clear sky
6°C
23.10.2024.
Нови Сад
eur
117.0531
usd
108.1722
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Нелегално оружје и даље велики проблем у Србији, у штековима пиштољи, аутомати, ракетни бацачи...

07.05.2023. 09:04 09:07
Пише:
Фото: МУП Србије/Архивски снимак

Масовни убица из околине Младеновца злочин је починио из аутоматског оружја које, по закону, грађани не смеју да држе. И ово није први пут да се код грађана нађе оружје али и минско-експлозивна средства које смеју да имају припадници полиције и војске.

Скоро да не прође седмица а да полиција не заплени илегално оружје. То је само још једна потврда да широм наше земље и даље у штековима грађани крију оружје које, по прописима и законима, не би смели да имају. 

Нико нема прецизне податке о томе колико је нелегалног оружја и муниције у рукама наших грађана. Број регистрованих комада је око милион, а најгрубље процене показују да земљом циркулише још 900.000 нелегалних кратких и дугих цеви. 

Према званичним подацима МУП-а из студије “Процена претње од тешког и организованог криминала”, само за четири године,  од 2015. до краја 2018, полиција је запленила 6.231 комад оружја. Од овог броја, 2.620 су биле аутоматске и полуаутоматске пушке, а 2.289 су пиштољи и револвери.

Највише заплењеног оружја било је 2017. - 1.900 и 2018. - 1.812.


Први у Европи, трећи у свету

Србија и Црна Гора су на трећем односно четвртом месту у свету по количини оружја које поседују грађани у односу на број становника – 39,1 комад на 100 становника, показало је истраживање Женевског института за међународне студије.

Ово значи да су Србија и Црна Гора прве у Европи по броју оружја по глави становника.

Босна и Херцеговина је на 11. месту, са 31,2 комада, а Македонија на 13. месту, са 29,8 комада оружја на 100 становника.


Полиција је у овом четворогодишњем периоду запленила и 525 бомбе и 161.589 комада муниције.

Према неким незваничним информацијама прошле године је заплењено више од 6.000 комада нелегалног оружја. 

Легално оружје није проблем јер су власници у великој мери савесни, а МУП има тачну евидентију о томе ко има револвер или пиштољ. Проблем су, дакле, цеви у илегалном поседу. Иако су ратови на простору бивше Југославије одавно престали, последице тих оружаних сукоба и те како се још осећају – управо у шверцу, односно доношењу илегалног оружја с ратишта у Србију. Неки те пушке, пиштоље, револвере, минско-експлозивна средства продају, други их још негде скривају. 


Од сутра једномесечна предаја  илегалних цеви

Од сутра, 8. маја па до 8. јуна грађани ће моћи да нелегално оружје и експлозивне направе предају МУП-у и при томе неће сносити никакве последице, најавио је професор Правног факултета у Београду др Дејан Ђурђевић.

Влада Србије усволија је у петка мере које је prеthodno предложио председник Републике Александар Вучић након злочина у Младеновцу.

- Ако до 8. јуна однесете нелегално оружје, нико вас неће питати одакле вам, нећете одговарати јер сте га нелегално држали и носили. Али, ако не искористите ту могућност, биће драконске казне, условне казне неће бити – рекао је др Ђурђевић. 


Држава је кроз легализација помагала грађанима да се без казне ослободе илегалног оружја. Од 1992. до сада било је седам легализација оружја у Србији. Највећа предаја илегалног оружја била је 2003. године, током полицијске акције „Сабља”, спроведену након убиства премијера Зорана Ђинђића. Грађани су самоиницијативно предали више од 35.000 илегалних цеви. У том периоду предато је и 23.848 захтева за легализацију оружја које је било у поседу грађана.

Већ постојећу неповољну ситуацију с илегалним оружјем у Србији додатно отежавају и мигранти, код којих је у последње време откривено ватрено оружје. О томе сведочи и чињеница да су крајем децембра на подручју Јасеновачке шуме у Суботици код миграната заплењене две аутоматске пушке и 200 комада муниције.

Иначе, на црном тржишту је и даље велика количина оружја које за неколико стотина евра може да се купи од препродаваца. Тако аутоматска пушка „калашњиков” може да се набави по цени од 600 до 1.000 евра, предочавају добро упућени.

Јуришна пушка АК-47, коју је конструисао Михаил Калашњиков, једно је од најпопуларнијих и најпродаванијих оружја на целом свету, па тако и на Балкану. Од „калашњикова” су скупљи аутоматски пиштољи „хеклер” - цена је до 2.000 евра. Ово аутоматско оружје најчешће користе атентатори који ликвидирају жртву са мотора (скутера) у покрету.

