clear sky
5°C
22.10.2024.
Нови Сад
eur
117.0275
usd
107.7403
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

За реконструкцију Улице Веселина Маслеше предвиђено 210 дана

18.03.2021. 11:01 11:05
Пише:

Будући да је коловоз у Улици Веселина Маслеше, на деоници од Корнелија Станковића до пруге, у лошем стању, Градска управа за грађевинско земљиште и инвестиције недавно је расписала тендер за изградњу саобраћајних површина и пратеће инфраструктуре.

То подразумева нова паркинг-места, а, осим коловоза, биће сређене и пешачке и бициклистичке стазе, те постављена нова јавна расвета и саобраћајна сигнализација, али и реконструисани водовод и канализација. Процењена вредност инвестиције је 70 милиона динара, без ПДВ-а, а радови ће трајати седам месеци, односно 210 дана, и највероватније ће почети крајем априла/почетком маја, имајућу у виду све рокове.

Извођачи, које Градска управа одабере, градиће по пројекту новосадског “АГ-УНС архитектонско-грађевинског института”. Како је у тендерској документацији објашњено, Улица Веселина Маслеше чини део секундарне мреже и опслужује урбане садржаје, а протеже се од Бранка Бајића, на југоистоку, до Авијатичарске улице, на северозападу. Са источне стране је ограничена објектима вишепородичног становања, односно Булеваром Европе, тако да има функцију режијске саобраћајнице. Техничком документацијом обухваћена је деоница, дужине око 450 метара, која представља слепу улицу.

Пројект предвиђа делимичну корекцију положаја коловоза, што би требало да обезбеди простор за градњу управних паркинга и пешачких стаза дуж тог дела улице, као и подужних места, на делу где није могуће сместити управне. Како је наведено, то ће бити предуслов за решавање мирујућег саобраћаја, не само у зони објеката вишепородичног становања, већ и околног простора.

Будући да су од кућног броја 88а до 98 објекти породичног становања и ту није реализована планирана регулација, са парне стране тог дела улице није могуће предвидети изградњу паркинга. Како је објашњено, ту ће делимично бити задржано тренутно стање, испред објеката који још нису срушени, те ће када се то догоди и ту буду изграђене нове зграде, остатак простора бити сређен, у оквиру партерног уређења.

Нова регулација Улице Веселина Маслеше планирана је и у зони основне школе и то са парне стране, што ће омогућити изградњу подужних паркинга и пешачких стаза, уз услов да дрворед бреза буде сачуван. То подразумева померање металне ограде код школског игралишта, односно рушење и постављање нове.

Планирана ширина коловоза је 5,5 метара, док су димензије пешачких стаза променљиве и варирају од 1,6 до два метра, што важи и за зелене површине.

Предвиђена су 184 места, од којих 152 с управним и 23 с подужним паркирањем, док је девет резервисанио за инвалиде. На местима за инвалиде је планирана бетонска рампа, која ће повезати паркинг и тротоар, а, како је наведено, све површине различитих намена биће одвојене одговарајућим ивичњацима.

На делу код Улице Орловића Павла, пројектант је предвидео пешачки прелаз, па су тротоари прилагођени томе и направљена је веза са стазом која повезује Булевар Европе. Ширина тротоара усклађена је с расположивим простором и физички раздвојена од саобраћаја. Са парне стране улице, пешачке површине су пројектоване између објеката и стабала, тако да буде обезбеђен пролаз за пешаке, а стабла сачувана. У зони прелаза планиране су стазе од монтажно-бетонских елемената са тактилним плочама водиљама. На почетку улице, на десној страни ће с пешачких површина бити уклоњен асфалт, те уграђене нове бетонске плоче.

Процењена вредност инвестиције је 70 милиона динара, без ПДВ-а, а радови ће трајати седам месеци

Бициклистичке стазе, на почетку улице, биће уклопљене у новопројектовану трасу, а планирано је да с десне стране буду дограђене, односно с леве уклопљене у постојеће, без оивичења на укрштању с саобраћајницом. Колски улази испред објеката биће сређени и асфалтирани.

Пројекат предвиђа реконструкцију водоводне мреже у Улици Веселина Маслеше, на делу између раскрсница с Корнелија Станковића и Орловића Павла. То подразумева изградњу цевовода укупне дужине 188,11 метара, ближе стамбеним објектима, односно на парној страни улице траса прати ивицу планиране пешачке стазе.

Становници Детелинаре мајсторе и грађевинску механизацију у свом комшилуку могу очекивати најраније крајем априла

Пројектована канализација подељена је на два слива, односно има два крака дужине 177,65 и 79,46 метара.

Понуде на тендер Градске управе за грађевинско земљиште и инвестиције подносе се до 25. марта, а након тога ће бити донета одлука о додели уговора или, пак, обустави поступка. Имајући у виду рокове, укључујући и време за увођење одабраних извођача у посао, становници Детелинаре мајсторе и грађевинску механизацију у свом комшилуку могу очекивати најраније крајем априла.

Ј. Вукашиновић

Аутор:
Пошаљите коментар
За сређивање Улице Стевана Дороњског око 16,7 милиона

За сређивање Улице Стевана Дороњског око 16,7 милиона

25.02.2021. 10:35 10:37