broken clouds
23°C
20.09.2024.
Нови Сад
eur
117.062
usd
104.8191
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

БИРАМО НАЈЛЕПШУ БАШТУ: Посебна чар шароликости

07.06.2019. 11:00 11:07
Пише:
Извор: Дневник/ В. Фифа

Акција Дневника, „Новосадске телевизије” и „Колор прес групе”

Из жеље да једног дана од свог дворишта направе парк у којем ће бити дивно проводити време и из љубави према цвећу, баштама и зеленилу, створена је башта која се засигурно издваја на Адицама. Сања и Жарко Мијовић своју башту постепено уређују већ 15 година, откако су се из центра града преселили у кућу с двориштем које је годинама постајало права природна оаза мира, лепоте и задовољства. Због разноликости биљака које поседује, посебног чара и слободе која је након неког времена привукла и дечије симпатије, Сањина башта се такмичи на конкурсу нашег листа, „Новосадске телевизије” и „Колор прес групе” у оквиру којег бирамо најлепшу башту у Новом Саду.

– Кренули смо лагано, добијајући понекад саднице од пријатеља, родбине и комшија и без неког конкретног плана смо почели садити и уређивати двориште – казала је Сања Мијовић. – Муж ми је максимална подршка, све радимо заједно, идеје су углавном моје, а он ми физички помаже да то реализујем. Инспирацију често добијам на примеру других башта или кроз часописе, где покупим идеје за цвеће и уређење вртова.

У башти Мијовића нема шта нема, од белих и роза ружа, белих божура, перуника, младе кајсије, смокве, ораха, купине па све до украсних јагода и младих стабиљки банане. Поред свег шаренила и зеленина, Сања је издвојила „плаву кишу”, која је недавно целу терасу украсила својим љубичастоплавим цветовима којих више нема.

– „Плава киша” ми је омиљено и најлепше цвеће, али и беле руже пењачице су ми се јако лепо примиле и обликовале – рекла је Сања Мијовић. – Веома много времена проводимо у сређивању баште јер је често потребно орезивање, прскање, шишање, као и одстрањивање корова. Све то радимо из задовољства и онда кад нам прија, а пролеће је дефинитвно најлепше годишње доба за нашу башту. С обзиром на то да правила садње нема, након празне зиме све процвета, чак и оно што сам заборавила да сам засадила.

Осим озеленелих жбунова и разнобојних врста цвећа, та башта често као украс има и дечји осмех и невероватну енергију. Прво су тај осмех проузроковали Сањини и Жаркови унуци Максим и Константин, због којих су купили љуљашке, моториће, као и многе друге играчке за децу. Временом, како су башту све више уређивали, пристизали су коментари да би могли основати играниоцу за децу, што су на крају и учинили. Пре три године настао је „Чаробан врт”, када је Сањина и Жаркова башта претворена у дечији кутак у којем се играју и проводе време у природи. За то време, родитељи седе на тераси и уживају, док им деца разиграно беру вишње и скачу по трамбулини.

– „Чаробан врт” као играоница је настао због унука, а башта је настала због љубави – казала је с осмехом наша саговорница. – Најчешће се организују дечји рођендани, а свима се свиђа јер је симпатично и налази се у природи. С обзиром на то да постоји кутак и за родитеље, сви оду задовољни кући, након задржавања и по три сата. Жао ми је што не постоји  књига утисака, колико сам добила позитивних коментара.

Док нам је Сања детаљно показивала сваки део баште и говорила о цвећу „орлови нокти”, који, како каже, миришу на бохор, дивни и умиљати породични куца Луна нам је дао до знања да је време за мажење. И док Сања и Жарко чекају да процвета албиција с роза пуфнама и пружи свој диван мирис, свежи и природни сок од нане и матичњака чека сваког госта који се упути у ту вртну оазу.

К. Ивковић Ивандекић

Аутор:
Пошаљите коментар
БИРАМО НАЈЛЕПШУ БАШТУ: Костин рај за љубитеље природе

БИРАМО НАЈЛЕПШУ БАШТУ: Костин рај за љубитеље природе

06.06.2019. 11:30 11:36
Бирамо најлепшу башту: Оаза мира и љубави на Сланој бари

Бирамо најлепшу башту: Оаза мира и љубави на Сланој бари

04.06.2019. 13:23 14:47