Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Posmatrači spremili lupu, dogovoreno za izbore na proveri

18.12.2019. 08:25 08:30
Piše:
Izvor: Tanjug

Trećom rundom razgovora pod kupolom srpskog parlamenta prošle nedelje okončana je prva faza međustranačkog dijaloga uz posredovanje Evropskog parlamenta.

U finalnom saopštenju pozdravljeni su koraci koji su preduzeti u kratkom roku, ali je i insistirano na tome da do početka izborne kampanje snage moraju biti usmerene na sprovođenje obaveza, „da bi se ostvarila opipljiva poboljšanja u praksi, posebno u oblasti slobode medija i ulozi regulisanja javnih medijskih servisa”.

Učesnici dijaloga pozvali su posmatračku misiju OEBS-a i druge domaće i međunarodne posmatrače, uključujući delegaciju Evropskog parlamenta za posmatranje izbora, da daju svoju konačnu objektivnu ocenu napretka u sprovođenju svih obaveza u cilju unapređenja uslova za održavanje parlamentarnih izbora.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je i lider SNS-a kao stožerne stranke vladajuće koalicije, poručio je vezano za rezultat dijaloga: „Sve što je traženo, dali smo. I malo više. Želimo razvoj demokratije u zemlji i ne plašimo se konkurencije. Nerad ne može nikad da pobedi rad. Neka ljudi ne brinu, to je dobro i važno za našu zemlju”. Istakao je da je bilo važno da se učini sve što će doprineti razvoju demokratije u zemlji.

Sve što je traženo, dali smo. I malo više. Želimo razvoj demokratije u zemlji i ne plašimo se konkurencije (Aleksandar Vučić)

Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimi Bilčik, koji je bio jedan od učesnika dijaloga, kazao je da će evroparlamentarci uložiti sve napore da osiguraju da što veći broj političkih aktera učestvuje na predstojećim izborima.

– To podrazumeva dijalog i otvorene kanale komunikacije – rekao je Bilčik, uz ocenu da je u dijalogu došlo do „važnih rezultata i napretka”. – Ne zatvaramo ništa. Jasno kažem da relevantan politički rad mora da se odvija na prvom mestu u institucijama koje su za to namenjene, a to su parlament i izbori. Pokušali smo da kroz dijalog ohrabrimo sve da učestvuju na izborima i da poboljšamo izborne uslove. Pratićemo primenu dogovorenog, da bismo mogli garantovati da su uslovi za političko nadmetanje u Srbiji zaista demokratski, da mogu da se održe fer izbori sledeće godine.

Na pitanje da li su tačni medijski navodi da su posrednici EP-a prošle nedelje pokušali „poslednji put” da ubede predstavnike SzS-a da odustanu od bojkota, Bilčik je kazao da se o tome razgovara u „svakoj prilici”. Naglasio je da su izbori kao demokratska institucija „najbolji, a u funkcionalnoj parlamentarnoj demokratiji i jedini, način” za političko nadmetanje. Podsetio je na to da se kroz međupartijski dijalog vode  razgovori sa svim relevantnim političkim snagama u Srbiji.

– U ovom trenutku najznačajnije političke snage učestvuju u radu palamenta i spremne su da izađu na izbore. Ima i onih snaga koje ne koriste svoju punu ulogu u parlamentarnom radu i prete da će bojkotovati izbore. Naš cilj je da ih, koliko je moguće više, okupimo do sledećih izbora – naveo je Bilčik.

Dodao je da će „primarni interes” posrednika u drugoj fazi dijaloga biti razgovori s onim političkim činiocima koji će ući u novi saziv parlamenta.


Šta je do sada ostvareno

U zaključcima iz dijaloga navodi se da je izmenama četiri zakona ostvarena zabrana da državni zvaničnici koriste javna sredstva u svrhe političke kampanje, kao i zloupotreba javnih preduzeća. Donete su i mere kojima se Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave daje nadležnost da nadgleda primenu propisa koji se odnose na Jedinstveni birački spisak. Navodi se i to da na posebnom veb-sajtu građani mogu proveriti da li su na biračkom spisku. Napominje se da će novi pravilnik REM-a za javne medijske servise biti na javnoj raspravi do 24. decembra, a da će preporuke za komercijalne emitere biti donete do kraja januara. Po odluci RIK-a od 2. decembra, domaći i strani posmatrači moći će da prate rad Republičke izborne komisije, biračkih odbora i radnih grupa i tela RIK-a bez ograničenja.


– Mi ne vodimo taj dijalog kao kratkoročnu obavezu. Dolazimo ponovo sledeće godine, nakon parlamentarnih izbora, da vidimo kako da doprinesemo poboljšanju političke kulture u parlamentu Srbije. Cilj dijaloga je demokratska politička kultura u Srbiji koja dobro funkcioniše – zaključio je Bilčik.

Evropski parlament izdao je pre dva dana saopštenje, podsećajući na to da je treća runda dijaloga uvela striktan vremenski okvir za primenu svake od predviđenih obaveza. U tekstu se dodaje da je tokom treće runde međupartijskog dijaloga razgovarano i o mogućnosti da se izbori održe „što je kasnije moguće, ne u martu, već u treminu koji odredi predsednik Republike Srbije”.

„To će dati vremena za primenu svih obaveza, a svim učenicima, posebno građanima Srbije, omogućiti da osete pun efekat poboljšanja izbornih uslova”, stoji u tekstu EP-a.

Čelnici Saveza za Srbiju Dragan Đilas, Nebojša Zelenović i Dejan Nikolić pozvali su, u zajedničkom autorskom tekstu za briselski portal „Euroaktiv”, evropske lidere da Srbiji, u kojoj, kako navode, demokratija nazaduje od dolaska SNS-a na vlast, pomognu da uspostavi slobodu medija i uslove za fer i pravične izbore.

S. Stanković

Autor:
Pošaljite komentar