Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Tema “Dnevnika”: Švercuju se veštački zubi, kosa, vučija glava...

21.12.2019. 11:35 11:39
Piše:
Izvor: Uprava carina

NOVI SAD: Droga, oružje, zlato, srebro, cveće, antikviteti, intelektualna svojina, zaštićene vrste životinja, nema robe koja na carini nije otkrivena. Osim, ovih, da kažemo, uobičajenih stvari koje su pronalazili, carinici su imali i neke neuobičajene, bizarne, ulove.

Tako su u četvrtak, 19. decembra, na ulaznoj strani prelaza Gradina sprečili pokušaj krijumčarenja gotovo pet kilograma ljudske kose.

Podsetimo, ovaj neobičan pokušaj krijumčarenja otkriven kod Beograđana (39) koji je putovao automobilom u društvu saputnice iz Turske. Na pitanje carinika da li imaju nešto da prijave za carinsku kontrolu, odgovorili su da nemaju, međutim prilikom pregleda automobila, u kaseti ispred suvozačkog sedišta, zatekli su velike pramenove prirodne ljudske kose. Daljim pregledom otkriveno je da je kosa bila skrivena i u prtljag, u torbicu koja se nalazila na zadnjem sedištu, ali i u saputnicinom yepu jakne.

Istog dana, ali na Horgošu, carinici su u saradnji sa sprečili pokušaj krijumčarenja gotovo 25 kilograma raznih ruda i minerala.

Letos je na punktu Merdare sprečen pokušaj krijumčarenja devetogodišnje devojčice sa teritorije Kosova i Metohije u Nemačku. Devojčica je pronađena u prostoru za rezervni točak automobila "krajsler" nemačkih registarskih oznaka kojim je upravljao 42-godišnji muškarac albanske nacionalnosti, a s njim je bio i njegov 17-godišnji sin.


Foto-aparat marke “lajka”

Carinici su na graničnom prelazu Batrovci, prilikom ulaza u zemlju sprečili krijumčarenje fotoaparata poznate marke "lajka" vrednosti veće od 700.000 dinara. Prekršaj je otkriven u "mercedesu" beogradskih registarskih oznaka kojim se iz Austrije vraćao par srednjih godina, državljani Srbije. Prilikom kontrtole, u putnoj torbi iza sedišta, carinici su pronašli fotoaparat marke "lajka" i račun koji potvrđuje da je kupljen u Austriji za gotovo 6.000 evra, kao i prateću opremu. Međutim, putnici, državljani Srbije, u zemlju mogu bez plaćanja dažbina da unesu robu u vrednosti do 100 evra, a da vrednije stvari treba da prijave i za njih plate uvozne dažbine, a pomenuti uređaj je proizvod nemačke kompanije koja posluje duže od jednog veka, a najskuplji fotoaparat na svetu je upravo "lajka" iz 1932. godine, koju je jedan kolekcionar iz Azije na aukciji u Beču platio čak 1,3 miliona evra.


Vozač automobila je, nakon što je sakrivena devojčica pronađena, rekao da se radi o detetu njegove sestre koja živi u Nemačkoj i da se dete igralo i slučajno sakrilo tu.

Još jedno iznenađenje carinicima je priredio vozač "poršea" nemačkih registarskih oznaka, čija je vrednost procenjena na iznos od gotovo 12 miliona dinara, kada se 3. septembra pojavio na administrativnom punktu iz pravca AP Kosovo i Metohija.

Naime, vozač albanske nacionalnosti sa prebivalištem u Nemačkoj uputio se ka toj zemlji vozeći neregistrovani automobil stranog porekla, koji prethodno nije prijavio prilikom ulaska u Srbiju.

Pregledom dokumentacije utvrđeno je da "porše 911 karera" nije registrovan, što znači da je morao biti prijavljen i stavljen pod carinski nadzor, što vozač nije učinio.

