Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Pokrajina: Srednja policijska ušla u sistem vojvođanskog školstva

23.02.2023. 17:03 17:09
Piše:
Izvor: Dnevnik (Filip Bakić)

NOVI SAD: Poslanici Skupštine Autonomne Pokrajine Vojvodine izabrali su na sednici dr Sandru Stojković za novog generalnog sekretara vojvođanskog parlamenta. Ona je na tom mestu zamenila dr Nikolu Banjca.

Predlažući kandidatkinju za generalnog sekretara predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor naveo je, između ostalog, da se Stojkovićeva rođena 1987. godine u Novom Sadu gde je diplomirala, masterirala i doktorirala s visokim prosečnim ocenama na Pravnom fakultetu univerziteta u Novom Sadu. Završila je akademiju fondacije „Svetozar Miletić“, a do izbora na novu funkciju bila je pomoćnik generalnog sekretara Skupštine Vojvodine od 18. januara 2021. godine. Udata je i majka je troje dece.

Za njen izbor glasalo je 94 poslanika vladajuće većine, radikali su bili protiv, dok su se ostali opozicioni poslanici uzdržali od glasanja. 

Nikola Banjac je 13. februara podneo ostavku na funkciju generalnog sekretara Skupštine Vojvodine, čime mu je automatski prestala funkcija sekretara Pokrajinske izborne komisije, pa su poslanici Sandru Stojković izabrali i na tu upražnjenu poziciju u izbornoj komisiji.

Poslanici pokrajinske skupštine usvojili su izmene i dopune pokrajinske skupštinske odluke o broju i prostornom rasporedu javnih srednjih škola na teritoriji Vojvodine. Kako je obrazložio Žolt Sakalaš, pokrajinski sekretar za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice, ovom odlukom u postojeći raspored uvrštena je nova srednja stručna škola unutrašnjih poslova „Jakov Nenadović“ u Sremskoj Kamenici. Kako je rečeno u obrazloženju, škola je od nacionalnog interesa i počeće sa radom 1. septembra 2023 godine.

U prvoj školskoj godini, planirano je da se upiše 210 đaka, a u okviru školskog kompleksa planirana je i izgradnja Doma učenika. Na teritoriji Vojvodine ima 119 redovnih srednjih škola i 10 škola za obrazovanje učenika sa smetnjama u razvoju.

Takođe, usvojene su izmene i dopune prostornog plana područja posebne namene mreže koridora saobraćajne infrastrukture na osnovnom pravcu državnog puta prvog reda broj 24 Subotica- Zrenjanin – Kovin, takozvane „Banatske magistrale“. Kako je objasnio Nemanja Erceg, pokrajinski sekretar za urbanizam i zaštitu životne sredine, radi se o deonici magistrale Subotica – Senta u dužini od 24 kilometra, s aspekta bezbednosti saobraćaja. Ovom odlukom, između ostalog, promenjena je kategorizacija ovog dela puta u državni put drugog B reda, pa je smanjena širina kolovoza i brzina van naseljenog mesta smanjena na 80 kilometara na sat, umesto 100 kilometara kako je prvobitno bilo planirano.


Inicijative radikala i ligaša

Uoči skupštinske sednice opozicioni poslanici imali su nekoliko inicijativa koje su podelili na konferencijama za novinare. Tako je predsednik poslaničke grupe „Vojvođanski front-LSV, VP“ Saša Šućurović predstavio predlog deklaracije kojom se osuđuje agresija Ruske Federacije na Ukrajinu koju je napisala ova poslanička grupa. Šućurović je najavio da će tekst biti poslat svim poslaničkim grupama u vojvođanskoj skupštini i da očekuje njihovu podršku.

Da bi se ova inicijativa našla kao tačka dnevnog reda potrebna je podrška 30 poslanika, a poslanička grupa LSV i VP imaju šest poslanika. Poslanici Srpske radikalne stranke ovu inicijativu ocenili su kao štetnu, ali su izrazili protest jer na sednicu pokrajinskog parlamenta nije uvrštena tačka o usvajanju novog statuta Univerzitetskog kliničkog centra Vojvodine.

