У Косјерићу први у свету направили коњак од шљивовице
БЕОГРАД: Флаша од 0,7 литара коњака од шљивовице, првог у свету, коју је произвела дестилерија Зарић из Косјерића, под именом "Краљ" појавила се у продаји и кошта 500 евра у малопродаји, а првих 500 флаша биће у само неколико винотека у Београду, најавио је власник фирме Вујица Зарић.
Он је, на презентацији, истакао да, захваљујући главном технологу компаније Марку Љешовићу, који је на томе одбранио докторску дисертацију, коњак од шљива представља револуцију у производњи ракије, јер се први пут од вина од шљиве добија тако племенито пиће.
За коњак "Краљ" је направљено 6.500 анализа, показало се да има само четири одсто метил алкохола, код најбољих француских коњака је два одсто, док остали имају 10-12 одсто, објаснио је Зарић и најавио да ће и њихов производ бити смањен на два одсто.
Он је додао да је цена од 500 евра толика јер се коњак пакује у флашу од чешког кристала, са две специфичне чаше, што укупно кошта око 120-130 евра, а да се велетрговцима продаје за 300 евра.
Љешовић је објаснио да се вина од шљиве, што је основа за коњак, не може добити много, јер то зависи од године рода, некад 30-40 литара од 100 килограма, а понекад и само 20.
За литар коњака "Краљ" треба 40-50 килограма шљиве, и то мешане три аутохтоне врсте - трноваче, црвене ранке и пожегаче. То је веома комплексан процес, јер се све ради ручно, од вађења коштице из шљиве надаље, а бирају се најбољи и најзрелији плодови, рекао је он.
Дестилат мора да одлежи у храстовим бачвама најмање три године, а за завршетак процеса треба пет година. Још у свету нико такво нешто није произвео. Хемијске анализе су дивне, разлика у односу на домаће ракије је огромна, нагласио је Љешовић, који је технолог за ракију више од 40 година.