overcast clouds
20°C
20.09.2024.
Нови Сад
eur
117.058
usd
105.2585
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Путари активни у неколико улица у Зрењанину

08.05.2023. 11:14 11:17
Пише:
Извор: Ж. Балабан

ЗРЕЊАНИН: С првим мајским данима отворена је и сезона радова на путевима у Зрењанину. Екипе радника тренутно су ангажоване у неколико улица на територији месних заједница Мала Америка, Берберско - болница, Сава Ковачевић и Мужља. 

Ступио је на снагу уговор о јавно-приватном партнерству, без елемената концесије, за реализацију пројекта финансирања, изградње и одржавања локалне путне инфраструктуре између Града Зрењанина и носиоца заједничке понуде, путарских предузећа „Баумеистер” из Београда, „Сремпут” из Руме и „Војводина - Бачкапут” из Новог Сада. Ови радови представљају почетак реализације уговорних обавеза, саопштено је из Града Зрењанина.

Према одредбама уговора, радови на путној инфраструктури обухватиће редовно и ургентно одржавање путева и улица, рехабилитацију, изградњу и реконструкцију, уз планирање, пројектовање и израду техничке документације. 

„У року од само две до три сезоне реализоваће се инвестициони радови на саобраћајној инфраструктури који би се, у садашњим условима финансирања, изводили у знатно дужем временском периоду”, наводе у локалној самоуправи.


Седам милиона евра у десет година

Укупна накнада за доступност путне инфраструктуре, према прихваћеној понуди приватног партнера, износи 7.174.302 евра без ПДВ-а, односно 8.609.162 евра са ПДВ-ом, за период од десет година. Накнада ће се исплаћивати након пуштања деонице у саобраћај. У јавном уговору су наведене 32 улице у граду и околним селима, у којима уопште нема асфалта, а чије је асфалтирање планирано у оквиру овог пројекта у наредне три године. 

Како је наведено, те улице су деградиране након дугогодишњег коришћења, временских услова, као и мањка финансијских средстава за њихову реконструкцију. Оне су ширине од три до шест метара, а постојећа подлога је од битошљунка, асфалта, бетона и калдрме. У неким улицама нема завршног слоја, већ је њихова површина од дробљеног каменог агрегата или земље.


Радови, започети прошле недеље, спадају у област редовног одржавања, санације оштећења и крпљења ударних рупа, а почели су на територијама четири градске месне заједнице. На терену су две радне екипе, и то у улицама Мајора Гавриловића, Болничка, Прилепски ред, Барска, Хуњади Јаноша и Гундулићева. Током радова може доћи до успоравања или краћег обустављања саобраћаја у тим улицама, па учесници у саобраћају треба да обрате пажњу на саобраћајну сигнализацију и присуство механизације и радника на терену. 

Подсетимо, београдска фирма „Баумеистер“, која је поднела заједничку понуду са предузећима „Сремпут“ из Руме и „Војводинапут – Бачкапут“ из Новог Сада, изабрана је на јавном позиву за приватног партнера који ће изградити и одржавати локалну путну инфраструктуру на територији града Зрењанина. У питању је пројекат јавно-приватног партнерства без елемената концесије.

Јавним уговором, који су одобрили Градско веће и Скупштина града Зрењанина, предвиђена су три периода реализације уговорних обавеза. Први период, који не би смео да траје дуже од шест месеци, обухвата пројектовање, планирање, прибављање неопходне документације, припрему терена за изградњу, реконструкцију и рехабилитацију путева. Град би у том периоду требало да реши имовинско – правна питања на земљишту на којем ће се изводити радови и да учествује у исходовању дозвола.

Други период обухвата радове на изградњи, реконструкцији и рехабилитацији путева, прибављање употребне дозволе, уколико је она потребна, и пуштање у рад. Трећа фаза пројекта подразумева период након пуштања у рад одређених деоница у коме се наплаћују изведени радови и пружене услуге.

Ж. Балабан 

Аутор:
Пошаљите коментар