overcast clouds
11°C
19.10.2024.
Нови Сад
eur
117.0199
usd
107.9121
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

У Србији 303 заражене особа корона вирусом, 15 излечено

24.03.2020. 15:14 18:12
Пише:
Фото: Ванредно стање, корона вирус у Србији Фото: Дневник.рс/илустрација

У Србији је тренутно заражено 303 особе корона вирусом, с тим што је до овог момента излечено 15 људи, казао је министар здравља Златибор Лончар на конференцији за медије.

Од 94 узорка тестираних у последњих 24 сата, 54 је позитивно на вирус корона.

Он је рекао да је од тих 4 пацијената с короном, њих 27 у болници.

"Од тога имамо 21 пацијента који се налази на респиратору, који су са озбиљним тегобама, за које сматрамо да су угрожени”, додао је министар здравља

Лончар је навео да је осам пацијената на респираторима на Инфективној клиници у Београду, пет у Нишу, по четири у Новом Саду и Крагујевцу.

Он је истакао да је укупан број пацијената на болничком лечењу 152.


Министарство: Потврђена 54 нова случаја

Од последњег извештаја до 15 часова, 24. марта 2020. године тестирани су узорци 94 особе од којих је 54 позитивно и 40 негативно на нови корона вирус.

Од 54 потврђена случаја од последњег извештаја, њих 27 је хоспитализовано,  док се њих 27 налази  у кућним условима.

До 15 часова 24. марта 2020. године, у националној референтној лабораторији Института Торлак тестирано је укупно 916 особа које су испуњавале критеријуме дефиниције случаја, објављено је данас на сајту Министарства здравља covid.rs.


Ових 15 пацијената који се сматрају излеченим су отишли кући, немају никакве симптоме и имају добе лабораторисјке налазе и који имају два негативна теста у 48 сати.

„У консултацијама са стручњацима из Кине донели смо одлуку, значи струка је донела одлуку, да ћемо у року од два или три дана, док припремимо све услове прећи на један нови метод борбе са корона вирусом. Тај нови метод борбе подразумева да ћемо више људи тестирати. Оно што ће урадити систем је да је већ издат налог свим домовима здравља који ће морати да имају по један објекат у којем треба да буде један рентген апарат у којем ће бити један апарат за лабораторију који ће моћи да одради крвну слику , где ће долазити сви пацијенти за које се одреди да треба да буду тестирани, а то ће одредити епидемиолози“, казао је Лончар.


Лончар: Да је било мање контаката, било би и мање зараже

Министар здравља Златибор Лончар рекао је данас да су се грађани придржавали прописаних мера државе и смањили број контаката, Србија би сада имала мањи број заражених и бољу ситуацију.

“Молим грађане за стрпљење, разумевање и веру у оне људе који дан и ноћ раде покушавајући да спасу људске животе”, рекао је Лончар на конференцији у Влади Србије одговарајући на питање новинара какав је услов за смештај наших држављана из иностранства који се шаљу у прихватне кампове, уз констатацију да су се поједини наши држављани из Париза жалили на услове у кампу у Суботици.

Према његовим речима, држава пре свега чини све да смањи ширење корона вируса, а да истовремено покушава и да обезбеди максималне услове за грађане чак и током ванредног стања и рестриктивних мера.

“Да ли ће те мере некоме да се свиђају или не, мислим да тренутно није питање за то, јер се овде ради о људским животима, ради се о спречавању ширења вируса и спашавању људских живота”, закључио је Лончар.


Они ће, како је рекао министар, долазити у тачно одређене просторије где ће бити тестирани.

„То је стратегија за коју смо се ипределили и после искустава које су нам изнели стручњаци из Кине. На основу ситуације која је сагледана код нас и на основу њиховог искуства које су имали у Кини“, рекао је Лончар.


Лончар: Немојте да узимате лекове на своју руку

Министар здравља Златибор Лончар апеловао је на грађане да не узимају лекове на своју руку јер, додао је, тиме себи могу да направе много већу штету него корист. 

“Немојте узимати лекове на своју руку, немојте због нечега што сте прочитали на друштвеним мрежама. Јесте ли чули колико има контраиндикација? Немојте себи направити већу штету него корист”, рекао је Лончар одговарајући на питања новинара на конференцији у Влади Србије.

Навео је да разуме да су сви забринути и да би, ако може, да унапред реше проблем, али и указао грађанима да могу много горе последице да добију ако на своју руку користе лекове који се примењују у лечењу корона вируса, али у болничким условима и под надзором лекара, него да се заразе корона вирусом.

“Молим вас, немојте то да радите. Немојте поред ситуације коју сада имамо да додатно погоршавамо стање”, додао је Лончар.


