few clouds
14°C
20.09.2024.
Нови Сад
eur
117.062
usd
104.8191
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Направио робота за тестирање тастера у аутомотив индустрији

11.12.2021. 15:56 16:00
Пише:
Извор: Приватна архива

Алекса Мијатовић је млади практикант у хардвер тиму светске технолошке корпорације Континентал, који је кроз праксу и менторство старијих колега за само девет месеци надоградио знања са факултета и стекао потребне вештине да направи робота за тестирање тастера у аутомотив индустрији.

- Радом на пројектима у тиму за развој електронике, јавила ми се жеља за стварањем уређаја за аутоматизацију тестова које би, иначе, човек обављао ручно - рекао је Алекса Мијатовић. - Истакао сам свом ментору идеју да направим робота баш за те потребе и добио пуну подршку. Начин да се процес унапреди сам, поред побољшања и аутоматизације, увидео као и могућност да покажем своју креативност и знање које се до краја пројекта знатно увећало.

Намена овог робота је тестирање механичких и електричних карактеристика кључева. Он поседује велику прецизност позиционирања која омогућава лаку адаптацију на било који бренд и модел кључа. Поред прецизности, робот има могућност мерења јачине притиска у реалном времену, чиме се омогућава стискање жељеном силом.

Завршивши студије рачунарства и аутоматике на Факултету техничких наука у Новом Саду, Алекса је дошао у „Континенталов“ Истраживачко-развојни центар не знајући шта да очекује, али се врло брзо привикао на нов начин рада и функционисање овог аутомотив гиганта.

- На факултету сам стекао широко знање за рад у различитим областима електротехнике, а у фирми сам се усмерио ка хардверу и за ових девет месеци праксе моје знање се удвостручило. За мој напредак највише су заслужне колеге које су увек биле ту да ме подрже, помогну и објасне када нешто запне, некад и више пута - додао је Алекса.

Алекса истиче да су у компанији на његову идеју реаговали изузетно позитивно, да му је ментор био на располагању готово током читавог пројекта, те да су се из компаније потрудили да пројекат што пре угледа светлост дана.

- Били су одушевљени идејом, дали су ми одрешене руке да поручим све што ми је потребно. Такође су ми обезбеђени сви алати који су ми били потребни за реализацију пројекта.

Сам процес развијања робота трајао је три месеца, а Алекса је кроз тај временски период знатно увећао своја знања и вештине.

На факултету сам стекао широко знање за рад у различитим областима електротехнике, а у фирми сам се усмерио ка хардверу и за ових девет месеци праксе моје знање се удвостручило (Алекса Мијатовић)

- Било је и мањих препрека које су превазиђене јер је уз мене увек био ментор и тим колега који су били спремни да ми помогну својим знањем и искуством – наводи Алекса. - Уз њихову помоћ брзо сам савладао рад у програмским алатима као и коришћење лабораторијске опреме која ми је била на располагању. Рад са опремом ми је омогућио да боље разумем концепте које сам научио на факултету и стекнем нова искуства која ми сада помажу и у послу.

Овакав резултат захтевао је велик индивидуални напредак током праксе, а Алекса своје прве дане у фирми описује као врло изазовне, све док се није у потпуности адаптирао на ново окружење и начин рада овог немачког “гиганта”.

- У почетку је све то било ново и велико за мене, на факултету смо учили већином теорију, а када сам дошао овде, видео сам како то градиво изгледа у пракси. Временом, како сам се упознавао са колегама и развијао односе са њима, тако сам се и опуштао. Наравно, помогло је и то што сам успешно завршавао задатке које су ми постављали, тако да је за мене прилагођавање трајало свега неколико недеља.

О Алексином раду говорио је и Живорад Михајловић, његов ментор и вођа тима за електронику.

- Алекса је сјајан за сарадњу, одличан је инжењер, јако ми се свиђа његов приступ решавању проблема, мотивација му је на изузетном нивоу, аналитички приступа проблему, не решева га брзоплето, размисли пре тога шта треба да се уради и, наравно, једна од његових највећих врлина је то што воли и хоће да саслуша старије колеге и нема проблем да пита за савет, а моје искуство ми говори да уз такву комуникацију резултат не изостаје.

Из „Континентала“ истичу да стално имају потребе за праксама, те да оне обухватају широк спектар области везаних за аутомотив индустрију и заснивају се на узајамној добробити коју имају и практикант и компанија.

- Већ у процесу селекције, на основу ЦВ-а и разговора, ми можемо да препознамо који нам кандидати могу бити корисни и трудимо се да приликом избора кандидата уочимо који су њихови таленти и да их повежемо са оним што је овде потребно – наставља Живорад. – У овом случају, Алекса је већ током иницијалног разговора показао да има искуства са радом на 3Д штампачу, који је касније и коришћен приликом израде робота. Наравно, то смо мало продубили тако што смо то искуство повезали са неком применом у аутомотив индустрији. Алекса је ту повезао електронику, као и програмирање и ту је стекао доста искуства, па можемо рећи да је спреман да потпуно самостално развије један комплетан систем за тестирање. На почетку је имао искуства само из 3Д штампе, а сада је то искуство прилично широко.

У „Континенталу“ пројеката не мањка, као ни младих и перспективних инжењера који развијају своје вештине и идеје радећи на разним пројектима не би ли их усавршили и постали стално запослени у компанији као што је ова.

- Много различитих пројеката произведе много различитих идеја, а ми морамо да видимо коју од тих различитих идеја вреди имплементирати у стварности и могу да вам кажем имамо још доста започетих пројеката, те да ми је изузетно драго да видим на крају да је нешто реализовано и да може стварно да користи у будућности – закључује Живорад Михајловић.

А. Скокић

Пројекат „Талентовани људи - понос Новог Сада” релизовао је „Дневник Војводина прес” д.о.о, уз подршку Града Новог Сада, а ставови изнети у подржаном пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио новац.

Аутор:
Пошаљите коментар