overcast clouds
21°C
20.09.2024.
Нови Сад
eur
117.058
usd
105.2585
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

ПОЖАРИ У СРБИЈИ Најчешћи узрок је паљење стрњишта

29.10.2019. 15:39 15:41
Пише:
Извор: Tanjug

На гашењу пожара који већ неколико дана букти на Старој планини, ангажовано је више од 200 људи, ватрогасаца-спасилаца, припадника Жандармерије, радника “Србија шума” и грађана, а пожаром нису угрожени становништво и имовина, саопштило је Министарство унутрашњих послова.

Гашење пожара отежава неприступачан терен и велика надморска висина, због чега се до места где гори шума и растиње не може доћи ватрогасним возилима. Дуготрајна суша и ветар који је почео да дува отежавају ситуацију, а сви се надају да ће промена времена с кишом олакшати посао ватрогасцима и осталим службама, ангажованим на гашењу једног од највећих пожара у Србији последњих година. Проблем је, међутим, и у томе што се на многим њивама у Србији зима припрема паљењем стрњишта, што додатно погоршава целу ситуацију.

Пожар на Старој планини избио је на бугарској страни, одакле се проширио на територију Србије, а на његовом гашењу ангажовани су ватрогасци-спасиоци из Пирота, Ниша, Димитровграда, Бабушнице, Зајечара, Лесковца, Смедерева, Панчева, Јагодине, Шапца и Крушеваца.

Помоћник министра унутрашњих послова и начелник Сектора за ванредне ситуације Предраг Марић, изјавио је да је због неприступачног терена и ветра који мења правац гашење пожара на Старој планини отежано, због чега је руском Министарству за ванредне ситуације упућена молба за ангажовање авиона “Иљушин 76”.


Од почетка године 3.031 пожар

У Србији је ватром захваћено на десетине локација, види се на карти пожара Националне ваздухопловне и свемирске администрације (НАСА). Од почетка октобра регистрован је чак 3.031 пожар.


- Очекујем да у наредних пар дана летелица буде овде и то би значајно растеретило рад људи на терену, с обзиром на то да је реч о авиону који носи 42 тоне воде и може да дејствује на најнеприступачнијим деловима Старе планине - рекао је Марић и указао на то да је ситуација на Старој планини нешто повољнија, имајући у виду да ветар дува у правцу Бугарске и да ће се, након што хеликоптер Министарства унутрашњих послова обави извиђање, одлучити да ли је могуће пожар гасити из ваздуха.

Говорећи о ситуацији у Пчињском округу, Марић је навео да су на тој територији активна четири пожара, да нису угрожена насељена места и да нема опасности по животе људи.

- На гашењу пожара у Пчињском округу ангажована су три хеликоптера Министарства унутрашњих послова - рекао је Марић и додао да је ситуација знатно боља.

У пожарима који су захватили Пчињски округ нема угроженог становништва и објеката, а на гашењу је ангажовано више од 130 ватрогасаца-спасилаца из Врања, Београда, Новог Сада, Крагујевца, Краљева, Ваљева, Сремске Митровице, Ниша и Лесковца.

Пожар се гаси у четири сектора на територији Босилеграда, Трговишта, Сурдулице и Честелина, пише портал Јужне вести. На гашењу пожара у Пчињском округу ангажована је и Хеликоптерска јединица МУП-а Србије. На гашењу пожара на Старој планини од уторка ујутру ангажовани су и припадници жандармерије, изјавио је координатор Штаба за ванредне ситуације града Пирота Сретен Савов и додао је пожар удаљен око 15 до 20 километара од насељених места и да није угрожено становништво и њихова имовина. Ватрогасно - спасилачке јединице из Пирота и других градова, како је рекао, од недеље раде на гашењу пожара на овој планини и укупно је ангажовано скоро 150 људи.

На Старој планини ватрена стихија не смирује се од недеље, а како кажу у Штабу за ванредне ситуације, гашење отежавају тешка приступачност терена и ветар. Гори и око 500 хектара ниског растиња и дрвећа код Трговишта, два објекта су изгорела и у овој општини проглашена је ванредна ситуација, а ватра је буктала и на делу планине Видојевица код Прокупља, као и изнад Врања. Пожар који је пре три дана избио на планини Видојевици, у току јучерашњег дана стављен је под контролу и до краја дана угашен, кажу за портал Јужне вести из прокупачког Одељења за ванредне ситуације.

У Пчињском округу ангажована су три хеликоптера МУП-а, 88 ватрогасаца, 44 мештана, 17 ватрогасно-спасилачких возила. Ситуација је свуда повољнија него у понедељак, сви објекти су одбрањени током ноћи. Преко 40 ватрогасаца из Краљева, Ваљева, Сремске Митровице, Београда, Ниша и Лесковца помажу у гашењу пожара.


Страдао у покушају да угаси ватру

Мушкарац (80) из бујановачког села Сејаце настрадао је у недељу када је покушао да угаси пожар који је букнуо у њиви која се граничи са његовом кућом, јавио је портал Бујановачке. Рођак несрећног човека рекао је да је изгорели покушао да угаси ватру на њиви која није његова, али му се налази поред куће.

- Људи сваке године у ово време пале њиве јер им је лакше него да је очисте, несвесни колико је то опасно - рекао је рођак страдалог.


У Врању, ватрена стихија захватила је и подручје Челестина код Врања, а како је саопштено на ванредној седници Градског штаба за ванредне ситуације у Врању, реч је о изузетно неприступачном терену, што ватрогасцима отежава гашење. У Врање долази 45 професионалних ватрогасаца из Краљева, Ваљева, Сремске Митровице, Београда, Ниша и Лесковца, а ангажована су и два хеликоптера Министарства унутрашњих послова, као и девет теренских возила, по четири камиона и комбија - саопштавају из Града. За недељу дана на подручју Пчињског управног округа забележено је 117 интервенција.

На територији Јабланичког округа у понедељак, 28. октобра забележено је пет пожара на отвореном, кажу у полицији, ватра је свуда угашена и није било повређених. Трава, коров и ниско растиње горели су у атарима лесковачких села Подримце, Мирошевце и Рајно Поље, као и у Бојнику и бојничком селу Ђинђуша. Материјална штета биће накнадно утврђена.

И. Р.

 

На депонији Винча нема отворених пожара

На београдској депонији Винча последњих дана није било отворених пожара, било је мале количине дима, изјавио је директор ЈКП “Градска чистоћа” Марко Попадић и истакао да загађеност ваздуха у главном граду није имала везе с том депонијом.

- На депонији је последњих дана било мале количине дима, али су наше екипе успеле да санирају та жаришта - рекао је за Танјуг Попадић. Тај дим је, како је појаснио, уобичајен и јавља се зато што долази до клизања депоније ка Дунаву. Шупљине се отварају и из депоније избија метан који у додиру с ваздухом прави дим. Оно што је добра ствар, то је да ће се јавно-приватним партнерством, које је Град Београд потписао с француско-јапанским конзорцијумом, ти вишедеценијски проблеми коначно решити - додао је Попадић. Он је додао и да су на депонији Винча отворени пожари последњи пут били 2017.





 

Аутор:
Пошаљите коментар