few clouds
8°C
20.10.2024.
Нови Сад
eur
117.0199
usd
107.9121
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Дачић: Оптимиста сам у погледу будућих односа са САД

15.04.2020. 14:33 14:35
Пише:
Фото: Tanjug/T.Valič, arhiva

БЕОГРАД: Додатно унапређење српско-америчке сарадње, ван сваке сумње, представља један од наших најзначајнијих спољно-политичких приоритета, рекао је данас први потпредседник Владе Србије и министар спољних послова Ивице Дачића и поручио да је оптимиста у погледу будућности односа Србије и САД.

„Сматрам да нас још мало па 140 година дипломатских односа учи да су, историјски гледано, у сличним критичним тренуцима Србија и САД биле заједно на правој страни историје - делећи исте идеале и вредности“, рекао је Дачић говорећи на тему „Српско-амерички односи - некад, сада и у будућности“ у оквиру Српско-америчке академије за лидере чија се предавања одржавају онлајн, а на којој је учествовао заједно са амбасадором САД у Србији Ентонијем Годфријем.

Са задовљством, каже, може да констатује да сарадња Србије и САД, упркос реалним изазовима, има позитивну динамику и наводи да је последњих година интензивиран политички дијалог на свим нивоима и у бројним областима, што је допринело стварању стабилног основа за развој укупних билатералних односа. 

„Интензивирање политичког дијалога на највишем нивоу и отворени позив председнику Доналду Трампу да посети Србију остаје тема на коју увек подсећамо америчке партнере, посебно уколико се има у виду да је последњи амерички председник који је боравио у Београду био Џими Картер још јуна 1980. године“, рекао је Дачић на предавању у оквиру прве Српско - америчке академије за лидере, коју је покренуо Конгрес српско - америчког пријатељства.

Навео је да у савременим српско-америчким односима питање Косова и Метохије сигурно представља важну тему политичког дијалога и да Србија САД види као кључног партнера у процесу постизања трајног и одрживог решења, прихватљивог за обе стране. 

"Упркос разликама у ставовима са САД, остајемо потпуно отворени за даље разговоре о решавању овог питања“, рекао је Дачић. 

Србија посебно, рекао је Дачић, уважава подршку коју нам САД континуирано пружају у остваривању пуноправног чланства у Европској унији, као нашег стратешког циља. 

„Надам се да ће САД наставити са активном подршком нашој земљи у остваривању тог циља, без обзира на изазове са којима је сама Европска унија тренутно суочена“, каже Дачић. 

Србија је, додаје захвална на разумевању и подршци које САД пружају дубљем повезивању региона, што је оличено у иницијативама попут „мини Шенгена“, које треба да помогну у остваривању циљева усмерених на добробит читавог Западног Балкана.

Поручио је да Србија остаје спремна за даље јачање билатералних односа у свим областима које могу дати додатни квалитет и садржину нашој сарадњи, као и за наставак интензивног рада на јачању економских веза и на привлачењу инвестиција из САД, након окончања актуелне кризе изазване пандемијом корона вируса.

Једну од важних спона са САД представља, како је навео, и српска дијаспора за коју каже да је оставила значајан траг у САД и представља додатну вредност у градњи наших будућих односа. 

Поручио је да су Србија и српски народ кроз историју показали да је могуће да једна не тако велика земља буде амерички савезник.

„САД и Србија делиле су кроз историју заједничке вредности и удружено су се бориле за очување слободарских начела и цивилизацијских достигнућа. И поред тога, друга половина 20. века донела је велике изазове и значајне несугласице“, рекао је Дачић. 

Управо зато је, наглашава, важно изнова истицати позитивне примере из наше заједничке прошлости, како би данас биле промењене неке погрешне перцепције које смо креирали једни о другима.

Како је навео, циљ предавања је сагледавање историјског контекста и искуства наших савезништава из прошлости, од успостављања дипломатских односа, преко Балканских ратова, два светска рата и послератног периода, што може да допринесе разумевању актуелног тренутка и помогну да сагледамо будуће правце развоја сарадње Србије и САД.

Навео је да на значај и размере међусобног поштовања подсећа вероватно и најдирљивији моменат у српско-америчким односима када се 28. јула 1918. године српска застава завијорила на Белој кући, али и на свим америчким јавним институцијама. 

Министар спољних послова је нагласио да увек са поносом истиче да му је била изузетна част што је 2018. године имао прилику да и у Вашингтону, у Конгресу САД и у Београду, обележи тај датум, присећајући се са америчким партнерима савезништва наша два народа. 

Подсетио је и на операцију „Халијард“ и поновно савезништво са САД у време Другог светског рата, када је успостављен највећи ваздушни мост у поробљеној Европи, путем кога је спасено готово 500 оборених америчких пилота и ваздухопловног особља. 

„Ова операција је, помало као парадигма наших односа у којима су неретко најбољи елементи често гурани у други план, деценијама била обавијена велом тајне. Коначно смо, прошлог септембра у Прањанима, обележили 75 година ове операције уз присуство председника Александра Вучића, тадашњег амбасадора САД Кајла Ската, као и потомака спашених савезничких пилота“, каже Дачић.

Навео је да је последња деценија 20. века донела и најтежи период у српско-америчким односима, што је свеукупно кулминирало прекидом дипломатских односа 25. марта 1999. године услед оружаног сукоба између НАТО и тадашње СР Југославије. 

„Ово је несумњиво представљало најнижу тачку у скоро 140 година дугој српско-америчкој историји“ , навео је Дачић.

Аутор:
Пошаљите коментар
Дачић и Годфри о односима Србије и САД

Дачић и Годфри о односима Србије и САД

13.04.2020. 11:08 11:11