clear sky
12°C
21.09.2024.
Нови Сад
eur
117.062
usd
104.8191
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Тема “Дневника”: Шверцују се вештачки зуби, коса, вучија глава...

21.12.2019. 11:35 11:39
Пише:
Извор: Uprava carina

НОВИ САД: Дрога, оружје, злато, сребро, цвеће, антиквитети, интелектуална својина, заштићене врсте животиња, нема робе која на царини није откривена. Осим, ових, да кажемо, уобичајених ствари које су проналазили, цариници су имали и неке неуобичајене, бизарне, улове.

Тако су у четвртак, 19. децембра, на улазној страни прелаза Градина спречили покушај кријумчарења готово пет килограма људске косе.

Подсетимо, овај необичан покушај кријумчарења откривен код Београђана (39) који је путовао аутомобилом у друштву сапутнице из Турске. На питање цариника да ли имају нешто да пријаве за царинску контролу, одговорили су да немају, међутим приликом прегледа аутомобила, у касети испред сувозачког седишта, затекли су велике праменове природне људске косе. Даљим прегледом откривено је да је коса била скривена и у пртљаг, у торбицу која се налазила на задњем седишту, али и у сапутницином yеpu јакне.

Истог дана, али на Хоргошу, цариници су у сарадњи са спречили покушај кријумчарења готово 25 килограма разних руда и минерала.

Летос је на пункту Мердаре спречен покушај кријумчарења деветогодишње девојчице са територије Косова и Метохије у Немачку. Девојчица је пронађена у простору за резервни точак аутомобила "крајслер" немачких регистарских ознака којим је управљао 42-годишњи мушкарац албанске националности, а с њим је био и његов 17-годишњи син.


Фото-апарат марке “лајка”

Цариници су на граничном прелазу Батровци, приликом улаза у земљу спречили кријумчарење фотоапарата познате марке "лајка" вредности веће од 700.000 динара. Прекршај је откривен у "мерцедесу" београдских регистарских ознака којим се из Аустрије враћао пар средњих година, држављани Србије. Приликом контртоле, у путној торби иза седишта, цариници су пронашли фотоапарат марке "лајка" и рачун који потврђује да је купљен у Аустрији за готово 6.000 евра, као и пратећу опрему. Међутим, путници, држављани Србије, у земљу могу без плаћања дажбина да унесу робу у вредности до 100 евра, а да вредније ствари треба да пријаве и за њих плате увозне дажбине, а поменути уређај је производ немачке компаније која послује дуже од једног века, а најскупљи фотоапарат на свету је управо "лајка" из 1932. године, коју је један колекционар из Азије на аукцији у Бечу платио чак 1,3 милиона евра.


Возач аутомобила је, након што је сакривена девојчица пронађена, рекао да се ради о детету његове сестре која живи у Немачкој и да се дете играло и случајно сакрило ту.

Још једно изненађење цариницима је приредио возач "поршеа" немачких регистарских ознака, чија је вредност процењена на износ од готово 12 милиона динара, када се 3. септембра појавио на административном пункту из правца АП Косово и Метохија.

Наиме, возач албанске националности са пребивалиштем у Немачкој упутио се ка тој земљи возећи нерегистровани аутомобил страног порекла, који prеthodno није пријавио приликом уласка у Србију.

Прегледом документације утврђено је да "порше 911 карера" није регистрован, што значи да је морао бити пријављен и стављен под царински надзор, што возач није учинио.

На питање цариника због чега није пријавио возило када није регистровано, возач је рекао да се ради о аутомобилу његовог сина за који није ни знао да није регистрован, као ни да у том случају треба да га пријави.

Прекршајни суд је у скраћеном поступку, који се примењује када је реч о страним држављанима и особама са пребивалиштем у иностранству, донео одлуку да возача казни новчаном казном у износу од 100.000 динара и заштитном мером трајног одузимања непријављене робе.

Да бизарне заплене нису никаква новост, већ уобичајена појава на граничним прелазима потврђује и пример шверца протеза. Тако је пре пар година у путничком возилу, у којем су били мађарски и српски држављани, откривено 600 сетова протеза, готових зуба, занимљивог назива “Голд денс”.

Цариници на београдском аеродрому "Никола Тесла" запленили, августа 2016. године, препарирану главу заштићене врсте вука коју је покушао, без одговарајућих дозвола, да у Србију унесе руски држављанин који је допутовао летом из Москве.

Интересантан случај је и када су цариници, током рутинске контроле, на београдском аеродрому зауставили Американца који је из Мексика преко Париза допутовао у Београд. У његовом пртљагу убрзо су открили огромне рогове њима непознате животиње. Сумњајући да је реч о животињи која је заштићена по Конвенцији о заштити угрожених врста, консултовали су стручњаке изГрупе за ЦИТЕС, који су потврдили да рогови припадају заштићеној врсти америчког муфлона.


Лекови за смирење и потенцију

Дешавају се и покушаји шверца лекова за смирење. Тако је у једном случају, на Батровцима, у камиону који је превозио аутогуме за Аустрију, у торбама скривеним у пртљагу пронађено 300.000 комада диазепама. Занимљиво је да су, неколико дана пре тога, аустријски цариници код српског и мађарског држављанина пронашли 170.000 комада истог тог лека.

Цариници су откривали и велике количине лекова за потенцију. У једном случају њихова вредност је била већа од милион евра. Ради се о 1,5 милиона таблета "камагра 100". Лекови су имали порекло из Индије, а у папирима је била пријављена вредност од само 7.000 евра.


С обзиром на то да путник није поседовао неопходну ЦИТЕС дозволу, остао је без трофејних рогова, који су предати Природњачком музеју у Београду.

Можда не спада у категорију бизарних, али је свакако несвакидашња заплена када су цариници су у сарадњи с полицијом на граничном прелазу Хоргош, запленили 13 сатова од којих се за примерак yеpnog сата ''Патек Филип'' из 1921. године сумња да има велику колекционарску вредност. Реч је о једном од најпознатијих сатова на свету, а када се зна да су то сатови из лимитираних серија, не искључујемо могућност да је припадао некој познатој личности, што му додатно диже вредност. Такође се не искључује могућност и да је потекао из неког кривичног дела, као што је пљачка приватне колекције или залагаонице на Западу.  У српској царини кажу да су технички и кадровски добро опремљени, а захваљујући искуству и скенеру, доказују свакодневне успешне заплене.

Д. Николић

Аутор:
Пошаљите коментар
Управа царина: Осујећено кријумчарење људске косе

Управа царина: Осујећено кријумчарење људске косе

19.12.2019. 15:41 15:46
На Хоргошу спречено кријумчарење 25 килограма минерала

На Хоргошу спречено кријумчарење 25 килограма минерала

19.12.2019. 12:44 12:47