overcast clouds
15°C
20.09.2024.
Нови Сад
eur
117.058
usd
105.2585
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Посматрачи спремили лупу, договорено за изборе на провери

18.12.2019. 08:25 08:30
Пише:
Извор: Tanjug

Трећом рундом разговора под куполом српског парламента прошле недеље окончана је прва фаза међустраначког дијалога уз посредовање Европског парламента.

У финалном саопштењу поздрављени су кораци који су предузети у кратком року, али је и инсистирано на томе да до почетка изборне кампање снаге морају бити усмерене на спровођење обавеза, „да би се остварила опипљива побољшања у пракси, посебно у области слободе медија и улози регулисања јавних медијских сервиса”.

Учесници дијалога позвали су посматрачку мисију ОЕБС-а и друге домаће и међународне посматраче, укључујући делегацију Европског парламента за посматрање избора, да дају своју коначну објективну оцену напретка у спровођењу свих обавеза у циљу унапређења услова за одржавање парламентарних избора.

Председник Србије Александар Вучић, који је и лидер СНС-а као стожерне странке владајуће коалиције, поручио је везано за резултат дијалога: „Све што је тражено, дали смо. И мало више. Желимо развој демократије у земљи и не плашимо се конкуренције. Нерад не може никад да победи рад. Нека људи не брину, то је добро и важно за нашу земљу”. Истакао је да је било важно да се учини све што ће допринети развоју демократије у земљи.

Све што је тражено, дали смо. И мало више. Желимо развој демократије у земљи и не плашимо се конкуренције (Александар Вучић)

Известилац Европског парламента за Србију Владими Билчик, који је био један од учесника дијалога, казао је да ће европарламентарци уложити све напоре да осигурају да што већи број политичких актера учествује на предстојећим изборима.

– То подразумева дијалог и отворене канале комуникације – рекао је Билчик, уз оцену да је у дијалогу дошло до „важних резултата и напретка”. – Не затварамо ништа. Јасно кажем да релевантан политички рад мора да се одвија на првом месту у институцијама које су за то намењене, а то су парламент и избори. Покушали смо да кроз дијалог охрабримо све да учествују на изборима и да побољшамо изборне услове. Пратићемо примену договореног, да бисмо могли гарантовати да су услови за политичко надметање у Србији заиста демократски, да могу да се одрже фер избори следеће године.

На питање да ли су тачни медијски наводи да су посредници ЕП-а прошле недеље покушали „последњи пут” да убеде представнике СзС-а да одустану од бојкота, Билчик је казао да се о томе разговара у „свакој прилици”. Нагласио је да су избори као демократска институција „најбољи, а у функционалној парламентарној демократији и једини, начин” за политичко надметање. Подсетио је на то да се кроз међупартијски дијалог воде  разговори са свим релевантним политичким снагама у Србији.

– У овом тренутку најзначајније политичке снаге учествују у раду паламента и спремне су да изађу на изборе. Има и оних снага које не користе своју пуну улогу у парламентарном раду и прете да ће бојкотовати изборе. Наш циљ је да их, колико је могуће више, окупимо до следећих избора – навео је Билчик.

Додао је да ће „примарни интерес” посредника у другој фази дијалога бити разговори с оним политичким чиниоцима који ће ући у нови сазив парламента.


Шта је до сада остварено

У закључцима из дијалога наводи се да је изменама четири закона остварена забрана да државни званичници користе јавна средства у сврхе политичке кампање, као и злоупотреба јавних предузећа. Донете су и мере којима се Министарству државне управе и локалне самоуправе даје надлежност да надгледа примену прописа који се односе на Јединствени бирачки списак. Наводи се и то да на посебном веб-сајту грађани могу проверити да ли су на бирачком списку. Напомиње се да ће нови правилник РЕМ-а за јавне медијске сервисе бити на јавној расправи до 24. децембра, а да ће препоруке за комерцијалне емитере бити донете до краја јануара. По одлуци РИК-а од 2. децембра, домаћи и страни посматрачи моћи ће да прате рад Републичке изборне комисије, бирачких одбора и радних група и тела РИК-а без ограничења.


– Ми не водимо тај дијалог као краткорочну обавезу. Долазимо поново следеће године, након парламентарних избора, да видимо како да допринесемо побољшању политичке културе у парламенту Србије. Циљ дијалога је демократска политичка култура у Србији која добро функционише – закључио је Билчик.

Европски парламент издао је пре два дана саопштење, подсећајући на то да је трећа рунда дијалога увела стриктан временски оквир за примену сваке од предвиђених обавеза. У тексту се додаје да је током треће рунде међупартијског дијалога разговарано и о могућности да се избори одрже „што је касније могуће, не у марту, већ у тремину који одреди председник Републике Србије”.

„То ће дати времена за примену свих обавеза, а свим ученицима, посебно грађанима Србије, омогућити да осете пун ефекат побољшања изборних услова”, стоји у тексту ЕП-а.

Челници Савеза за Србију Драган Ђилас, Небојша Зеленовић и Дејан Николић позвали су, у заједничком ауторском тексту за бриселски портал „Еуроактив”, европске лидере да Србији, у којој, како наводе, демократија назадује од доласка СНС-а на власт, помогну да успостави слободу медија и услове за фер и правичне изборе.

С. Станковић

Аутор:
Пошаљите коментар