Antonio Tajani saopštio je da je danas na Kosovu i Metohiji povređeno 11 italijanskih pripadnika Kfora.

Tajani je na Tviteru naveo da je, od 11 italijanskih pripadnika Kfora, troje teže povređeno, ali da su svi van životne opasnosti.

"Želim da izrazim solidarnost sa vojnicima misije Kfora koji su povređeni na Kosovu tokom sukoba srpskih demonstranata i kosovske policije", napisao je Tajani.

"Vojska Italije nastavlja da se zalaže za mir", naveo je Tajani.              

Sukobi traju, Kfor ispaljuje šok bombe ka Srbima, Srbi uzvraćaju kamenjem

U Zvečanu traje sukob između pripadnika Kfor i srpskog naroda, nakon što su pripadnici NATO misije krenuli na Srbe koji su mirno sedeli ispred opštine Zvečan, javlja izveštač Tanjuga.

Nakon što između 200 i 300 Srba nije ispunilo ultimatum Kfora da se udalje od vozila kosovske policije koja su bila okružena srpskim narodom, Kfor je silom krenuo na demonstrante, koristeći pendreke, šok bombe i suzavac.

Srbi su uzvratili na napad Kfora, letele su flaše i kamenice, a kako dodaje izveštač Tanjuga, bilo je povređenih pripadnika Kfora, dok je njihova oprema ostala na asfaltu - čizme, cipele, pendreci i ostala oprema.

Zapaljen je i jedan privatan automobil.

Izveštač Tanjuga javlja da se srpski narod razbežao, ali da su iz prikrajka i dalje bacali kamenje na Kfor, koji je sve vreme ispaljivao šok bombe.

Blindirana vozila kosovske policije su se pomerila, a kosovski pripadnici stoje pored opštine i zasad se ne mešaju u sukob.

Kfor je u međuvremenu preko razglasa pozvao Srbe da se raziđu.

Autor:
Pošaljite komentar