Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Napravio robota za testiranje tastera u automotiv industriji

11.12.2021. 15:56 16:00
Piše:
Izvor: Privatna arhiva

Aleksa Mijatović je mladi praktikant u hardver timu svetske tehnološke korporacije Kontinental, koji je kroz praksu i mentorstvo starijih kolega za samo devet meseci nadogradio znanja sa fakulteta i stekao potrebne veštine da napravi robota za testiranje tastera u automotiv industriji.

- Radom na projektima u timu za razvoj elektronike, javila mi se želja za stvaranjem uređaja za automatizaciju testova koje bi, inače, čovek obavljao ručno - rekao je Aleksa Mijatović. - Istakao sam svom mentoru ideju da napravim robota baš za te potrebe i dobio punu podršku. Način da se proces unapredi sam, pored poboljšanja i automatizacije, uvideo kao i mogućnost da pokažem svoju kreativnost i znanje koje se do kraja projekta znatno uvećalo.

Namena ovog robota je testiranje mehaničkih i električnih karakteristika ključeva. On poseduje veliku preciznost pozicioniranja koja omogućava laku adaptaciju na bilo koji brend i model ključa. Pored preciznosti, robot ima mogućnost merenja jačine pritiska u realnom vremenu, čime se omogućava stiskanje željenom silom.

Završivši studije računarstva i automatike na Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu, Aleksa je došao u „Kontinentalov“ Istraživačko-razvojni centar ne znajući šta da očekuje, ali se vrlo brzo privikao na nov način rada i funkcionisanje ovog automotiv giganta.

- Na fakultetu sam stekao široko znanje za rad u različitim oblastima elektrotehnike, a u firmi sam se usmerio ka hardveru i za ovih devet meseci prakse moje znanje se udvostručilo. Za moj napredak najviše su zaslužne kolege koje su uvek bile tu da me podrže, pomognu i objasne kada nešto zapne, nekad i više puta - dodao je Aleksa.

Aleksa ističe da su u kompaniji na njegovu ideju reagovali izuzetno pozitivno, da mu je mentor bio na raspolaganju gotovo tokom čitavog projekta, te da su se iz kompanije potrudili da projekat što pre ugleda svetlost dana.

- Bili su oduševljeni idejom, dali su mi odrešene ruke da poručim sve što mi je potrebno. Takođe su mi obezbeđeni svi alati koji su mi bili potrebni za realizaciju projekta.

Sam proces razvijanja robota trajao je tri meseca, a Aleksa je kroz taj vremenski period znatno uvećao svoja znanja i veštine.

Na fakultetu sam stekao široko znanje za rad u različitim oblastima elektrotehnike, a u firmi sam se usmerio ka hardveru i za ovih devet meseci prakse moje znanje se udvostručilo (Aleksa Mijatović)

- Bilo je i manjih prepreka koje su prevaziđene jer je uz mene uvek bio mentor i tim kolega koji su bili spremni da mi pomognu svojim znanjem i iskustvom – navodi Aleksa. - Uz njihovu pomoć brzo sam savladao rad u programskim alatima kao i korišćenje laboratorijske opreme koja mi je bila na raspolaganju. Rad sa opremom mi je omogućio da bolje razumem koncepte koje sam naučio na fakultetu i steknem nova iskustva koja mi sada pomažu i u poslu.

Ovakav rezultat zahtevao je velik individualni napredak tokom prakse, a Aleksa svoje prve dane u firmi opisuje kao vrlo izazovne, sve dok se nije u potpunosti adaptirao na novo okruženje i način rada ovog nemačkog “giganta”.

- U početku je sve to bilo novo i veliko za mene, na fakultetu smo učili većinom teoriju, a kada sam došao ovde, video sam kako to gradivo izgleda u praksi. Vremenom, kako sam se upoznavao sa kolegama i razvijao odnose sa njima, tako sam se i opuštao. Naravno, pomoglo je i to što sam uspešno završavao zadatke koje su mi postavljali, tako da je za mene prilagođavanje trajalo svega nekoliko nedelja.

O Aleksinom radu govorio je i Živorad Mihajlović, njegov mentor i vođa tima za elektroniku.

- Aleksa je sjajan za saradnju, odličan je inženjer, jako mi se sviđa njegov pristup rešavanju problema, motivacija mu je na izuzetnom nivou, analitički pristupa problemu, ne reševa ga brzopleto, razmisli pre toga šta treba da se uradi i, naravno, jedna od njegovih najvećih vrlina je to što voli i hoće da sasluša starije kolege i nema problem da pita za savet, a moje iskustvo mi govori da uz takvu komunikaciju rezultat ne izostaje.

Iz „Kontinentala“ ističu da stalno imaju potrebe za praksama, te da one obuhvataju širok spektar oblasti vezanih za automotiv industriju i zasnivaju se na uzajamnoj dobrobiti koju imaju i praktikant i kompanija.

- Već u procesu selekcije, na osnovu CV-a i razgovora, mi možemo da prepoznamo koji nam kandidati mogu biti korisni i trudimo se da prilikom izbora kandidata uočimo koji su njihovi talenti i da ih povežemo sa onim što je ovde potrebno – nastavlja Živorad. – U ovom slučaju, Aleksa je već tokom inicijalnog razgovora pokazao da ima iskustva sa radom na 3D štampaču, koji je kasnije i korišćen prilikom izrade robota. Naravno, to smo malo produbili tako što smo to iskustvo povezali sa nekom primenom u automotiv industriji. Aleksa je tu povezao elektroniku, kao i programiranje i tu je stekao dosta iskustva, pa možemo reći da je spreman da potpuno samostalno razvije jedan kompletan sistem za testiranje. Na početku je imao iskustva samo iz 3D štampe, a sada je to iskustvo prilično široko.

U „Kontinentalu“ projekata ne manjka, kao ni mladih i perspektivnih inženjera koji razvijaju svoje veštine i ideje radeći na raznim projektima ne bi li ih usavršili i postali stalno zaposleni u kompaniji kao što je ova.

- Mnogo različitih projekata proizvede mnogo različitih ideja, a mi moramo da vidimo koju od tih različitih ideja vredi implementirati u stvarnosti i mogu da vam kažem imamo još dosta započetih projekata, te da mi je izuzetno drago da vidim na kraju da je nešto realizovano i da može stvarno da koristi u budućnosti – zaključuje Živorad Mihajlović.

A. Skokić

Projekat „Talentovani ljudi - ponos Novog Sada” relizovao je „Dnevnik Vojvodina pres” d.o.o, uz podršku Grada Novog Sada, a stavovi izneti u podržanom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio novac.

Autor:
Pošaljite komentar