Дан шећерне репе на пољима ПИК Бечеј
БЕЧЕЈ: Компанија „Суноко“ организовала је „Дан поља шећерне репе“ на њивама ПИК Бечеј. Била је то прилика да стручњаци компаније „Суноко“ упознају пољопривреднике с новом технологијом производње слатког корена, актуелним стањем на тржишту шећерне репе и шећера, али и да резмене искуства из добре ратарске праксе.
- Наш циљ је да унапредимо производњу шећера на њивама. Ове године немамо проблема с трулежом, какав је лане био. Уз ангажовање стручњака у научним институцијама, колегама из семенских кућа и кућа за заштиту биља, омогућићемо пољопривредним произвођачима сигурну производњу с високим приносом и повећаном количином шећера у репи – рекао је Слободан Кошутић, који ће од 1. јула преузети функцију генералног директора компаније „Суноко“.
- Морамо уводити нове технологије производње, како бисмо извукли што већу дигестију шећера у репи. Лане је због трулежи дигестија била 15 процената, просечна је око 16 одсто, а повећање сваког промила је значајно за производњу шећера. Компанија „Суноко“, чланица МК Гроуп, је дугогодишњи лидер у производњи шећера не само Србије, већ југоисточне Европе, и то жели да остане. Ове сезоне засејано је мање површина него ранијих година под шећерном репом, само 30.000 хектара, што ће бити довољно за прерађивачку кампању у три производна центра. Очекује се да произведе око 400.000 тона шећера, 125.000 тона репиних резанаца и 130.000 тона меласе. А, како је Кошутић истакао, у кругу полупречника 500 километара око нас, могуће је пласирати 600.000 тона шећера.
- Без обзира што нисмо добили одговоре на наша питања ресорном министарству и Влади Србије, не одричемо се шећерне индустрије - закључио је Слободан Кошутић.
В. Јанков