Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Preminulo još šestoro od virusa Kovid-19, novih 285 zaraženih

30.04.2020. 15:13 15:59
Piše:
Izvor: Vanredno stanje, korona virus u Srbiji Foto: Dnevnik.rs/ilustracija

U poslednja 24 sata u Srbiji je još šestoro građana umrlo od posledica virusa Kovid-19, od čega dva muškarca i četiri žene; čime se ukupan broj žrtava ovog virusa kod nas popeo na 179.

U ovom trenutku je hospitalizovano 2.479 pacijenata, a 71 pacijent se nalazi na respiratoru s težom kliničkom slikom.

Od jučerašnjeg izveštaja do danas u 15 časova testirano je još 6.703 građana a za njih 285 je rezultat testa bio pozitivan. Do sada je ukupno testirano 85.645 građana, od čega imamo 9.009 potvrđenih slučajeva zaraze virusom Kovid-19.

Do današnjeg dana je od Kovida-19 izlečeno 1.343 građana Srbije.

U Beogradu lagani rast broj pozitivnih

Od ukupno testiranih 1.843 Beograđana u poslednjih 24 sata pozitivno je njih 90, što je najveći broj i lagani rast u odnosu na prethodnih nekoliko dana, saopštio je direktor Infektivne klinike KC Srbije Goran Stevanović.

"To je, procentualno gledano, u odnosu na nekoliko prethodnih dana, ponovo najveći broj i ponovo lagani porast. To još nije zabrinjavajuće, jer je u okviru onog što je poželjno, odnosno manje od pet odsto uzoraka testiranih je pozitivno", rekao je Stevanović na konferernciji za medije u Palati Srbija.

Kaže da najveći deo naše populacije i jeste u Beogradu, što je i najveći faktor rizika za ponovno razbuktavanje bolesti.

Stevanović istice da je zato, pored ublažavanja mera, važno da ljudi budu međusobno na distanci i da koriste zaštitnu opremu, kao i da bi to trebalo da postane navika.

Imunolog Srđa Janković je rekao da je izbegavanje kontakata i dalje krajnji cilj i da 1. maja kao praznik solidarnosti treba da obeležimo upravo tako što ćemo biti odgovorni i solidarni i izbegavati kontakte.

Tako ćemo uspeti uspešno da privedemo kraju borbu sa epideijom, dok ako to ne budemo radili poništićemo sve što je do sada urađeno, kazao je on.


U Zabeli zaraženo 22 zatvorenika

U požarevačkom zatvoru Zabela kod 22 zatvorenika registrovano je prisustvo virusa korona, oni su smešteni u posebnom paviljonu i u dobrom su stanju, rekao je danas pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković.

Odgovarajući na pitanje novinara o stanju u zatvorima, a posebno u Zabeli, Gojković je odgovorio da je situacija u ostalim zatvorima pod potpunom kontrolom.

“Dogodilo se da u Zabeli imamo zabeleženu pojavu pacijenata koji su pozitivni na virus korona, to je do ovog trenutka 22 njih. Oni su izdvojeni u posebnom paviljonu što je epidemiološki veoma dobro”, navodi Gojković.

Kaže da je taj deo zatvora poluzatvoren i da su zatvorenici bili u kontaktu sa stražarima tako da je zbog toga postojala mogućnost da se neko zarazi.

Gojković ističe da je ekipa na terenu i ispituje ostale zatvorenike.

“Ima potrebe za oprezom, nema potrebe za dodatnu brigu”, rekao je Gojković.


Zaraženo 574 korisnika i 126 zaposlenih u domovima

U ustanovama socijalne zaštite za smeštaj korisnika i domovima za smeštaj odraslih i starih, zaključno sa današnjim danom, korona virusom je zaraženo 574 korisnika i 126 zaposlenih, saopštilo je Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Ukupan broj izlečenih korisnika ustanova socijalne zaštite iznosi 107, a broj izlečenih osoba koje su zaposlene u ustanovama socijalne zaštite iznosi 49.

Korisnici u ustanovama socijalne zaštite za koje postoji procena da mogu biti potencijalni prenosioci virusa smešteni su u izolaciju, dok zaposleni u ustanovama socijalne zaštite, kod kojih postoji ovakva opasnost, ne dolaze na posao i nalaze se u kućnoj izolaciji.

Ministarstvo navodi da je prisustvo virusa COVID-19 potvrđeno u gerontološkim centrima u Nišu, Kruševcu, Knjaževcu, Gerontološkom centru „Jelenac“ u Aleksincu I Gerontološkom centru „Jelenac“ u Aleksincu, Radnoj jedinici u Tešici, kao i u Domu za smeštaj starih lica u Smederevu i Domskom odeljenju za smeštaj odraslih i starih u Novom Pazaru.

Korona virus je potvrđen i u Domu za smeštaj i negu starih lica „Prokuplje“ u Prokuplju, Domskom odeljenju za smeštaj starih i penzionera u Novom Kneževcu, Domu za decu i omladinu „Duško Radović“ u Nišu, Ustanovi za decu i mlade „Sremčica“ u Beogradu, Prihvatilištu za odrasle i starije osobe u Beogradu, kao i u centrima za porodični smeštaj i usvojenje u Beogradu i Nišu.

Takođe, korona virus je potvrđen i u Centru za zaštitu odojčadi, dece i omladine u Beogradu, Domu za smeštaj lica ometenih u razvoju Blace-Trbunje, Domu za odrasla invalidna lica u Beogradu, Domu za odrasla invalidna lica u Doljevcu, Domu za lica ometena u mentalnom razvoju „OTTHON“, Stara Moravica, Domu za duševno obolela lica „1. Oktobar“, Stari Lec.

Ministarstvo navodi da je korona virus potvrđen i u Domu za smeštaj odraslih lica ?ulina, kao i u domovima za smeštaj odraslih i starijih „Stara pruga“ na Umci, „Plava milina“ u Zemunu, „Radost“ u Negotinu, „MeliorVita“, u Zemunu, „Doživeti stotu“ u Zemunu, „Gardoš“ u Zemunu, „Elite Home Star“, u Progaru, „Eskulap centar“ u Nišu, „Nana“ u Beogradu, „Nada“ u Beogradu, „Sveti Trifun“ u Železniku, „Nacionalni dom“, u Vladimirovcima i „Sunčev breg“ u Beogradu.

Ukupan broj ustanova socijalne zaštite čiji je osnivač Republika Srbija i AP Vojvodina iznosi 74, sa kapacitetom od 14.512 korisnika.

Od toga je 57 ustanova za odrasle i starije (devet domskih odeljenja pri centrima za socijalni rad, 23 gerontoloških centara, osam domova za smeštaj odraslih i starih, tri ustanove za smeštaj osoba sa invaliditetom i 14 Ustanova za smeštaj osoba sa mentalnim i intelektualnim teškoćama) i 17 domova za decu i mlade (10 domova za decu i mlade bez roditeljskog staranja, tri zavoda za vaspitanje dece i omladine i cetiri ustanove za decu i mlade sa smetnjama u razvoju).

Ukupan broj privatnih pružalaca usluge socijalne zaštite domski smeštaj odraslih i starijih na teritoriji Republike Srbije iznosi 229, sa kapacitetom od 8. 617 korisnika.

E. D.

Autor:
Pošaljite komentar