broken clouds
23°C
20.09.2024.
Нови Сад
eur
117.062
usd
104.8191
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Преминуло још шесторо од вируса Ковид-19, нових 285 заражених

30.04.2020. 15:13 15:59
Пише:
Извор: Ванредно стање, корона вирус у Србији Фото: Дневник.рс/илустрација

У последња 24 сата у Србији је још шесторо грађана умрло од последица вируса Ковид-19, од чега два мушкарца и четири жене; чиме се укупан број жртава овог вируса код нас попео на 179.

У овом тренутку је хоспитализовано 2.479 пацијената, а 71 пацијент се налази на респиратору с тежом клиничком сликом.

Од јучерашњег извештаја до данас у 15 часова тестирано је још 6.703 грађана а за њих 285 је резултат теста био позитиван. До сада је укупно тестирано 85.645 грађана, од чега имамо 9.009 потврђених случајева заразе вирусом Ковид-19.

До данашњег дана је од Ковида-19 излечено 1.343 грађана Србије.

У Београду лагани раст број позитивних

Од укупно тестираних 1.843 Београђана у последњих 24 сата позитивно је њих 90, што је највећи број и лагани раст у односу на prеthodnih неколико дана, саопштио је директор Инфективне клинике КЦ Србије Горан Стевановић.

"То је, процентуално гледано, у односу на неколико prеthodnih дана, поново највећи број и поново лагани пораст. То још није забрињавајуће, јер је у оквиру оног што је пожељно, односно мање од пет одсто узорака тестираних је позитивно", рекао је Стевановић на конферернцији за медије у Палати Србија.

Каже да највећи део наше популације и јесте у Београду, што је и највећи фактор ризика за поновно разбуктавање болести.

Стевановић истице да је зато, поред ублажавања мера, важно да људи буду међусобно на дистанци и да користе заштитну опрему, као и да би то требало да постане навика.

Имунолог Срђа Јанковић је рекао да је избегавање контаката и даље крајњи циљ и да 1. маја као празник солидарности треба да обележимо управо тако што ћемо бити одговорни и солидарни и избегавати контакте.

Тако ћемо успети успешно да приведемо крају борбу са епидеијом, док ако то не будемо радили поништићемо све што је до сада урађено, казао је он.


У Забели заражено 22 затвореника

У пожаревачком затвору Забела код 22 затвореника регистровано је присуство вируса корона, они су смештени у посебном павиљону и у добром су стању, рекао је данас покрајински секретар за здравство Зоран Гојковић.

Одговарајући на питање новинара о стању у затворима, а посебно у Забели, Гојковић је одговорио да је ситуација у осталим затворима под потпуном контролом.

“Догодило се да у Забели имамо забележену појаву пацијената који су позитивни на вирус корона, то је до овог тренутка 22 њих. Они су издвојени у посебном павиљону што је епидемиолошки веома добро”, наводи Гојковић.

Каже да је тај део затвора полузатворен и да су затвореници били у контакту са стражарима тако да је због тога постојала могућност да се неко зарази.

Гојковић истиче да је екипа на терену и испитује остале затворенике.

“Има потребе за опрезом, нема потребе за додатну бригу”, рекао је Гојковић.


Заражено 574 корисника и 126 запослених у домовима

У установама социјалне заштите за смештај корисника и домовима за смештај одраслих и старих, закључно са данашњим даном, корона вирусом је заражено 574 корисника и 126 запослених, саопштило је Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања.

Укупан број излечених корисника установа социјалне заштите износи 107, а број излечених особа које су запослене у установама социјалне заштите износи 49.

Корисници у установама социјалне заштите за које постоји процена да могу бити потенцијални преносиоци вируса смештени су у изолацију, док запослени у установама социјалне заштите, код којих постоји оваква опасност, не долазе на посао и налазе се у кућној изолацији.

Министарство наводи да је присуство вируса COVID-19 потврђено у геронтолошким центрима у Нишу, Крушевцу, Књажевцу, Геронтолошком центру „Јеленац“ у Алексинцу И Геронтолошком центру „Јеленац“ у Алексинцу, Радној јединици у Тешици, као и у Дому за смештај старих лица у Смедереву и Домском одељењу за смештај одраслих и старих у Новом Пазару.

Корона вирус је потврђен и у Дому за смештај и негу старих лица „Прокупље“ у Прокупљу, Домском одељењу за смештај старих и пензионера у Новом Кнежевцу, Дому за децу и омладину „Душко Радовић“ у Нишу, Установи за децу и младе „Сремчица“ у Београду, Прихватилишту за одрасле и старије особе у Београду, као и у центрима за породични смештај и усвојење у Београду и Нишу.

Такође, корона вирус је потврђен и у Центру за заштиту одојчади, деце и омладине у Београду, Дому за смештај лица ометених у развоју Блаце-Трбуње, Дому за одрасла инвалидна лица у Београду, Дому за одрасла инвалидна лица у Дољевцу, Дому за лица ометена у менталном развоју „OTTHON“, Стара Моравица, Дому за душевно оболела лица „1. Октобар“, Стари Лец.

Министарство наводи да је корона вирус потврђен и у Дому за смештај одраслих лица ?улина, као и у домовима за смештај одраслих и старијих „Стара пруга“ на Умци, „Плава милина“ у Земуну, „Радост“ у Неготину, „МелиорВита“, у Земуну, „Доживети стоту“ у Земуну, „Гардош“ у Земуну, „Елите Хоме Стар“, у Прогару, „Ескулап центар“ у Нишу, „Нана“ у Београду, „Нада“ у Београду, „Свети Трифун“ у Железнику, „Национални дом“, у Владимировцима и „Сунчев брег“ у Београду.

Укупан број установа социјалне заштите чији је оснивач Република Србија и АП Војводина износи 74, са капацитетом од 14.512 корисника.

Од тога је 57 установа за одрасле и старије (девет домских одељења при центрима за социјални рад, 23 геронтолошких центара, осам домова за смештај одраслих и старих, три установе за смештај особа са инвалидитетом и 14 Установа за смештај особа са менталним и интелектуалним тешкоћама) и 17 домова за децу и младе (10 домова за децу и младе без родитељског старања, три завода за васпитање деце и омладине и цетири установе за децу и младе са сметњама у развоју).

Укупан број приватних пружалаца услуге социјалне заштите домски смештај одраслих и старијих на територији Републике Србије износи 229, са капацитетом од 8. 617 корисника.

Е. Д.

Аутор:
Пошаљите коментар