overcast clouds
17°C
20.09.2024.
Нови Сад
eur
117.058
usd
105.2585
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Покрајина: Средња полицијска ушла у систем војвођанског школства

23.02.2023. 17:03 17:09
Пише:
Извор: Dnevnik (Filip Bakić)

НОВИ САД: Посланици Скупштине Аутономне Покрајине Војводине изабрали су на седници др Сандру Стојковић за новог генералног секретара војвођанског парламента. Она је на том месту заменила др Николу Бањца.

Предлажући кандидаткињу за генералног секретара председник Скупштине Војводине Иштван Пастор навео је, између осталог, да се Стојковићева рођена 1987. године у Новом Саду где је дипломирала, мастерирала и докторирала с високим просечним оценама на Правном факултету универзитета у Новом Саду. Завршила је академију фондације „Светозар Милетић“, а до избора на нову функцију била је помоћник генералног секретара Скупштине Војводине од 18. јануара 2021. године. Удата је и мајка је троје деце.

За њен избор гласало је 94 посланика владајуће већине, радикали су били против, док су се остали опозициони посланици уздржали од гласања. 

Никола Бањац је 13. фебруара поднео оставку на функцију генералног секретара Скупштине Војводине, чиме му је аутоматски престала функција секретара Покрајинске изборне комисије, па су посланици Сандру Стојковић изабрали и на ту упражњену позицију у изборној комисији.

Посланици покрајинске скупштине усвојили су измене и допуне покрајинске скупштинске одлуке о броју и просторном распореду јавних средњих школа на територији Војводине. Како је образложио Жолт Сакалаш, покрајински секретар за образовање, прописе, управу и националне мањине – националне заједнице, овом одлуком у постојећи распоред уврштена је нова средња стручна школа унутрашњих послова „Јаков Ненадовић“ у Сремској Каменици. Како је речено у образложењу, школа је од националног интереса и почеће са радом 1. септембра 2023 године.

У првој школској години, планирано је да се упише 210 ђака, а у оквиру школског комплекса планирана је и изградња Дома ученика. На територији Војводине има 119 редовних средњих школа и 10 школа за образовање ученика са сметњама у развоју.

Такође, усвојене су измене и допуне просторног плана подручја посебне намене мреже коридора саобраћајне инфраструктуре на основном правцу државног пута првог реда број 24 Суботица- Зрењанин – Ковин, такозване „Банатске магистрале“. Како је објаснио Немања Ерцег, покрајински секретар за урбанизам и заштиту животне средине, ради се о деоници магистрале Суботица – Сента у дужини од 24 километра, с аспекта безбедности саобраћаја. Овом одлуком, између осталог, промењена је категоризација овог дела пута у државни пут другог Б реда, па је смањена ширина коловоза и брзина ван насељеног места смањена на 80 километара на сат, уместо 100 километара како је првобитно било планирано.


Иницијативе радикала и лигаша

Уочи скупштинске седнице опозициони посланици имали су неколико иницијатива које су поделили на конференцијама за новинаре. Тако је председник посланичке групе „Војвођански фронт-ЛСВ, ВП“ Саша Шућуровић представио предлог декларације којом се осуђује агресија Руске Федерације на Украјину коју је написала ова посланичка група. Шућуровић је најавио да ће текст бити послат свим посланичким групама у војвођанској скупштини и да очекује њихову подршку.

Да би се ова иницијатива нашла као тачка дневног реда потребна је подршка 30 посланика, а посланичка група ЛСВ и ВП имају шест посланика. Посланици Српске радикалне странке ову иницијативу оценили су као штетну, али су изразили протест јер на седницу покрајинског парламента није уврштена тачка о усвајању новог статута Универзитетског клиничког центра Војводине.

Наиме, како је објаснио посланик СРС Ђурађ Јакшић, након добијања сагласности од Министарства здравља 5. јануара, Управни одбор је 19. јануара упутио покрајинском парламенту нов, уподобљен са Законом и здравственој заштити, статут УКЦВ. Јакшић је рекао да је државни ревизор у септембру прошле године утврдио да се важећи статут КЦВ заснива на пропису који је престао да важи и да је потребно да УО се донесе нови акт у складу са законом. Констатовано је и да се Универзитетски клинички центар Војводине није регистровао у Агенцији за привредне регистре, што је у супротности са Законом о здравственој заштити.

Председник Скупштине Војводине Иштван Пастор одговорио је да не постоји нигде прописани рок да се та тачка стави на дневни ред и нагласио да ће се та тачка „у одређеном моменту наћи на дневном реду“.


Посланици су усвојили одлуку о изменама у организовању Јавног предузећа за просторно и урбанистичко планирање и пројектовање „Завод за урбанизам Војводине“ Нови Сад којом оснивачки улог Покрајине незнатно порастао, јер је један од суоснивача, Општина Ириг, изашла из оснивачког акта у ком се, поред АП Војводине, налази још 25 општина.

Уочи скупштинске седнице озваничено је и прегруписавање унутар посланичких група и посланичких редова у војвођанском парламенту. Тако је дојучерашњи посланик Покрета обнове краљевине Србије из Сомбора, Владислав Живановић, променио страначки табор и прешао у Посланичку групу „Александар Вучић - За нашу децу“. Својим преласком у редове напредњака Посланичка група ПОКС престала је да постоји, јер је Статутом предвиђено минимум пет посланика за функционисање посланичке групе. Међутим, Удруживањем посланика Нове демократске странке Србије и ПОКС-а настала је нова посланичка група НАДА – Нови ДСС – ПОКС, чиме, са осам чланова, постају најбројнија опозициона посланичка група у војвођанском парламенту, најавио је председник нове посланичке групе проф. др Горан Иванчевић из ПОКС-а.

Његов заменик, проф. др Бранислав Ристивојевић из Новог ДСС-а, објаснио је да је ово уједињавање у једну посланичку групу резултат добре сарадње с републичког нивоа и уједно означава и обједињавање патриотских странака с десног центра политичког спектра. Две странке ушле су на две листе у покрајински парламент, али су наступиле заједно на последњим републичким изборима. Нови ДСС је већ после прве седнице новог сазива Скупштине Војводине остао без посланичке групе, након што је посланица Нада Шево прешла у радове СНС-а. Сада са ПОКС-ом имају довољан број посланика за посланичку групу која ће им омогућити и више времена за скупштинском говорницом. С новим преласком, посланичка група „Александар Вучић – За нашу децу“ има 78 одборника и најбројнија је посланичка група у скупштини Војводине. Покрајински парламент има 120 посланика.

Данашња седница Скупштине Војводине била је најбржа у досадашњем сазиву и трајала је нешто више од сат времена.

А. Савановић

Аутор:
Пошаљите коментар
Заседа Скупштина Војводине: Измена просторног плана пута Суботица–Сента

Заседа Скупштина Војводине: Измена просторног плана пута Суботица–Сента

23.02.2023. 09:38 09:39