Према његовим речима, кинески стручнајци су од свих локација у Србији изабрали Сајам као место за привремену болницу за лечене заражених од коронавируса.

“Они су изабрали Сајам, због контроле, јер што шта мора да се контролише. Морају да постоје посебни улази за пацијенте, за лекаре, сестре, медицинско особље, треба да постоје још неки фактори који морају да се испуне да би то било апослутно безбедно”, рекао је Лончар на конференцији за медије у Влади Србије.


Лончар: Од почетка смо поштовали све препоруке струке

Држава је од почетка поштовала све препоруке струке, истакао је данас министар здравља Златибор Лончар одговарајући на коментар новинара да се стиче утисак да представници државе нису од самог почетка позвали грађане на одговрорност.

На коментар да се сада говори како су грађани били неодговорни упркос томе што је био утисак да и представници државе нису од старта послали такву поруку, Лончар је одговорио:

"Ипак, то је био само утисак, у сваком моменту и од првог момента смо поштовали све препоруке струке".

Упитан зашто на конференцији није присутан доктор Бранислав Несторовић, уз констатацију новинара да ли је то због његове "шале" о корона вирусу, Лончар је рекао да је он део Кризног штаба и да је присуствовао свим састанцима, као и да је тренутно са њима.

"Несторовић је доктор који много помаже, ради и коме верујемо, а да ли ће данас или сутра присуствовати конференцији, зависи од његових обавеза и распореда", казао је министар.

Заменица директора института Батут Дарија Кисић Тепавчевић је, на питање да ли смо успели са prеthodnom тактиком и зашто нисмо задовољни, рекла да је без обзира на то ситуација под контролом, као и да би да није тако крива изгледала као пламен свеће.

"Уместо тога данашња крива нам показује да смо радили добар посао", рекла је она и додао да и сада за већину случајева имамо утврђено како су се оболели од корона вируса заразили.

Са друге, стране сада се креће у напад и трагање за свим потенцијалним носиоцима тог вируса.

Кон, такође, каже да смо "добили шест до седам дана без наглог напада вируса на здравствени систем, али да смо осетили са ким имамо посла".

Свакако да је, наводи, 21 особа на респиратору далеко од наивне, али да иде топлије време с обзиром да је пролеће.

Кон каже да сада вероватно има између 1.500 и 3.000 заражених који су на неки начин прикривени и поручује: "Наћи ћемо их или ће се они сами јавити".

Додаје да ће сви нови случајеви бити смештени у болнице и објекте који су за то предвиђени, али и они стари који су потврђени и треба да доврше лечење.

"Тога не мора нико да се плаши, биће то добро. Сви смо прошли све и свашта и то ће да прође. Ако се будемо заједно држали и ово ће да прође", поручио је Кон.


Он је рекао да је с обзиром на искуства кинеских лекара, Сајам изабран као локација, јер је, каже, струка одлучила да би то било најбоље решење, будући да су и они сличне просторе у Кини претварали у тако нешто и дало је резултате.

“Данас су били на Сајму, и они ће видети како ће то бити, где ће се улазити, излазити, шта ће се користити… на основу тога треба нам 48 сати да све то припремимо”, рекао је министар.

Он је навео да ће надлежни спровести и послушати оно што струка одреди и препоручи.

“Јасно ми је да се то некоме не свиђа, али молим све да схвате, да у ситуацији у којој се налазимо, немамо много избора, морамо да слушамо струку да бисмо успели да се изборимо с короном”, рекао је Лончар.

Додао је да је потребно 48 сати да се све то припреми и напоменуо да ће прихватити и спровести све оно што струка каже.

Министар је потврдио да су кинески стручнајци оценили да ВМА није погодна за лечење пацијената заражених коронавирусом.

"Градска болница на Звездари ће прихватити пацијенте, већ је кренула са премештањем пацијената. Од сутра ВМА функционише цивилно, као да је градска болница и прихватаће све оне који нису под сумњом да су заражени коронавирусом", рекао је Лончар.


ВМА цивилна болница за оне који немају везе с короном

Министар здравља Златибор Лончар изјавио је да ће ВМА од сутра функционисати као цивилна болница и примати све грађане који немају везе са корона вирусом, док ће уместо ВМА заражене пацијенте од корона вируса примати Градска болница на Звездари.

"Донета је одлука да ВМА неће бити у систему збрињавања позитивних на корона вирус и уместо ње ће заражене примати Градска болница на Звездари", рекао је Лончар и додао да је почело премештање пацијената из Градске болнице на ВМА.

Истакао је да ће од сутра ВМА бити дежурна болница за цивилне грађане и примати све који нису сумњиви на корона вирус.

