Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

36. KOBASICIJADA U TURIJI: Dva kilometra čistog uživanja

29.02.2020. 15:49 19:33
Piše:
Foto: Dnevnik (S. Šušnjević)

Tradicionalna Kobasicijada u Turiji, 36. po redu, i ove godine je okupila veliki broj posetilaca, čemu su zasigurno doprinele i vremenske prilike, a subotnji „udarni“ dan, kada je predstavljena jedinstvena najduža kobasica na svetu, od početka je obećavao...

Uveliko je poznato i kaže se za Turince da svake godine obaraju sopstveni rekord, a dužina ovogodišnje „ginisovske“ kobasice iznosila je 2.036 metara. Nakon tradicionalno originalnog predstavljanja, kada su je traktorom dopremili do centra sela, posetioci su kobasicu mogli da kupe „na metar“ po ceni od 500 dinara, a ove godine Kobasicijada je okupila i oko 170 izlagača prvenstveno mesnih prerađevina, ali i vina i rakije…

Tradicionalnim činom presecanja kobasice ministar poljoprivrede Branislav Nedimović zvanično je otvorio 36. Kobasicijadu u Turiji.

- Hvala Udruženju „Kobasicijada“ što je napravilo takav iskorak da možete samo da zavidite – sami sebi, kao što i sami svoje rekorde obarate. Naftu i more nemamo, ali imamo hranu, a to je naše zlato i ako imamo 1.300 sličnih manifestacija, to znači da naši ljudi znaju da prave kvalitetne prehrambene proizvode - rekao je Nedimović i dodao da uz razvoj ruralnog turizma i bogatu ponudu ovakvih domaćih proizvoda zemlja može napredovati. Poznato je šta je Guča za Srbiju, a isto to je turinska Kobasicijada za ovaj naš kraj – rekao je Nedimović.

Glavni pokrovitelj kobasicijade u Turiji je opština Srbobran, a njen predsednik, Radivoj Paroški, osvrnuo se na želju lokalne samouprave i rukovodstva manifestacije da turinska kobasica bude predstavljena na tržištu.

- Kobasicijada je izuzetno značajna za razvoj opštine Srbobran, Turije, ali i celokupne poljoprivrede, i mi ćemo vrlo brzo učiniti da turinsku kobasicu možete da kupite na svakom mestu na tržištu – otkrio je Paroški. - Svaki put tokom Kobasicijade Turija je drugačija, neponovljiva, ali jedno je isto: kada dođete, znate da vas ovde čekaju dobri i čestiti ljudi. Kobasica je svake godine veća za metar, a to znači da Turinci sami pobeđuju svoje rekorde. Ipak, ne menja se kvalitet, ukus i miris, zbog čega je neponovljiva.

U udruženju „Kobasicijada“, koje je i organizator manifestacije poričuju da će turijske kobasice uskoro biti tokom cele godine.

- Pokrenuto je pitanje da se turinska kobasica brendira i da bude konstatno prisutna na tržištu – ističe predsednik Udruženja „Kobasicijada“ Ranislav Stankov. – Došlo je do smene generacija, sadašnji tim je mlad, imamo mnogo volje i entuzijazma, i nadam se da ćemo u tome uspeti. Smatram da je krajnje vreme, 36 godina, i lično bih voleo da u tom smeru nešto učinimo.

Brojni proizvođači mesa predstavili su svoje proizvode, tajne dobrog ukusa ne otkrivaju do kraja, ali izbor kvaliteta i ukusa je izdašan.

- Tradicija i kvalitet su kod nas zagarantovani, 27 godina radimo – navodi vlasnik i zastupnik Mesarsko-zanatske radnje „Prerada mesa Beljanski“ iz Turije Danilo Beljanski. – Kupci kod nas mogu da nađu svašta – kobasice, kulen, švargle, pečenice... Turinska kobasica je posebna po tome što je pravimo s ljubavlju. Ne pravimo to samo da bismo prodali, jedemo je i mi. Nas ne interesuje sremačka, banatska i bilo koja druga, samo turinska. Kod Beljanskog tokom cele godine možete da dođete po kobasice.

Gostoprimstvo i toplinu u Turiji potvrđuju i meštani.

- Svaka čast svakome ko je došao, a mislim da odavde niko ni gladan ni žedan neće otići – kaže jedan od njih Aleksandar Jocić. – Ko god je prema nama ljubazan, od srca uzvratimo. Ljudskost i poštenje uvek ostaje. Samo čovečanski, drugačije ne možemo. Miroljubivi smo i takvi ostajemo. Godine koje su iza nas dovoljno govore o tome zašto je turinska kobasica jedinstvena. Sam podatak da smo ušli u “Ginisa” i da svake godine za metar obaramo rekord govori da premca nemamo. A meso je pravo, provereno 100 odsto, od naših svinja, nema laži, nema prevare.

Očekuje se da će u Turiji, koja ima oko 2.000 stanovnika, tokom tri dana Kobasicijade boraviti između 50.000 i 70.000 posetilaca za koje je priređen i bogat kulturnoumetnički program. 

Gosti Kobasicijade u Turiji su predstavnici kobasičarskih festivala iz Mađarske, Hrvatske, Slovenije, Rumunije i Slovačke.

B. Pavković

Piše:
Pošaljite komentar