few clouds
9°C
26.10.2024.
Нови Сад
eur
117.0652
usd
108.1434
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

БИРАМО НАЈЛЕПШУ БАШТУ: Снежанин рајски кутак надомак Футога

15.05.2020. 11:39 11:54
Пише:
Фото: приватна архива

Због вишегодишњег живота у стану, жеља за баштом и отвореним простором Новосађанке Снежане Николић бивала је све јача те је њена породица, у потрази за оазом мира од ужурбане градске вреве, пре шест година пронашла свој природни рајски кутак у викенд-насељу Черевићка скела, на обали Дунава надомак Футога.

Снежанине баштованске чаролије на акцију „Најлепша башта Новог Сада” пријавио је њен син Огњен. Та акција је први пут успешно реализована прошле године, а наставља се и овог пролећа у нашем граду.

Снежана је за лист „Дневник“ открила да је плац, када су га купили, био поприлично запуштен, зарастао и нераван, али да се, и поред тога, могао видети потенцијал онога што је данас постао, а и онога какав ће тек бити. Она је описала да је на плацу изворно било неколико старих стабала јасена, која су у потпуности задржали, а која су у коначници и диктирала распоред, изглед и форму баште. Осим тога, јасен има велику улогу у пружању хладовине током топлих летњих дана те је остављање стабала у животу било добра одлука. О баштенском кутку углавном се брине Снежана уз помоћ супруга Спасе, док је син Огњен, као млађи члан породице, најчешће задужен за идејна решења.

– Највећа препрека с којом смо се суочили, а с којом се „боримо” и данас, јесте то да више нас жели да на истом простору у башти имплементира своју идеју – казала је Снежана. – Син је више за минимализам и за то да башта буде сведенија, док је мени дражи нешто слободнији стил и велика разноликост биљака у башти. Такође ми је битно да стално имам биљке у цветању.

Снежанину башту, осим стабала јасена, красе и сезонске и вишегодишње биљке, попут нарциса, зумбула, пампас траве, луна ред хибискуса, биденса, алоје, јадранске лепотице, смреке, абијес јеле, руже стаблашлице, патуљасте жалосне врбе и друге биљке. У делу планираном за јапански врт и кои језерце, син Огњен је засадио зелени бамбус, стабло јапанске трешње, јапанску аукубу и водене палме, које ће своје место наћи у самом језеру.

– С том изменом у башти, заједно с јапанским павиљоном који се планира за ову јесен, башта ће попримити додатну димензију и постати зен-кутак за одмор – нагласила је наша саговорница. – Битан део наше баште чини и камење које окружује стабла и биљке, а које потиче с најразличитијих локалитета Србије и иностранства. Због природе посла, син је у прилици да посећује све веће каменоломе широм Србије па већина камена потиче из домаћих каменолома с обронака Дивчибара, из околине Деспотовца и Рашке, планине Таре и Цера, а своје место у башти је нашао и камен с егејских обала Грчке и чувени мермер с Тасоса.

Да пространство зеленила и чаролија шаренила многобројних биљака, али и детаља за баште веома прија и усрећује Снежану, доказ је њен осмех, а ускоро планира и у потпуности да се пресели у ту викендицу. Стицајем околности, цело ванредно стање због коронавируса Снежана је провела у викендици, сређујући башту, што јој је, како каже, и те како пријало и донело мир.


Предлози до 15. јуна

Предлоге за акцију „Најлепша башта Новог Сада” заинтересовани могу послати до 15. јуна путем имејл-адресе: najlеpsabasta­gmail.com, а све предлоге ћемо објавити у нашим медијима („Dnеvnik”dnevnik.rs, Новосадска ТВ, nshronika.rsnadlanu.com). Медијски покровитељи те акције су лист „Дневник”, компанија „Колор медија комјуникејшнс” и „Новосадска ТВ”, а од ове године акција се организује у сарадњи и с Француским институтом у Новом Саду.


– Ја сам хипертензичар и шећераш, да ми није те баште, не знам где бих! – истакла је Снежана. – Иако овде још није све готово, дефинитивно се пресељавам за неколико дана. Не могу више да живим у граду, а и сад долази лето, а ја сам током целог лета углавном увек ту. У ову башту је уложено много труда и времена и заиста сам везана за њу те уживам у свакој баштованској активности.

К. Ивковић Ивандекић

Фото: Приватна архива

Аутор:
Пошаљите коментар
БИРАМО НАЈЛЕПШУ БАШТУ: Богатство у врту Александре Тасић

БИРАМО НАЈЛЕПШУ БАШТУ: Богатство у врту Александре Тасић

14.05.2020. 11:13 11:24