Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Za rekonstrukciju Ulice Veselina Masleše predviđeno 210 dana

18.03.2021. 11:01 11:05
Piše:

Budući da je kolovoz u Ulici Veselina Masleše, na deonici od Kornelija Stankovića do pruge, u lošem stanju, Gradska uprava za građevinsko zemljište i investicije nedavno je raspisala tender za izgradnju saobraćajnih površina i prateće infrastrukture.

To podrazumeva nova parking-mesta, a, osim kolovoza, biće sređene i pešačke i biciklističke staze, te postavljena nova javna rasveta i saobraćajna signalizacija, ali i rekonstruisani vodovod i kanalizacija. Procenjena vrednost investicije je 70 miliona dinara, bez PDV-a, a radovi će trajati sedam meseci, odnosno 210 dana, i najverovatnije će početi krajem aprila/početkom maja, imajuću u vidu sve rokove.

Izvođači, koje Gradska uprava odabere, gradiće po projektu novosadskog “AG-UNS arhitektonsko-građevinskog instituta”. Kako je u tenderskoj dokumentaciji objašnjeno, Ulica Veselina Masleše čini deo sekundarne mreže i opslužuje urbane sadržaje, a proteže se od Branka Bajića, na jugoistoku, do Avijatičarske ulice, na severozapadu. Sa istočne strane je ograničena objektima višeporodičnog stanovanja, odnosno Bulevarom Evrope, tako da ima funkciju režijske saobraćajnice. Tehničkom dokumentacijom obuhvaćena je deonica, dužine oko 450 metara, koja predstavlja slepu ulicu.

Projekt predviđa delimičnu korekciju položaja kolovoza, što bi trebalo da obezbedi prostor za gradnju upravnih parkinga i pešačkih staza duž tog dela ulice, kao i podužnih mesta, na delu gde nije moguće smestiti upravne. Kako je navedeno, to će biti preduslov za rešavanje mirujućeg saobraćaja, ne samo u zoni objekata višeporodičnog stanovanja, već i okolnog prostora.

Budući da su od kućnog broja 88a do 98 objekti porodičnog stanovanja i tu nije realizovana planirana regulacija, sa parne strane tog dela ulice nije moguće predvideti izgradnju parkinga. Kako je objašnjeno, tu će delimično biti zadržano trenutno stanje, ispred objekata koji još nisu srušeni, te će kada se to dogodi i tu budu izgrađene nove zgrade, ostatak prostora biti sređen, u okviru parternog uređenja.

Nova regulacija Ulice Veselina Masleše planirana je i u zoni osnovne škole i to sa parne strane, što će omogućiti izgradnju podužnih parkinga i pešačkih staza, uz uslov da drvored breza bude sačuvan. To podrazumeva pomeranje metalne ograde kod školskog igrališta, odnosno rušenje i postavljanje nove.

Planirana širina kolovoza je 5,5 metara, dok su dimenzije pešačkih staza promenljive i variraju od 1,6 do dva metra, što važi i za zelene površine.

Predviđena su 184 mesta, od kojih 152 s upravnim i 23 s podužnim parkiranjem, dok je devet rezervisanio za invalide. Na mestima za invalide je planirana betonska rampa, koja će povezati parking i trotoar, a, kako je navedeno, sve površine različitih namena biće odvojene odgovarajućim ivičnjacima.

Na delu kod Ulice Orlovića Pavla, projektant je predvideo pešački prelaz, pa su trotoari prilagođeni tome i napravljena je veza sa stazom koja povezuje Bulevar Evrope. Širina trotoara usklađena je s raspoloživim prostorom i fizički razdvojena od saobraćaja. Sa parne strane ulice, pešačke površine su projektovane između objekata i stabala, tako da bude obezbeđen prolaz za pešake, a stabla sačuvana. U zoni prelaza planirane su staze od montažno-betonskih elemenata sa taktilnim pločama vodiljama. Na početku ulice, na desnoj strani će s pešačkih površina biti uklonjen asfalt, te ugrađene nove betonske ploče.

Procenjena vrednost investicije je 70 miliona dinara, bez PDV-a, a radovi će trajati sedam meseci

Biciklističke staze, na početku ulice, biće uklopljene u novoprojektovanu trasu, a planirano je da s desne strane budu dograđene, odnosno s leve uklopljene u postojeće, bez oivičenja na ukrštanju s saobraćajnicom. Kolski ulazi ispred objekata biće sređeni i asfaltirani.

Projekat predviđa rekonstrukciju vodovodne mreže u Ulici Veselina Masleše, na delu između raskrsnica s Kornelija Stankovića i Orlovića Pavla. To podrazumeva izgradnju cevovoda ukupne dužine 188,11 metara, bliže stambenim objektima, odnosno na parnoj strani ulice trasa prati ivicu planirane pešačke staze.

Stanovnici Detelinare majstore i građevinsku mehanizaciju u svom komšiluku mogu očekivati najranije krajem aprila

Projektovana kanalizacija podeljena je na dva sliva, odnosno ima dva kraka dužine 177,65 i 79,46 metara.

Ponude na tender Gradske uprave za građevinsko zemljište i investicije podnose se do 25. marta, a nakon toga će biti doneta odluka o dodeli ugovora ili, pak, obustavi postupka. Imajući u vidu rokove, uključujući i vreme za uvođenje odabranih izvođača u posao, stanovnici Detelinare majstore i građevinsku mehanizaciju u svom komšiluku mogu očekivati najranije krajem aprila.

J. Vukašinović

Autor:
Pošaljite komentar
Za sređivanje Ulice Stevana Doronjskog oko 16,7 miliona

Za sređivanje Ulice Stevana Doronjskog oko 16,7 miliona

25.02.2021. 10:35 10:37