Када буду пупуњене болнице Мишовић и Земунска са онима који су заражених короном, попуњаваће се Градска болница пошто ту има доста прикључака за респираторе, додао је Лончар.

Такође, каже да је већ део респиратора са ВМА пребачен у Градску болницу.


Кон: Сви вируси се дуже задржавају на ниским темепратурама

Епидемиолог Предраг Кон рекао је да се вирус задржава на снегу дуже него на топлом времену, али да се вирус ипак налази у човеку.

“Вирус се задржава дуже на снегу и хладном времену него на топлом времену”, рекао је Кон одговарајући на питање новинара да ли су им кинески експерти указали на то да се нови вирус задржава и на снегу, с обзиром да су поједини српски повратници из Вухана на друштвеним мрежама објавили да су их кинеске власти обавестиле да се КОВИД-19 задржава у снегу дуже него на металу.

Кон је навео да са кинеским стручњацима није било разговора о снегу и додао да се вирус налази у секретима човека и уколико човек на било који начин "заграби" снежну површину сигурно је да ће, каже, вирус остати на том месту нешто дуже.



“Како ће се грађани понашати са снегом, нисам о томе много размишљао, али не видим да је то нешто тако опасно, ако се после тога обавезно и темељно перу руке”, закључио је Кон.


Кон: Сви укућани и контакти зараженог биће тестирани

Сви укућани заражених вирусом корона биће тестирани, као и сви с којима је заражени био у контакту пре тога, изјавио је данас епидемиолог Предраг Кон.

Он је, појашњавајући нове мере на конференцији за медије у Влади Србије, додао да ће и сви који су дошли из иностранства, а били су 14 дана у карантину, моћи да се тестирају.

"Ова стратешка промена није ништа ново у епидемиологији, већ потпуно познато. Сада налазимо снаге да идемо на тоталну, стриктну изолацију”, рекао је Кон.

То значи да свако ко је позитиван на корона вирус мора да буде изолован, и око тога не сме да буде дилеме.

“Нова ствар је да ће сви укућани бити тестирани, до сада смо све то пратили, па ако се појави неки симптом, сматрали смо вероватним случајем. Нова ствар је да ће сви контакти особе која је отишла у кућну изолацију бити тестирани”, истакао је Кон.

Ново је, наводи, да ће и они који су прошли 14 дана у самоизолацији, јер су дошли из иностранства или су били у контакту, а нису болесни, моћи да се тестирају.

“Све то треба да организујемо и да онда можемо да тврдимо да ћемо и последњи случај Covid позитивног сместити у изолацију”, рекао је Кон.

Он је додао да се очекује да то буде специјализована болница за позитивне случајеве, лако оболеле, тако да ће људи који су тамо смештени моћи да се крећу, разговарају, јер они нису тешки болесници.

Кон је навео да нема услова за стриктан карантин у смислу да свака особа иде понаособ, и самоизолација ће се и даље обављати у стану, с тим што ће бити строго контролисана, и за кршење ће бити казне.

“Све то, сигурни смо већ сада, даће резултате. Све ово даје резултате, нема наглог скока, имамо пораст који није тако нагао. Али, имамо пораст броја хоспитализованих”, рекао је Кон.

Он је поручио да се морају штитити здравствени радници.


"Ови бројеви нису страшни, ми смо у 19. дану. Ипак највећи део заражених је старији од 50 година. Најтеже форме болести и смрт доживљавају они најстарији. Млађи и ако доспеју на респиратор угалвном то и прегурају", појаснио је он.

Додао је да идемо на "тоталну изолацију", уместо кућне изолације за коју је казао да када би се спроводила не би било проблема.

"Нова ствар је да ће сви контакти особе која је отишла у изолацију бити тестирани. Они који су прошли 14 дана у самоизолацији, а нису болесни, сада ће моћи да се тестирају. Можемо да тврдимо да ћемо и поселдњи случај ковида моћи да ставимо у изолацију", рекао је Кон.

Кон је најавио да ће се самоизолација и даље спроводити у стану, али ће бити строго контролисана.

Инфектолог са Инфективне клинике КЦС Ивана Милошевић напомиње да се вируси не могу размножавати у снегу већ им је за то потребан домаћин.

Предраг Кон је најавио да ће за око недељу дана на целој тетиторији Србије бити потпуно спремни сви капацитети за нови начин борбе са корона вирусом, а у Београду већ за пар дана.

Кон је, одговарајући на питање новинара у Влади Србије да ли верује да ће нова стратегија дати резулате, рекао да заиста постоји разлика у приступу, како је то рекао и председик Србије Александар Вучић, и да полако почиње да верује да та "неман" - корона вирус, мпоже да буде обуздана.