Na pitanje carinika zbog čega nije prijavio vozilo kada nije registrovano, vozač je rekao da se radi o automobilu njegovog sina za koji nije ni znao da nije registrovan, kao ni da u tom slučaju treba da ga prijavi.

Prekršajni sud je u skraćenom postupku, koji se primenjuje kada je reč o stranim državljanima i osobama sa prebivalištem u inostranstvu, doneo odluku da vozača kazni novčanom kaznom u iznosu od 100.000 dinara i zaštitnom merom trajnog oduzimanja neprijavljene robe.

Da bizarne zaplene nisu nikakva novost, već uobičajena pojava na graničnim prelazima potvrđuje i primer šverca proteza. Tako je pre par godina u putničkom vozilu, u kojem su bili mađarski i srpski državljani, otkriveno 600 setova proteza, gotovih zuba, zanimljivog naziva “Gold dens”.

Carinici na beogradskom aerodromu "Nikola Tesla" zaplenili, avgusta 2016. godine, prepariranu glavu zaštićene vrste vuka koju je pokušao, bez odgovarajućih dozvola, da u Srbiju unese ruski državljanin koji je doputovao letom iz Moskve.

Interesantan slučaj je i kada su carinici, tokom rutinske kontrole, na beogradskom aerodromu zaustavili Amerikanca koji je iz Meksika preko Pariza doputovao u Beograd. U njegovom prtljagu ubrzo su otkrili ogromne rogove njima nepoznate životinje. Sumnjajući da je reč o životinji koja je zaštićena po Konvenciji o zaštiti ugroženih vrsta, konsultovali su stručnjake izGrupe za CITES, koji su potvrdili da rogovi pripadaju zaštićenoj vrsti američkog muflona.


Lekovi za smirenje i potenciju

Dešavaju se i pokušaji šverca lekova za smirenje. Tako je u jednom slučaju, na Batrovcima, u kamionu koji je prevozio autogume za Austriju, u torbama skrivenim u prtljagu pronađeno 300.000 komada diazepama. Zanimljivo je da su, nekoliko dana pre toga, austrijski carinici kod srpskog i mađarskog državljanina pronašli 170.000 komada istog tog leka.

Carinici su otkrivali i velike količine lekova za potenciju. U jednom slučaju njihova vrednost je bila veća od milion evra. Radi se o 1,5 miliona tableta "kamagra 100". Lekovi su imali poreklo iz Indije, a u papirima je bila prijavljena vrednost od samo 7.000 evra.


S obzirom na to da putnik nije posedovao neophodnu CITES dozvolu, ostao je bez trofejnih rogova, koji su predati Prirodnjačkom muzeju u Beogradu.

Možda ne spada u kategoriju bizarnih, ali je svakako nesvakidašnja zaplena kada su carinici su u saradnji s policijom na graničnom prelazu Horgoš, zaplenili 13 satova od kojih se za primerak yepnog sata ''Patek Filip'' iz 1921. godine sumnja da ima veliku kolekcionarsku vrednost. Reč je o jednom od najpoznatijih satova na svetu, a kada se zna da su to satovi iz limitiranih serija, ne isključujemo mogućnost da je pripadao nekoj poznatoj ličnosti, što mu dodatno diže vrednost. Takođe se ne isključuje mogućnost i da je potekao iz nekog krivičnog dela, kao što je pljačka privatne kolekcije ili zalagaonice na Zapadu.  U srpskoj carini kažu da su tehnički i kadrovski dobro opremljeni, a zahvaljujući iskustvu i skeneru, dokazuju svakodnevne uspešne zaplene.

D. Nikolić

Autor:
Pošaljite komentar
Uprava carina: Osujećeno krijumčarenje ljudske kose

Uprava carina: Osujećeno krijumčarenje ljudske kose

19.12.2019. 15:41 15:46
Na Horgošu sprečeno krijumčarenje 25 kilograma minerala

Na Horgošu sprečeno krijumčarenje 25 kilograma minerala

19.12.2019. 12:44 12:47