light rain
20°C
20.09.2024.
Нови Сад
eur
117.058
usd
105.2585
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Лазовић: Инсистирање на консензусу не води нигде

21.09.2022. 13:48 13:49
Пише:
Извор: Танјуг/видео/Радомир Лазовић

БЕОГРАД: Шеф посланичке групе „Зелено-леви клуб“, Радомир Лазовић каже да су се на посебној седници парламента о Косову и Метохији чули ставови различитих групација и различити углови из којих се сагледава ситуација, што је, каже, добро за јавност, али и додаје да инсистирање на консензусу не води никуда.

Лазовић, који је на тој седници на себе скренуо пажњу цитирајући стихове популарне фолк певачице, на питање због чега није постигнуто јединство у парламенту по питању КиМ, каже да је за њих било најважније питање што је на дневном реду те седнице био само извештај, а не све што има да се каже о питању КиМ.



"За нас је било проблематично то што извештај није писан као извештај, већ као хвалоспев државним органима, у коме се не зна тачно ни којим државним органима“, каже Лазовић за Танјуг.



Према његовој оцени, то није „прави извештај“, већ покушај СНС да се легитимизује урађено, што им је неприхватљиво, али су, наводи, отворени да разговарају о томе како може да се поправи ситуација са преговорима и шта може да буде главни фокус.



Њихова кључна критика је била што је, како каже Лазовић, преговарачки процес „затворен“ и што га води један човек, а резултат је лош живот људи.



Каже да за Зелено-леви блок фокус треба да буду животни проблеми грађана на КиМ.



"Две стране у сваком, и у најмањем техничком детаљу виде неки пут који води ка независности. Онда српска страна каже - не дамо то, јер води ка независности, а приштинска страна тражи да се то освоји. На крају грађани испаштају. Није свако питање, питање које води ка независности. Можемо ваљда око нечега да се договоримо, да људи који живе на северу Косова могу да верификују дипломе, да имају нормалну набавку лекова, да могу да путују...", рекао је Лазовић.



Одговарајући на питање око чега би могао да се постигне консензус у друштву, Лазовић каже да најпре треба инсистирати на дијалогу, и да су се, колико год да је Вучић доминирао посебном седницом, како тврди, кршећи Пословник, ипак чули и другачији ставови.



Чуло се, каже, да су неки од десних групација тражили да се пише Кини и Русији, Двери и Заветници да се изађе из преговора, С СП да жели да се направи Комисија у којој би учествовали различити актери, док је Не давимо Београд става да се прво решавају животни проблеми грађана.



Све су то различити углови о којима се говори и то је, оцењује, добро за јавност.



"Инсистирање на консензусу нас не води нигде. Ми ћемо тешко са СНС да остваримо неку врсту разумевања зато што су ти људи најодговорнији. Ако су преговори у ћорсокаку, а ја мислим да вероватно јесу, с обзиром да су ово резултати, ко је за то одговоран? Сигурно није одговоран Не давимо Београд", навео је Лазовић.



Ипак, највећу пажњу овај посланик је привукао, обраћањем Вучићу стиховима популарне поп-фолк певачице, "Ти луташ, бебо, скренуо си с пута, бебо", а данас тврди да је заправо тај говор био врло озбиљан и да поручује да ће користити и метафоре и стихове како би скренуо пажњу на важне ствари.



На питање шта приватно слуша, одговара да се „труди да слуша грађане“.



„Приватно слушам неку другачију музику, моје приватне симпатије иду више према Клешу или панку, али то је неважно битно је да су ме људи разумели", рекао је Лазовић.



На питање какав би био став иницијативе Не давимо Београд уколико би пред посланике био стављен избор ЕУ или КиМ, Лазовић је уверен да је то лажна дилема, и каже да треба радити на томе да се зауставе криминал, корупција и да се достигну одређени стандарди.



Србија трпи притиске и по питању санкција Русији, а Лазовић каже да је



"Не давимо Београд“ и до сада износио став да Србија треба да усагласи своју политику са ЕУ.



"Немамо ништа против Русије, и све добре договоре које имамо са њима, треба наставити. Али, оне који спадају у део у коме се уводе рестриктивне мере треба усагласити са нашим стратешким партнерима. Треба да останемо на свом стратешком путу, а то је чланство у ЕУ", каже Лазовић.



На посебној седници о КиМ, председник Вучић је, између осталог, рекао и да су он и влада направили највећу грешку по будућност западне Србије, зато што су поклекли пред захтевима у вези са литијумом, а Лазовић сматра да је то увод у наставак пројекта "Рио Тинто".



Каже да је посланичка група Зелено-леви блок тражила од председника Скупштине Владимира Орлића да их обавести шта се дешава са народном иницијативом о забрани ископовања литијума и додаје да још увек нису добили одговор о томе.



"Речено нам је неформално да се чека влада да би се то можда нашло на дневном реду. То што се чека влада, то је можда и у реду, али постоје прописи и закони мора да се одговорите на иницијативу", рекао је Лазовић.



Он сматра да би стављање питања литијума на дневни ред скупштине била прилика и за СНС да објасни зашто мисле да је то добро.



Када је реч о евентуалним београдским изборима на пролеће, Лазовић сматра да их неће ни бити и да је њихова најава послужила да се изманипулише незадовољством грађана након prеthodnih избора.



У том смислу, каже да нема ни разговора, нити индиција да ће Не давимо Београд и Демократска странка заједно изаћи на неке предстојеће изборе, што се могло прочитати у медијима, те да се са демократама разговара само о што бољем наступу у Скупштини.



Каже да добро сарађују са ДС, Народном странком и „Заједно“, те да се у тој техничкој сарадњи осећа „нови дух опозиционе сарадње“.

Аутор:
Пошаљите коментар