Подсећа је раније био концепт да се што више развуче епидемија како би систем могао да опстане и да што мање људи умре, и истиче да је на почетку доста зависило од опреме и других могућности, али да је сада сасвим друга ситуација захваљујући помоћи из иностгранства.

Навео је да се поставља питање да ли може да се спроведе најављени агресивни приступ, то јест да се тестира велики број људи и да се смести, као и да ће због тога бити пуно посла када је реч о логистици.

"Али, када гледамо стуацију у Италији и Шпанији, имамо додатну мотивацију", напоменуо је Кон и додао да су сада здравствени радници ангажовани у четири смене и да нико више не пита за радно време.

Изразио је очекивање да ће успети да мотивишу и колеге из домова здравља да се толико ангажују, пошто ће у домовима здравља бити, у амбулантама, направљени мали корона центри, где ће долазити грађани да се тестирају.

Директорка Института Батут Дарија Кисић Тепавчевић је казала да ће нова стратегија омогућити бољу контролу ширења вируса.

"Суштина је да трагамо за вирусом и да из особе која има инфекцију пређе на другу особу. Ми му омогућавамо све услове за опстанак, те је на нама да то спречимо и зауставимо ланац инфекције", рекла је она.

У Мишовићу 120 пацијената са короном, један на респиратору

У КБЦ Драгиша Мишовић тренутно је збринуто 120 пацијената заражених новим корона вирусом, један је на респиратору и у тешком општем стању, каже директор те здравствене установе проф. Владимир Ђукић.

Он је нагласио да то није коначна бројка за данас и да је у току пребацивање још заражених пацијената са Инфективне клинике у Београду у ову здравствену установу.

"Јуче смо, на жалост, имали и прву преминулу пацијенткињу. Овде имамо све што модерна медицина захтева, али нисмо могли ништа да учинимо. Грађани морају да остану код куће", рекао је Ђукић за Танјуг.

Наводи да су смене здравствених радника прилагођене новим условима, а истакао је да међу запосленима нико није негодовао због предузетих мера и новог начина рада.

"Веома добро иде и са прерасподелом кадра. Лекари Инфективне клинике ће од сутра бити овде са нама. Својим саветима, добрим познавањем инфективних болести и природе ове болести учиниће да резултати лечења буду бољи", навео је он.

Апеловао је на све грађане да се поштује изолација, да избегавају скупови и да у време ван полицијског часа седе људи код куће. 

"То је једини начин да се спречи инфекција. Здравствени систем је добро организован, али подсетићу да су пукли здравствени системи у много јачим и развијеним земљама", закључио је он.

Милошевић: Тестови на приватним клиникама нису за КОВИД-19

Инфектолог са Клиничког центра Србије Ивана Милошевић изјавила је данас да тестови који се налазе у приватним клиникама нису тестови за нови корона вирус КОВИД - 19.

Одговарајући на питање новинара на конференцији у Влади Србије, Милошевић је нагласила да се тестирања на нови вирус врше само на “Торлаку” и да ће ускоро почети у Клиничком центру Србије.

“Сви тестови који се налазе у приватним лабораторија нису за КОВИД -19, већ су то тестови за prеthodnе познате корона вирусе који су узрочници обичне прехладе. Није довољно да једна лабораторија буде сертификована за рад као микробиолошка лабораторија да би могла да ради тестирање на овај вирус, зато што се ради о новом вирусу”, навела је Милошевић.

Кисић: И до сада су постојали укритеријуми за кућно лечење

Заменик директора Института “Батут” Дарија Кисић Тепавчевић изјавила је данас да су лекари у Србији и до сада по одређеним критеријума слали позитивне на корона вирус у кућну изолацију, а који су имали блаже клиничке слике, те да се то није радило без икаквих критеријума.

Одговарајући на питање новинара на конференцији у Влади Србије, Кисић Тепавчевић је објаснила да су у кућну излоацију послати они пацијенти коиј имају услове да буду смештени у посебну собу и који не живе у породици са новорођанчетом или особом која има ослабљен имуни систем.

“И до сада су постојали критеријуми за кућно лечење, само у наредном периоду ћемо спровести још стриктније мере, односно, и те особе које имају благе клиничке слике, а знамо да су позитивни на нови корона вирус, смештаћемо их у посебне објекте где ће бити под здравственим надзором”, објаснила је Кисић.

Аутор:
Пошаљите коментар
У Војводини 36 заражених, 13 на болничком лечењу

У Војводини 36 заражених, 13 на болничком лечењу

24.03.2020. 10:17 12:39
Нових 27 заражених, укупно 249

Нових 27 заражених, укупно 249

23.03.2020. 15:03 16:36