Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Карловачки виноградари и винари пославили Светог Трифуна

15.02.2021. 11:05 11:07
Пише:
Фото: З. Милосављевић

У нешто измењеним околностима у односу на вишегодишњу праксу због пандемије коронавируса, и заједничку жељу да ова година буде боља од прошле, карловачки виноградари и винари обележили су јуче своју славу, Светог  Трифуна, на огледном добру за виноградарство новосадског Пољопривредног факултета које се налази у Сремским Карловцима.

Јучерашње обележавање Светог Трифуна  сведено је на молитвени чин - освећење славског колача, жита и лозе које је обавио свештеник Саборне цркве јереј Станко Лакетић, као и симболично орезивање чокота, а  ту част имао је кум славе Петар Бајило из познате карловачке виноградарске породице. Изостала је традиционална дегустација вина из прошлогодишње бербе, али по речима директора Департмана за воћарство виноградарство, хортикултуру и пејзажну архитектуру Пољопривредног факултета, домаћина славе, доц. др Драгослава Иванишевића, она ће бити одржана чим услови то дозволе, колико за месец, два дана.

Уз приношње молитви Богу да заштити виноград и избави га од сваке невоље, како би однегован у догледно време дао род, свештеник Станко Лакетић је пожелео виноградарима бољу и благословенију годину него што је била prеthodna и да се с благословом господњим и заштићени, сви најесен радујемо плодовима како у винограду тако и у њивама и пољима.


Виноградари боље прошли од винара

Виноградари нису имали проблема с пласманом рода, јер је био смањен увоз из околних земаља. Мање -више сви који нису имали простора да прераде грожђе, успели су да га пласирају  по стандардним ценама или чак можда нешто  бољим. Винари су мало лошије прошли. Продаја је била смањена због целокупне ситуације, али поједини, чак и један већи број њих, је доста добро завршио годину, поготово мањи и средњи произвођачи, који су претежно оријентисани на продају с  кућног прага. 

Винарије које снабдевају ресторане су се суочиле с потешкоћама. Немамо још  званичних података какве је последице коронавирус  оставио на вински сектор, али с обзиром  на то да смо  земља која још увек више увози вина него што производи, и уколико будемо увели одговарајуће мере за контролу тржишта, а које су у сагласности са правилима Европске уније, мислим да у наредном периоду не би требало да буде проблема ни за винаре ни за виноградаре. По Иванишевићевој оцени,  виноградари су у добром стању за ово доба године. Како је напоменуо, није било ниских температура које би могле нанети штету лози, а лепа јесен створила јој је повољне услове за презимљавање.


Доц. др Драгослав Иванишевић  истакао је да је иза нас тешка година, у којој су виноградари ипак добро прошли, за разлику од винара. Иако су виноградари испрва били суочени са сушом, а потом великом количином падавина током јуна и јула што је изазивао одређену забринутост  за квалитет рода, крај лета и септембар су били повољни и допринели сазревању грожђа у уобичајеним или нешто мањим  приносима, али доброг квалитета.

Текст и фото:  З. Милосављевић

Пише:
Пошаљите коментар