Naime, kako je objasnio poslanik SRS Đurađ Jakšić, nakon dobijanja saglasnosti od Ministarstva zdravlja 5. januara, Upravni odbor je 19. januara uputio pokrajinskom parlamentu nov, upodobljen sa Zakonom i zdravstvenoj zaštiti, statut UKCV. Jakšić je rekao da je državni revizor u septembru prošle godine utvrdio da se važeći statut KCV zasniva na propisu koji je prestao da važi i da je potrebno da UO se donese novi akt u skladu sa zakonom. Konstatovano je i da se Univerzitetski klinički centar Vojvodine nije registrovao u Agenciji za privredne registre, što je u suprotnosti sa Zakonom o zdravstvenoj zaštiti.

Predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor odgovorio je da ne postoji nigde propisani rok da se ta tačka stavi na dnevni red i naglasio da će se ta tačka „u određenom momentu naći na dnevnom redu“.


Poslanici su usvojili odluku o izmenama u organizovanju Javnog preduzeća za prostorno i urbanističko planiranje i projektovanje „Zavod za urbanizam Vojvodine“ Novi Sad kojom osnivački ulog Pokrajine neznatno porastao, jer je jedan od suosnivača, Opština Irig, izašla iz osnivačkog akta u kom se, pored AP Vojvodine, nalazi još 25 opština.

Uoči skupštinske sednice ozvaničeno je i pregrupisavanje unutar poslaničkih grupa i poslaničkih redova u vojvođanskom parlamentu. Tako je dojučerašnji poslanik Pokreta obnove kraljevine Srbije iz Sombora, Vladislav Živanović, promenio stranački tabor i prešao u Poslaničku grupu „Aleksandar Vučić - Za našu decu“. Svojim prelaskom u redove naprednjaka Poslanička grupa POKS prestala je da postoji, jer je Statutom predviđeno minimum pet poslanika za funkcionisanje poslaničke grupe. Međutim, Udruživanjem poslanika Nove demokratske stranke Srbije i POKS-a nastala je nova poslanička grupa NADA – Novi DSS – POKS, čime, sa osam članova, postaju najbrojnija opoziciona poslanička grupa u vojvođanskom parlamentu, najavio je predsednik nove poslaničke grupe prof. dr Goran Ivančević iz POKS-a.

Njegov zamenik, prof. dr Branislav Ristivojević iz Novog DSS-a, objasnio je da je ovo ujedinjavanje u jednu poslaničku grupu rezultat dobre saradnje s republičkog nivoa i ujedno označava i objedinjavanje patriotskih stranaka s desnog centra političkog spektra. Dve stranke ušle su na dve liste u pokrajinski parlament, ali su nastupile zajedno na poslednjim republičkim izborima. Novi DSS je već posle prve sednice novog saziva Skupštine Vojvodine ostao bez poslaničke grupe, nakon što je poslanica Nada Ševo prešla u radove SNS-a. Sada sa POKS-om imaju dovoljan broj poslanika za poslaničku grupu koja će im omogućiti i više vremena za skupštinskom govornicom. S novim prelaskom, poslanička grupa „Aleksandar Vučić – Za našu decu“ ima 78 odbornika i najbrojnija je poslanička grupa u skupštini Vojvodine. Pokrajinski parlament ima 120 poslanika.

Današnja sednica Skupštine Vojvodine bila je najbrža u dosadašnjem sazivu i trajala je nešto više od sat vremena.

A. Savanović

Autor:
Pošaljite komentar
Zaseda Skupština Vojvodine: Izmena prostornog plana puta Subotica–Senta

Zaseda Skupština Vojvodine: Izmena prostornog plana puta Subotica–Senta

23.02.2023. 09:38 09:39