Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Putari aktivni u nekoliko ulica u Zrenjaninu

08.05.2023. 11:14 11:17
Piše:
Izvor: Ž. Balaban

ZRENJANIN: S prvim majskim danima otvorena je i sezona radova na putevima u Zrenjaninu. Ekipe radnika trenutno su angažovane u nekoliko ulica na teritoriji mesnih zajednica Mala Amerika, Berbersko - bolnica, Sava Kovačević i Mužlja. 

Stupio je na snagu ugovor o javno-privatnom partnerstvu, bez elemenata koncesije, za realizaciju projekta finansiranja, izgradnje i održavanja lokalne putne infrastrukture između Grada Zrenjanina i nosioca zajedničke ponude, putarskih preduzeća „Baumeister” iz Beograda, „Sremput” iz Rume i „Vojvodina - Bačkaput” iz Novog Sada. Ovi radovi predstavljaju početak realizacije ugovornih obaveza, saopšteno je iz Grada Zrenjanina.

Prema odredbama ugovora, radovi na putnoj infrastrukturi obuhvatiće redovno i urgentno održavanje puteva i ulica, rehabilitaciju, izgradnju i rekonstrukciju, uz planiranje, projektovanje i izradu tehničke dokumentacije. 

„U roku od samo dve do tri sezone realizovaće se investicioni radovi na saobraćajnoj infrastrukturi koji bi se, u sadašnjim uslovima finansiranja, izvodili u znatno dužem vremenskom periodu”, navode u lokalnoj samoupravi.


Sedam miliona evra u deset godina

Ukupna naknada za dostupnost putne infrastrukture, prema prihvaćenoj ponudi privatnog partnera, iznosi 7.174.302 evra bez PDV-a, odnosno 8.609.162 evra sa PDV-om, za period od deset godina. Naknada će se isplaćivati nakon puštanja deonice u saobraćaj. U javnom ugovoru su navedene 32 ulice u gradu i okolnim selima, u kojima uopšte nema asfalta, a čije je asfaltiranje planirano u okviru ovog projekta u naredne tri godine. 

Kako je navedeno, te ulice su degradirane nakon dugogodišnjeg korišćenja, vremenskih uslova, kao i manjka finansijskih sredstava za njihovu rekonstrukciju. One su širine od tri do šest metara, a postojeća podloga je od bitošljunka, asfalta, betona i kaldrme. U nekim ulicama nema završnog sloja, već je njihova površina od drobljenog kamenog agregata ili zemlje.


Radovi, započeti prošle nedelje, spadaju u oblast redovnog održavanja, sanacije oštećenja i krpljenja udarnih rupa, a počeli su na teritorijama četiri gradske mesne zajednice. Na terenu su dve radne ekipe, i to u ulicama Majora Gavrilovića, Bolnička, Prilepski red, Barska, Hunjadi Janoša i Gundulićeva. Tokom radova može doći do usporavanja ili kraćeg obustavljanja saobraćaja u tim ulicama, pa učesnici u saobraćaju treba da obrate pažnju na saobraćajnu signalizaciju i prisustvo mehanizacije i radnika na terenu. 

Podsetimo, beogradska firma „Baumeister“, koja je podnela zajedničku ponudu sa preduzećima „Sremput“ iz Rume i „Vojvodinaput – Bačkaput“ iz Novog Sada, izabrana je na javnom pozivu za privatnog partnera koji će izgraditi i održavati lokalnu putnu infrastrukturu na teritoriji grada Zrenjanina. U pitanju je projekat javno-privatnog partnerstva bez elemenata koncesije.

Javnim ugovorom, koji su odobrili Gradsko veće i Skupština grada Zrenjanina, predviđena su tri perioda realizacije ugovornih obaveza. Prvi period, koji ne bi smeo da traje duže od šest meseci, obuhvata projektovanje, planiranje, pribavljanje neophodne dokumentacije, pripremu terena za izgradnju, rekonstrukciju i rehabilitaciju puteva. Grad bi u tom periodu trebalo da reši imovinsko – pravna pitanja na zemljištu na kojem će se izvoditi radovi i da učestvuje u ishodovanju dozvola.

Drugi period obuhvata radove na izgradnji, rekonstrukciji i rehabilitaciji puteva, pribavljanje upotrebne dozvole, ukoliko je ona potrebna, i puštanje u rad. Treća faza projekta podrazumeva period nakon puštanja u rad određenih deonica u kome se naplaćuju izvedeni radovi i pružene usluge.

Ž. Balaban 

Autor:
Pošaljite komentar