clear sky
17°C
23.09.2024.
Нови Сад
eur
117.0717
usd
104.8278
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

На суђењу инвеститору Сави Бабићу кукали и сведоци и оптужени

31.05.2022. 10:02 10:04
Пише:
Извор: Дневник/ С. Шушњевић

У новосадском Вишем суду је настављен маратонски доказни поступак, почет изнова претпрошле године пред новим већем, против инвеститора Сава Бабића из Новог Сада, оптуженог да је пре десетак година оштетио више десетина купаца станова и плацева, уз дупле продаје на седам локација у граду.

Саслушано је шесторо оштећених, који су већ давали исказе давне 2012. године и нешто касније. Углавном су тражили да им се они прочитају због протока времена и остали су потом при њима.

Сведок Јелена Д. казала је да је у међувремену добила са сестром стан на другој локацији, односно у Сремској Каменици, као компензацију од његовог сарадника и то у објекту који је упоредила с бараком. Она је оценила да јој је Бабић остао дужан после свега најмање још 11.000 евра.

- Ја сам тада завршила са сестром на улици, није нам плаћао ни пенале. То му никад нећу опростити. Не желим више да га видим у животу - казала је она.

Ђорђе Ч. изјавио је јуче да је ушао у посао с окривљеним уз договорени проценат за њега, на локацији у Улици хероја Пинкија и да је при том дебело оштећен уз “његова велика обећања и неке приче” и коментаре да ништа не брине. На крају је судским поступком враћена та локација првобитним власницима. О овом спорном пословном односу окривљени и оштећени су имали супротне ставове.

На питање браниоца окривљеног адвоката Ненада Suvajyića трећем сведоку Стевану К. да ли се осећа тако да га је Бабић преварио, овај је одговорио да би пре рекао да није, него да јесте, иако су га, наводно, три стана коштала 100.000 евра више него што је договорено. Овај сведок је испричао како је ушао у посао изградње два улаза с окривљеним, који је формално преузео на себе да га води. То га је, наводно, коштало тога да је преко годину и по дана као солидаран дужник живео од трећине своје пензије.

Бабић је бурно реаговао на то и навео да је простом рачуницом уочљиво да га је овај човек који је купио од њега још и три гараже, оштетио за око пола милиона евра и револтирано одбио да поставља питања двојици наредних сведока. Они су се изјашњавали око евентуалних позајмица окривљеном, и при томе их негирали. Један од њих двојице је рекао да њему није враћена уплата, а уз сву муку, у катастру је укњижено друго лице као власник стана уплаћеног оптуженом и да је тај службеник окривљен због више лажних малвезација, али да нема судског епилога. Ови изјаву потврдио је и Бабић, који је казао да је преваром у катастру укњижено седам или осам станова на једну особу, те да је он тим поводом поднео кривичну пријаву, али да нема вајде од тога.

Последњи сведок Никола Ж. је казао, такође, да ништа није обештећен од Бабића, те да очекује за основни дуг од 46.000 евра и пенале за кирије уз камате, најмање 100.000 евра одштете.

- Нудио је он мени штошта, али без чистих папира, уз муљања и петљања. Нудио ми је и један стан за који смо направили уговор, али он није оверен, нисам имао пара за то, али није ни он, био је без динара. Један инвеститор је рекао њему преда мном: “Саво, како можеш неком нудити стан који си већ мени дао”  - казо је овај сведок.

Бабић је прокоментарисао ово да су остали у фирми без пара па су нуђени станови од дужника какве су могли, да би обештетили купце. Он је и раније у поступку навео да има ненаплаћених правоснажних пресуда на које чека више од годину дана.

- Морао сам да узмем шта ми ко да јер на крају не бих добио ништа. Доста је компликовано. За вилу вредну тада милион евра, а сада је знатно скупља, ја сам од инвестиора исплаћен у некретнинама и новцу само 200.000 евра. Од тада се све у послу срушило - казао је више пута у поступку Саво Бабић.

Председница већа судија Наташа Војновић наредни претрес је заказала за први слободан термин - 22. септембар.

М. Вујачић

Аутор:
Пошаљите коментар