Пиштољи и револвери коштају од 50 до 500 евра, у зависности од њиховог стања и произвођача.

Цена експлозивне направе које криминалци у својим обрачунима постављају испод туђих аутомобила креће се од 5.000 до 10.000 евра, наводе медији, позивајући се на неименовани извор.

Подсећања ради, за недозвољено држање и промет оружја запрећено је до десет година затвора. МУП је покренуо иницијативу да се та казна повећа на 12 до 15 година и да се уједно одузима новчана корист остварена илегалним прометом оружја.

Влада Србије усвојила је мере које је предложио председник Александар Вучић. Министарство унутрашњих послова хитно ће припремити измене и допуне Закона о оружју и муницији, којима би се пооштрили услови за држање и ношење кратког ватреног оружја, а за оне који не испуњавају пооштрене услове биће предвиђен обавезан откуп оружја. Изменама ће бити предвиђене обавезне шестомесечне или годишње провере особа којима је дозвољено поседовање оружја, укључујући и ловачко оружје, а које би подразумевале обављање лекарских, психијатријских и психолошких прегледа, као и обавезан тест на психоактивне супстанце. 

Министарство унутрашњих послова ће, поред мере мораторијума на издавање дозвола за држање и ношење кратког ватреног оружја, донете 4. маја 2023. године, предузети све мере из своје надлежности како би се обезбедио мораторијум на издавање дозвола за држање и ношење ловачког оружја на две године. 


Четири категорије оружја

Према одредбама Закона о оружју и муницији постоје четири категорије. У категорију А спадају минско-експлозивна средства, аутоматског кратко и дуго ватрено оружја, оружје скривено у другим предметима и ватрено оружје с пригушивачем пуцња. Њега не могу набављати, држати и носити физичкаи правна лица и предузетници. 

У категорију Б спада свако ватрено оружје (кратко, дуго, полуаутоматско, репетирајуће, једнометно, двометно, са олученим и глатким цевима), осим оног из категорије А и Ц и конвертибилно оружје. Оно се може набављати, држати и носити - на основу исправе надлежног органа. 

Онеспособљено ватрено оружје, старо оружје и његове модерне копије које не користе метак са централним или ивичним паљењем, ваздушно оружје чија кинетичка енергија је 10,5 Ј или већа или чија је брзина пројектила 200 м/с или већа и калибра већег од 4,5 mm и оружје с тетивом или опругом чија је сила затезања тетиве већа од 450 Н, односно чија је натезна тежина већа од 101 либри спада у категорију Ц. И то оружје се може слободно набављати, а држати уз пријаву надлежном органу.

У категорију Д спада хладно оружје, гасни спрејеви, уређаји за изазивање електрошокова, ваздушно оружје чија кинетичка енергија је мања од 10,5 Ј или је брзина пројектила мања од 200 м/с и калибра 4,5 mm или мањег, као и оружје са тетивом или опругом чија је сила затезања тетиве до 450 Н, односно чија је натезна тежина до 101 либре. Ово оружје се може набављати и држати без исправе и пријаве надлежном органу, у складу са овим законом. 


Како је навела Влада, Министарство унутрашњих послова упутиће јавни позив лицима која нелегално поседују оружје и експлозивне направе да их у року од месец дана предају без последица. Министарство правде ће у оквиру постојеће Радне групе за измену Кривичног законика припремити измене закона, којима би се пооштриле казне за кривично дело „недозвољена производња, држање, ношење и промет оружја и експлозивних материја”. 

Измене ће ићи у правцу тога да онај ко неовлашћено израђује, преправља, продаје, набавља, врши размену или држи ватрено оружје за које се може добити дозвола да буде кажњен казном затвора од једне до осам година, а за оружје за које се не може добити дозвола да казна буде две до 12 година. Измене би требало да буду да ће онај ко неовлашћено израђује, преправља, продаје, набавља, врши размену или држи веће количине оружја или оружје велике разорне моћи да буде кажњен казном затвора од пет до 15 година и да онај ко неовлашћено носи оружје за чије набављање и држање има дозволу надлежног органа буде кажњен казном затвора од једне до осам година. 

У року од месец дана Министарство просвете припремиће измене прописа којима би се пооштриле санкције према ученицима који крше прописану забрану уношења алкохола, дроге, психоактивних супстанци, оружја, пиротехничких предмета или других оруђа којима се може повредити или угрозити друга особа. Санкције ће бити пооштрене тако да ће рокови бити скраћени, дисциплински поступак ефикаснији, а предвиђаће обавезно искључење ученика из школе. 

Милан Бозокин

Аутор:
Пошаљите коментар