36. КОБАСИЦИЈАДА У ТУРИЈИ: Два километра чистог уживања
Традиционална Кобасицијада у Турији, 36. по реду, и ове године је окупила велики број посетилаца, чему су засигурно допринеле и временске прилике, а суботњи „ударни“ дан, када је представљена јединствена најдужа кобасица на свету, од почетка је обећавао...
Увелико је познато и каже се за Туринце да сваке године обарају сопствени рекорд, а дужина овогодишње „гинисовске“ кобасице износила је 2.036 метара. Након традиционално оригиналног представљања, када су је трактором допремили до центра села, посетиоци су кобасицу могли да купе „на метар“ по цени од 500 динара, а ове године Кобасицијада је окупила и око 170 излагача првенствено месних прерађевина, али и вина и ракије…
Традиционалним чином пресецања кобасице министар пољопривреде Бранислав Недимовић званично је отворио 36. Кобасицијаду у Турији.
- Хвала Удружењу „Кобасицијада“ што је направило такав искорак да можете само да завидите – сами себи, као што и сами своје рекорде обарате. Нафту и море немамо, али имамо храну, а то је наше злато и ако имамо 1.300 сличних манифестација, то значи да наши људи знају да праве квалитетне прехрамбене производе - рекао је Недимовић и додао да уз развој руралног туризма и богату понуду оваквих домаћих производа земља може напредовати. Познато је шта је Гуча за Србију, а исто то је туринска Кобасицијада за овај наш крај – рекао је Недимовић.
Главни покровитељ кобасицијаде у Турији је општина Србобран, а њен председник, Радивој Парошки, осврнуо се на жељу локалне самоуправе и руководства манифестације да туринска кобасица буде представљена на тржишту.
- Кобасицијада је изузетно значајна за развој општине Србобран, Турије, али и целокупне пољопривреде, и ми ћемо врло брзо учинити да туринску кобасицу можете да купите на сваком месту на тржишту – открио је Парошки. - Сваки пут током Кобасицијаде Турија је другачија, непоновљива, али једно је исто: када дођете, знате да вас овде чекају добри и честити људи. Кобасица је сваке године већа за метар, а то значи да Туринци сами побеђују своје рекорде. Ипак, не мења се квалитет, укус и мирис, због чега је непоновљива.
У удружењу „Кобасицијада“, које је и организатор манифестације поричују да ће туријске кобасице ускоро бити током целе године.
- Покренуто је питање да се туринска кобасица брендира и да буде констатно присутна на тржишту – истиче председник Удружења „Кобасицијада“ Ранислав Станков. – Дошло је до смене генерација, садашњи тим је млад, имамо много воље и ентузијазма, и надам се да ћемо у томе успети. Сматрам да је крајње време, 36 година, и лично бих волео да у том смеру нешто учинимо.
Бројни произвођачи меса представили су своје производе, тајне доброг укуса не откривају до краја, али избор квалитета и укуса је издашан.
- Традиција и квалитет су код нас загарантовани, 27 година радимо – наводи власник и заступник Месарско-занатске радње „Прерада меса Бељански“ из Турије Данило Бељански. – Купци код нас могу да нађу свашта – кобасице, кулен, шваргле, печенице... Туринска кобасица је посебна по томе што је правимо с љубављу. Не правимо то само да бисмо продали, једемо је и ми. Нас не интересује сремачка, банатска и било која друга, само туринска. Код Бељанског током целе године можете да дођете по кобасице.
Гостопримство и топлину у Турији потврђују и мештани.
- Свака част свакоме ко је дошао, а мислим да одавде нико ни гладан ни жедан неће отићи – каже један од њих Александар Јоцић. – Ко год је према нама љубазан, од срца узвратимо. Људскост и поштење увек остаје. Само човечански, другачије не можемо. Мирољубиви смо и такви остајемо. Године које су иза нас довољно говоре о томе зашто је туринска кобасица јединствена. Сам податак да смо ушли у “Гиниса” и да сваке године за метар обарамо рекорд говори да премца немамо. А месо је право, проверено 100 одсто, од наших свиња, нема лажи, нема преваре.
Очекује се да ће у Турији, која има око 2.000 становника, током три дана Кобасицијаде боравити између 50.000 и 70.000 посетилаца за које је приређен и богат културноуметнички програм.
Гости Кобасицијаде у Турији су представници кобасичарских фестивала из Мађарске, Хрватске, Словеније, Румуније и Словачке.
Б. Павковић